Conferència / Conferencia, Disseny general / Diseño general, Històric / Histórico, Publicacions / Publicaciones

Diseñar para el Mundo real

[cat] A partir de la iniciativa de micromecenatge, que es va fer des de Monográfica, per reeditar en espanyol el llibre de Victor Papanek Diseñar para el Mundo Real, s’ha organitzat un simposi al voltant d’aquest dissenyador vienès, emigrat als Estats Units, i els seus escrits. Però, qui va ser Papanek? Quina acollida va tenir el llibre i en quin context es va escriure? Cap a on han derivat els temes que va tractar en aquesta obra? En quin “món real” dissenyem actualment i quines són les propostes dels dissenyadors? Doncs tot això ho podrem esbrinar els propers 23 i 24 d’octubre al Centre de documentació del Museu del Disseny de Barcelona, aquells que vam col·laborar en la publicació del llibre que ha editat Pol·len Edicions. Els ponents de les conferències i les taules rodones són: Arcadi Oliveres, Curro Claret, Oscar Guayabero, Raquel Pelta, Miquel Mallol, Jon Marin, Àngel Panyella i Mar Carrera. Més informació aquí.

[es] A partir de la iniciativa de micromecenazgo, que se hizo desde Monográfica, para reeditar en español el libro de Victor Papanek Diseñar para el Mundo Real, se ha organizado un simposio en torno a este diseñador vienés, emigrado a los Estados Unidos, y sus escritos. Pero, ¿quién fue Papanek? ¿Qué acogida tuvo el libro y en qué contexto se escribió? ¿Hacia donde han derivado los temas que trató en esta obra? ¿En qué “mundo real” diseñamos actualmente y cuáles son las propuestas de los diseñadores? Pues todo esto lo podemos saber los próximos 23 y 24 de octubre en el Centro de documentación del Museu del Disseny de Barcelona, aquellos que colaboramos en la publicación del libro que ha editado Pol·len Edicions. Los ponentes de las conferencias y las mesas redondas son: Arcadi Oliveres, Curro Claret, Oscar Guayabero, Raquel Pelta, Miquel Mallol, Jon Marin, Àngel Panyella y Mar Carrera. Más información aquí.

Conferència / Conferencia, Disseny gràfic / Diseño gráfico

Blanc Festival 6a edició

[cat] En teoria ja ha començat a fer fred, això vol dir que ja s’acosta la cita anual amb el Blanc, el Festival de Disseny Gràfic a Vilanova i la Geltrú, que se celebrarà els dies 14 i 15 de novembre. Però com cada any, volen fer una presentació, o un prèvia, a Barcelona. El proper dijous, 23 d’octubre, a partir de les cinc de la tarda a l’Antiga Fàbrica Damm, a banda de presentar els crèdits del festival, suposo, tindrem les conferències d’Oscar Arenas, Diego Feijóo, Ramon Carreté, Ladyssenyadora, Denisse García i els Solo. Déu n’hi do, no? Doncs de cara al Festival a Vilanova tindrem les masterclass dels Comuniza, dels Twopoints.net i d’Adobe. De conferències hi haurà els Domo-A, l’Iñigo Jerez, els Domestic Data Streamers, la revista Mongolia, l’Iván Castro, els Espadaysantacruz, els Design by Atlas i en Fernando Gutiérrez. En l’apartat d’amics del Blanc, enguany coneixerem Picmedia, Mr Cärtön, Eide Estudio, Mariano Fiore, Theroomrooms i 36daysoftype. Tot això amenitzat amb sorpreses diverses, per passar-s’ho d’allò més bé entre col·legues… Sobretot a la festa del Blancnit. A més, aquest any l’ADG-FAD a col·laborat en la selecció dels tres Projectes Final d’Estudis que també es presentarán a Vilanova. Trobareu més informació i comprar les vostres entrades a www.blancfestival.com. Els socis de l’ADG-FAD tenim un 20% de descompte fins avui.

 

[es] En teoría ya ha empezado a hacer frío, esto quiere decir que ya se acerca la cita anual con el Blanc, el Festival de Diseño Gráfico en Vilanova y la Geltrú (Barcelona), que se celebrará los días 14 y 15 de noviembre. Pero como cada año, quieren hacer una presentación, o una previa, en Barcelona. El próximo jueves, 23 de octubre, a partir de las cinco de la tarde en la Antigua Fábrica Damm, aparte de presentar los créditos del festival, supongo, tendremos las conferencias de Oscar Arenas, Diego Feijóo, Ramon Carreté, Ladyssenyadora, Denisse García y los Solo. ¿No está nada mal? ¿no? Pues de cara al Festival en Vilanova tendremos las masterclass de los Comuniza, de los Twopoints.net y de Adobe. De conferencias estarán los Domo-A, Iñigo Jerez, los Domestic Data Streamers, la revista Mongolia, Iván Castro, los Espadaysantacruz, los Design by Atlas y Fernando Gutiérrez. En el apartado de amigos del Blanco, este año conoceremos a Picmedia, Mr. Cärtön, Eide Estudio, a Mariano Fiore, Theroomrooms y 36daysoftype. Todo ello amenizado con sorpresas varias, para pasarlo en grande entre colegas… Sobre todo en la fiesta del Blancnit. Además, este año la ADG-FAD a colaborado en la selección de los tres Proyectos Final de Estudios que también se presentarán en Vilanova. Encontraréis más información y comprar vuestras entradas en www.blancfestival.com. Los socios de la ADG-FAD tenemos un 20% de descuento hasta hoy.

Disseny gràfic / Diseño gráfico, Festa / Fiesta

Pre-festa Portbou

[cat] Ja estem a setembre, esperem que els que ja heu fet les vacances estiuenques hagueu gaudit i descansat. Com que a tots ens agraden les vacances, comencem el curs amb activitats que ens ajudaran a pensar que encara les gaudeixen… Un any més podrem gaudir del grafisme en un ambient relaxat a la Festa del Grafisme de Portbou, en la seva setena edició, que es celebrarà el 20 i 21 de setembre. En breu us presentarem la programació, que per anar escalfant motors es donarà a coneixer a la Pre-festa que es farà aquest divendres 5 de setembre a l’Espai polivalent de l’escola BAU, a partir de les set de la tarda. Trobareu, en breu, més informació a www.festadelgrafisme.com.

[es] Ya estamos en septiembre, esperamos que los que ya habéis hecho las vacaciones veraniegas hayáis disfrutado y descansado. Como a todos nos gustan las vacaciones, empezamos el curso con actividades que nos ayudarán a pensar que todavía las disfrutamos… Un año más podremos disfrutar del grafismo en un ambiente relajado en la Festa del Grafisme de Portbou, en su séptima edición, que se celebrará el 20 y 21 de septiembre. En breve os presentaremos la programación, que para ir calentando motores se dará a conocer en la Pre-fiesta que se hará este viernes 5 de septiembre en el Espacio polivalente de la escuela BAU, a partir de las siete de la tarde. Encontraréis, en breve, más información en www.festadelgrafisme.com.

ADG FAD, Històric / Histórico, Laus, Premis / Premios, Socis / Socios

50 anys de Laus / 50 años de Laus

[cat] El 1961 una sèrie de professionals del grafisme varen decidir fundar una associació en defensa de la professió: Grafistes FAD (actualment denominada ADG-FAD). Uns anys més tard, el 1964, crearien els premis Laus. D’això fa ara 50 anys, i quina millor manera de celebrar-ho que homenatjant als impulsors tant de l’associació com dels premis Laus que amb aquesta sèrie d’entrevistes realitzades pel dissenyador gràfic Jordi Duró. No et perdis els testimonis carregats d’anècdotes i d’història del Josep Baqués, el Josep Pla Narbona i l’Albert Isern.

[es] En 1961 una serie de profesionales del grafismo decidieron fundar una asociación en defensa de la profesión: Grafistas FAD (actualmente denominada ADG-FAD). Unos años más tarde, en 1964, crearían los premios Laus. De esto hace ahora 50 años, y qué mejor manera de celebrarlo que homenajeando a los impulsores tanto de la asociación como de los premios Laus que con esta serie de entrevistas realizadas por el diseñador gráfico Jordi Duró. No te pierdas los testimonios cargados de anécdotas y de historia de Josep Baqués, Josep Pla Narbona y Albert Isern.

ADC*E, Disseny gràfic / Diseño gráfico, Premis / Premios, Publicitat / Publicidad

ADC*E 2014 Jury Presidents

[cat] Ara que ja s’han desvetllat els Premis Laus, és hora de competir a nivell europeu. El 6 i 7 de novembre es reunirà a la seu de l’Club de Directors d’Art d’Europa, al Disseny Hub Barcelona, el jurat del 23rd Best of European Design and Advertising – ADCE Awards 2014. El canvi de data, fins ara a l’estiu, és per adaptar-se a la majoria de premis nacionals i fer que hi hagi més temps per inscriure les peces. Com ja sabeu només es poden presentar les peces que han estat seleccionades als millors premis de disseny i publicitat de cada país. Els guanyadors dels Grand Laus i Laus Or tenen l’inscripció gratuïta, la resta, els Laus Plates i Laus Bronzes, tenen un preu reduït. La data límit d’inscripció és el 10 de setembre. Per ara ja s’han anunciat els presidents del jurat de las sis categories: de Film & Radio en Lode Schaeffer, fundador i director creatiu a INDIE (Països Baixos); de Advertising Print n’Antero Jokinen, soci fundador i director creatiu a 358 (Finlàndia); d’Interactive l’Isabel Martínez, creativa a *S,C,P,F… i instagramer (Espanya), de Design la Louise Fili, dissenyadora gràfica i directora creativa a Louise Fili Ltd (Itàlia); de Promotions, New media & Events en Guido Heffels, director creatiu executiu i cofundador a Heimat (Alemanya) i d’Integration & Innovationen en Mark Tutssel, director creatiu executiu de Leo Burnett Worldwide (Regne Unit). La resta dels jurat serà escollit entre els cinc membres que cada una de les 18 associacions que formen l’ADC*E proposi. Coincidint amb el jurat, s’organitzarà el 1r Festival Europeu de Creativitat. Us mantindrem informats. Mentrestant podeu inscriure les vostres peces premiades als Laus a www.becomeasupernova.com.

[es] Ahora que ya se han desvelado los Premios Laus, es hora de competir a nivel europeo. El 6 y 7 de noviembre se reunirá en la sede del Club de Directores de Arte de Europa, en el Disseny Hub Barcelona, el jurado del 23rd Best of European Design and Advertising – ADCE Awards 2014. El cambio de fecha, hasta ahora en verano, es para adaptarse a la mayoría de premios nacionales y hacer que haya más tiempo para inscribir las piezas. Como ya sabéis sólo se pueden presentar las piezas que han sido seleccionadas en los mejores premios de diseño y publicidad de cada país. Los ganadores de los Grand Laus y Laus Oro tienen la inscripción gratuita, el resto, los Laus Platas y Laus Bronces, tienen un precio reducido. La fecha límite de inscripción es el 10 de septiembre. Por ahora ya se han anunciado los presidentes del jurado de las seis categorías: de Film & Radio Lode Schaeffer, fundador y director creativo en INDIE (Países Bajos); de Advertising Print Antero Jokinen, socio fundador y director creativo en 358 (Finlandia); de Interactive Isabel Martínez, creativa en *S,C,P,F… e instagram (España); de Design Louise Fili, diseñadora gráfica y directora creativa en Louise Fili Ltd. (Italia); de Promotions, New media & Events Guido Heffels, director creativo ejecutivo y cofundador en Heimat (Alemania) y de Integration & Innovation Mark Tutssel, director creativo ejecutivo de Leo Burnett Worldwide (Reino Unido). El resto del jurado será escogido entre los cinco miembros que cada una de las 18 asociaciones que forman el ADC*E proponga. Coincidiendo con el jurado, se organizará el 1r Festival Europeo de Creatividad. Os mantendremos informados. Mientras podeís inscribir vuestras piezas premiadas en los Laus en www.becomeasupernova.com.

Become a Supernova from Art Directors Club of Europe on Vimeo.

ADG FAD, Laus, Premis / Premios

Els Laus del 2014 / Los Laus del 2014

[cat] Ara mateix ha finalitzat la cerimònia d’entrega dels Premis Laus 2014. En aquesta cerimònia s’han donat a conèixer les peces guardonades amb un Or i els Grand Laus de cada categoria, així com el Laus Honorífic.
Felicitats als guanyadors!

[es] Ahora mismo ha finalizado la ceremonia de entrega de los Premios Laus 2014. En esta ceremonia se han dado a conocer las piezas galardonadas con un Oro y los Grand Laus de cada categoría ,así como el Laus Honorífico.
¡Felicidades a los ganadores!

Laus honorífic / Laus HonoríficoClaret Serrahima

 

Disseny gràfic / Diseño gráficoGrand Laus
Apartat/Apartado: Gràfica aplicada a espais / Gráfica aplicada en espacios
Títol/Título: BruumRuum!
Autor: David Torrents Studio
Client/Cliente: Ajuntament de Barcelona

BruumRuum! from ADG FAD on Vimeo.

Or/Oro
Apartat/Apartado: Naming
Títol/Título: Wegal
Autor: Comuniza
Client/Cliente: Wegal

Apartat/Apartado: Logotip / Logotipo
Títol/Título: Esiete
Autor: Esiete
Client/Cliente: Esiete

Apartat/Apartado: Identitat corporativa de petita empresa / Identidad corporativa pequeña empresa
Títol/Título: Restaurante Saboc
Autor: Juan Esbert Despacho Gráfico
Client/Cliente: Restaurante Saboc

Apartat/Apartado: Publicació periòdica / Publicación periódica
Títol/Título: Harper’s Bazaar
Autor: Editor Spainmedia
Client/Cliente: Harper’s Bazaar

Apartat/Apartado: Publicació corporativa, catàleg, memòria, house-organ / Publicación corporativa, catálogo, memoria, house-organ
Títol/Título: The Diary of Blanc
Autor: P.A.R.
Client/Cliente: Blanc Festival de Disseny Gràfic

Apartat/Apartado: Coberta o col·lecció de cobertes de llibre / Portada o colección de portadas de libro
Títol/Título: The Waiting Game
Autor: Atlas
Client/Cliente: Editorial RM

Apartat/Apartado: Llibre complet  / Libro completo
Títol/Título: El Protectorado español en Marruecos
Autor: Ena Cardenal de la Nuez
Client/Cliente: Iberdrola

Apartat/Apartado: Cartell / Cartel
Títol/Título: Parkinson’s
Autor: Atlas
Client/Cliente: Parkinson’s UK

Apartat/Apartado: Conjunt d’elements coordinats / Conjunto de elementos coordinados
Títol/Título: La Patente
Autor: P.A.R.
Client/Cliente: La Patente

Apartat/Apartado: Unitat d’envàs i/o etiqueta / Unidad de envase y/o etiqueta
Títol/Título: Dolina
Autor: Moruba
Client/Cliente: Brebajes del Norte

Apartat/Apartado: Direcció d’art en fotografia / Dirección de arte en fotografía
Títol/Título: Sabadell Dioramas
Autor: *S,C,P,F…
Client/Cliente: Banco Sabadell

Apartat/Apartado: Direcció d’art en il·lustració/ Dirección de arte en ilustración
Títol/Título: Santa Eulàlia
Autor: Esiete
Client/Cliente: Santa Eulàlia

 

Web i mitjans digitals / Web y medios digitales

Grand Laus
Apartat/Apartado: Instal·lacions interactives / Instalaciones interactivas
Títol/Título: Makeawish
Autor: Espadaysantacruz Studio
Client/Cliente: Fundación Especial Caja Madrid

Makeawish from ADG FAD on Vimeo.

Or/Oro
Apartat/Apartado: Projecte multiplataforma / Proyecto multiplataforma
Títol/Título: Vogue España
Autor: Hanzo Studio
Client/Cliente: Condè Nast

Apartat/Apartado: Campanya on-line integrada / Campaña on-line Integrada
Títol/Título: Translating Melvin
Autor: Hommu Studio
Client/Cliente: Treeloc S.L

 

Creativitat publicitària / Creatividad publicitaria

Grand Laus
Apartat/Apartado: Campanya integrada / Campaña integrada
Títol/Título: Discover Satanism
Autor: CHINA
Client/Cliente: SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Or/Oro
Apartat/Apartado: Comunicació o màrqueting directe / Comunicación o marketing directo
Títol/Título: Cacas Express (Campaña Concienciación Cívica)
Autor: McCann Madrid
Client/Cliente: Ayuntamiento de Brunete

Apartat/Apartado: Display/PLV/Punt de venda / Display/PLV/Punto de venta
Títol/Título: Wifi Gratis
Autor: TBWA España
Client/Cliente: McDonald’s Sistemas de España

 

Audiovisuals / Audiovisuales

Grand Laus
Apartat/Apartado: Audiovisuals / Audiovisuales
Títol/Título: Magma
Autor: Dvein
Client/Cliente: Adobe

Magma from ADG FAD on Vimeo.

Or/Oro
Apartat/Apartado: Audiovisuals / Audiovisuales
Títol/Título: Oreo “Wonderfilled”
Autor: The Martin Agency – Animal
Client/Cliente: Oreo

Apartat/Apartado: Identitat TV/Cine / Identidad TV/Cine
Títol/Título: Science / TV Channel Idents
Autor: Dvein
Client/Cliente: Science Channel

Apartat/Apartado: Visuals / Visuales
Títol/Título: Mapping Taüll 1123
Autor: Burzon*Comenge, Playmodes
Client/Cliente: Generalitat de Catalunya Dep. de Cultura, Obra Social la Caixa

Apartat/Apartado: Virals o Branded Content / Virales o Branded Content
Títol/Título: Tramuntana
Autor: Story: We produce
Client/Cliente: Bullett

 

Empreses / Empresas

Grand Laus
Apartat/Apartado: Entitats / Entidades
Títol/Título: Hospital Sant Joan de Déu
Autor: Dani Rubio Arauna, Rai Pinto
Entitat / Entidade: Hospital Sant Joan de Déu

 

Estudiants / Estudiantes

Grand Laus
Apartat/Apartado: Projecte Final d’estudis: Disseny gràfic / Proyecto final de estudios: Diseño gráfico
Títol/Título: SónarZines
Autor: Gal·la Pascual Ràfols
Escola/Escuela: ESDi

Or/Oro
Apartat/Apartado: Treball lliure: Disseny gràfic / Trabajo libre: Diseño gráfico
Títol/Título: Imágenes mentales
Autor: Rubén Núñez Chumillas, Julia Díez Nieto, Marta Serrano Ortega
Escola/Escuela: Escuela Superior de Diseño de Madrid

Apartat/Apartado: Projecte Final d’estudis: Disseny gràfic / Proyecto final de estudios: Diseño gráfico
Títol/Título: Vaques Sagrades
Autor: Xavi Martínez Robles
Escola/Escuela: ESDi

Apartat/Apartado: Màsters i Postgraus: Disseny gràfic / Másters y Postgrados: Diseño gráfico
Títol/Título: 8×8
Autor: Pablo González Suárez, Carla Baella, Nuria Santasmasas, Luisa Pillosu, Anna Alajarín, Andrea López, Luis Avilés, Paula Santibañez (Fotografía: Billy Rabelo)
Escola/Escuela: Seeway

Apartat/Apartado: Màsters i Postgraus: Web i Mitjans Digitals / Másters y Postgrados: Web y medios digitales
Títol/Título: Socialytics
Autor: Enric Blasi, Karla Dorado, Miquel Mir Miquel, Hugo Parada

Escola/Escuela: Elisava

 

Laus Aporta

Entitats / Entidades
Títol/Título: Hospital Sant Joan de Déu
Autor: Dani Rubio Arauna, Rai Pinto
Entitat / Entidade: Hospital Sant Joan de Déu

Màsters i Postgraus | Web i Mitjans Digitals / Másters y Postgrados | Web y medios digitales
Títol/Título: Socialytics
Autor: Enric Blasi, Karla Dorado, Miquel Mir Miquel, Hugo Parada
Escola/Escuela: Elisava

Conferència / Conferencia, Exposició / Exposición, Tipografia / Tipografía, Xerrada / Charla

Typoweek 2014

[cat] Com ja us varem anunciar fa una dies, aquest any s’ha incorporat als actes del FADfest les jornades sobre tipografia Typoweek que organitza l’escola Bau, Centre Universitari de Disseny de Barcelona del 2 al 5 de juliol. En aquesta sisena edició com a conferenciants hi intervindran en Sergi Ibáñez de Setanta, l’Andrés Requena, Publications for Pleasure, Hamo Studio, en Damià Rotger de Dúctil, l’Eduardo Manso d’Emtype Foundry i Superscript². També hi haurà un parell de Master Class, una amb en Peter Bi’lak de Typotheque i l’altre amb en Ruedi Baur d’Intégral. A part de la Master Class hi haurà la possibilitat de fer un meeting amb cada un d’ells, amb les places molt limitades, evidentment. Aquest any s’amplia l’oferta amb amb les presentacions inèdites de projectes d’investigació relacionats amb el disseny i la tipografia, que ha coordinat GREDITS, l’equip d’investigació de Bau, que és el primer grup emergent d’investigació especialitzat en disseny aprovat a l’estat espanyol. Els convidats que explicaran els seus projectes són professionals i docents com en David Torrents, en Xavier Alamany, la Paula Mastrangelo, en Pau de Riba, la Mònica Mestanza, l’Angélica Castro, en David Martín i en Jorge Luis Marzo, així com alumnes de la pròpia escola com la Laura Gutierrez, l’Enric Garrido, en Manel de Ramón, la Mercè Núñez i la Laia Delgado. A part, durant aquest dies a l’escola hi haurà l’exposició TDC 60 del Type Director’s Club amb les millor tipografies seleccionades per la prestigiosa institució de Nova York. Com sempre, com l’ADG-FAD és una institució col·laboradora, tots els socis podreu gaudir d’un 20% de descompte en totes les inscripcions. Trobareu més informació aquí.

[es] Como ya os anunciamos hace una días, este año se ha incorporado a los actos del FADfest las jornadas sobre tipografía Typoweek que organiza la escuela Bau, Centro Universitario de Diseño de Barcelonadel del 2 al 5 de julio. En esta sexta edición como conferenciantes intervindran Sergi Ibáñez de Setanta, a Andrés Requena, Publications for Pleasure, Hamo Studio, Damià Rotger de Dúctil, Eduardo Manso de Emtype Foundry y Superscript². También habrá un par de Master Class, una con Peter Bi’lak de Typotheque y la otra con Ruedi Baur de Intégral. Aparte de la Master Class habrá la posibilidad de hacer un meeting con cada uno de ellos, con las plazas muy limitadas, evidentemente. Este año se amplía la oferta con las presentaciones inéditas de proyectos de investigación relacionados con el diseño y la tipografía, que ha coordinado GREDITS, el equipo de investigación de Bau, que es el primer grupo emergente de investigación especializado en diseño aprobado en España. Los invitados que explicarán sus proyectos son profesionales y docentes como David Torrents, Xavier Alamany, Paula Mastrangelo, Pau de Riba, Mònica Mestanza, Angélica Castro, David Martín y Jorge Luis Marzo, así como alumnos de la propia escuela como Laura Gutierrez, Enric Garrido, Manel de Ramón, Mercè Núñez y Laia Delgado. Aparte, durante estos días en la escuela estará la exposición TDC 60 del Type Director’s Club con las mejor tipografías seleccionadas por la prestigiosa institución de Nueva York. Como siempre, como la ADG-FAD es una institución colaboradora, todos los socios podrán disfrutar de un 20% de descuento en todas las inscripciones. Encontraréis más información aquí.

ADG FAD, Disseny general / Diseño general, Disseny gràfic / Diseño gráfico, Exposició / Exposición, Festa / Fiesta, Laus, Premis / Premios, Xerrada / Charla

FADfest 2014

[cat] Tot just d’aquí una setmana s’inaugura la quarta edició del FADfest, el festival de tot el disseny, que celebra l’excel·lencia creativa, reconeix la feina dels professionals i de les empreses i apropa la cultura del disseny als ciutadans. El FADfest forma part de Barcelona Design Festival. Del 25 de juny al 10 de juliol podrem gaudir d’un munt d’activitats al voltant del disseny, l’arquitectura, l’art i l’artesania. Com cada any podrem visitar l’exposició El millor disseny de l’any amb totes les peces seleccionades als diferents premis que s’organitzen al FAD, com els Premis Laus de disseny gràfic i comunicació visual. Aquest any la Nit Laus, la cerimònia d’entrega de premis i la festa dels Laus serà el dijous 26 de juny, ja estan a la venda les entrades aquí, no us despisteu! Que a més aquest any és el 50 aniversari dels Laus. El dimecres 9 de juliol us hem preparat el Gran Chill Laus, us informarem més endavant. Aquest any també tindrem la segona edició del Rock Paper Pixel, la jornada sobre la comunicació en el món del disseny, centrant-se en aquesta ocasió en el present més immediat. A part del Disseny Hub Barcelona també hi ha activitats a altres punts d’interès. Aquest any s’incorpora al FADfest la Typoweek que organitza l’escola Bau, us n’informarem més extensament ben aviat. També a l’escola Bau tindrem l’Animotion Days, una proposta cultural i d’entreteniment al voltant de l’animació i el disseny audiovisual. A la  Fundació Foto Colectania  hi haurà l’exposició Fotollibres. Aquí i ara amb el recull de fotollibres editats al nostre país que han tingut ressonància internacional, fent que canviés el paradigma de la fotografia d’autor en els darrers anys. També cal que recomanar les dues pel·licules que es projectaran a la Filmoteca. Per una banda hi ha Design is One de la Lella i en Massimo Vignelli, tot un homenatge a un dels grans que recentment ens va deixar. Per altre banda podrem veure la preestrena d’Art & Copy, un documental que segueix la trajectòria dels que van revolucionar la creativitat publicitària als anys seixanta als Estats Units. Evidenment hi ha moltes més activitats que poden ser del vostre interès, no cal que ens quedem només amb les activitats del sector gràfic, de tot se n’aprèn. Molt recomenable la tercera edició del Congrés Internacional Open Design / Shared Creativity. Trobareu tota l’informació a FADfest.cat.

[es] Justo en una semana se inaugura la cuarta edición del FADfest, el festival de todo el diseño, que celebra la excelencia creativa, reconoce el trabajo de los profesionales y de las empresas y acerca la cultura del diseño a los ciudadanos. El FADfest forma parte de Barcelona Design Festival. Del 25 de junio al 10 de julio podremos disfrutar de un montón de actividades alrededor del diseño, la arquitectura, el arte y la artesanía. Como cada año podremos visitar la exposición El mejor diseño del año con todas las piezas seleccionadas en los diferentes premios que se organizan en el FAD, como los Premios Laus de diseño gráfico y comunicación visual. Este año la Nit Laus, la ceremonia de entrega de premios y la fiesta de los Laus será el jueves 26 de junio, ya están a la venta las entradas aquí, ¡no os despistéis! Que además este año es 50 aniversario de los Laus. El miércoles 9 de julio hemos preparado el Gran Chill Laus, os informaremos más adelante. Este año también tendremos la segunda edición del Rock Paper Pixel, la jornada sobre la comunicación en el mundo del diseño, centrándose en esta ocasión en el presente más inmediato. Aparte del Disseny Hub Barcelona también hay actividades en otros puntos de interés. Este año se incorpora al FADfest la Typoweek que organiza la escuela Bau, os informaremos más extensamente en breve. También en la escuela Bau tendremos la Animotion Days, una propuesta cultural y de entretenimiento alrededor de la animación y el diseño audiovisual. En la Fundació Foto Colectania habrá la exposición Fotollibres. Aquí i ara con la recopilación de fotolibros editados en nuestro país que han tenido resonancia internacional, haciendo que cambiara el paradigma de la fotografía de autor en los últimos años. También hay que recomendar las dos películas que se proyectarán en la Filmoteca. Por un lado está Design is One de Lella y Massimo Vignelli, todo un homenaje a uno de los grandes que recientemente nos dejó. Por otro lado podremos ver el preestreno de Art & Copy, un documental que sigue la trayectoria de los que revolucionaron la creatividad publicitaria en los años sesenta en los Estados Unidos. Evidentemente hay muchas más actividades que pueden ser de vuestro interés, no es necesario que nos quedamos sólo con las actividades del sector gráfico, de todo se aprende. Muy recomendable es la tercera edición del Congreso Internacional Open Design / Shared Creativity. Encontraréis toda la información en FADfest.cat.

Conferència / Conferencia, Disseny gràfic / Diseño gráfico, Històric / Histórico, Premis / Premios, Tipografia / Tipografía, Workshop

6 Congreso Internacional de Tipografía

[cat] Aquest divendres començarà el sisè Congrés Internacional de Tipografia a València. Coincidint amb el desè aniversari de la cita bianual per als professionals de les lletres, en el sentit literal, el leitmotiv del congrés serà amb caràcter, deu anys de tipografia a Espanya. Com en cada edició hi haurà un munt de conferències i taules rodones sobre els diferents aspectes de la lletra, des de la cal·ligrafia amb l’Oriol Miró i l’Iván Castro fins a les fundicions, passant per l’ensenyament tipogràfic espanyol, així com gent emergent en aquest camp com en Damià Rotger de Dúctil i l’Octavio Pardo, i gent que recupera la impressió tradicional com en Jesús Morentín de BunkerType, entre moltes altres. Cal destacar l’homenatge que es farà al tipògraf argentí Rubén Fontana. El divendres es projectarà el documental Sign Paiters. Com en cada edició hi haurà varis tallers pràctics, tant de dibuix artesanal de caracters, com més tècnics referits a la tipografia digital, alguns comencen el dimecres 18. Aquest any es podrà visitar l’exposició Tipos Latinos 2014. Durant els dos dies forts del congrés també hi haurà el Mercat tipogràfic, que ja comença a ser un clàssic. Finalment, destacar que es farà entrega del Premi de Disseny de Tipografia Paco Bascuñán. El congrés és del divendres 20 al diumenge 22, trobareu molta més informació al web del CIT.

[es] Este viernes comenzará el sexto Congreso Internacional de Tipografía en Valencia. Coincidiendo con el décimo aniversario de la cita bianual para los profesionales de las letras, en el sentido literal, el leitmotiv del congreso será con carácter, diez años de tipografía en España. Como en cada edición habrá un montón de conferencias y mesas redondas sobre los diferentes aspectos de la letra, desde la caligrafía con Oriol Miró e Iván Castro hasta las fundiciones, pasando por la enseñanza tipográfica española, así como gente emergente en este campo como Damià Rotger de Dúctil y Octavio Pardo, y gente que recupera la impresión tradicional como Jesus Morentín de BunkerType, entre muchas otras. Cabe destacar el homenaje que se hará al tipógrafo argentino Rubén Fontana. El viernes se proyectará el documental Sign Paiters. Como en cada edición habrá varios talleres prácticos, tanto de dibujo artesanal de caracteres, como más técnicos referidos a la tipografía digital, algunos comienzan el miércoles 18. Este año se podrá visitar la exposición Tipos Latinos 2014. Durante los dos días fuertes del congreso también habrá el Mercado tipográfico, que ya empieza a ser un clásico. Finalmente, destacar que se hará entrega del Premio de Diseño de Tipografía Paco Bascuñán. El congreso es del viernes 20 al domingo 22, encontraréis mucha más información en la web del CIT.

ADG FAD, Chill Laus, Fotografia / Fotografía, Xerrada / Charla

Chill Laus Fotografia

En Salva López, en Raúl Ruz i en Coke Bartrina al Chill Laus de maig

[cat] El dimecres 28 de maig vam tenir una nova sessió de Chill Laus al foyer del Disseny Hub Barcelona dedicat a la fotografia comercial. Els convidats eren en Salva López, en Raúl Ruz i en Coke Bartrina. En Salva ens comentava que va estudiar disseny gràfic a Idep. Al 2007 va tenir la seva primera càmera, treballant a l’estudi Petitcomitè li van aconsellar deixar el disseny i dedicar-se a la fotografia, a partir d’una fotografia que havia fet al seu avi fent la migdiada. Va aprendre molt, seguint al col·lectiu de cononistes, a l’hora que descobria a varis fotògrafs que l’interessaven el que feien, en pla documental: Joel Sternfeld, Alec Soth o Charlie Crane. A partir d’aquí va arribar als clàssics. Gracies al disseny li va permetre enquadrar de manera molt quadriculada. La seva primera feina va ser un encàrrec per a enRoute Magazine de Canadà. Volien un estil com la del seu avi, però dedicat al Priorat i a en René Barbier. A partir d’aquí li van venir molts més encàrrecs per a diferents mitjans. Ara també està fent fotografies d’interiors i per campanyes publicitàries. A nivell personal es va plantejar descobrir el territori, per això es dedica a recórrer el parc de Montjuïc, per les zones no transitades, descobrint uns espais i la gent que hi viu, el rastre que deixen més enllà dels caminets del parc (The green curtain).

En Raúl Ruz va començar com a assistent de fotografia de moda. Per a la campanya “Seny” del Banc Sabadell d’*S.C.P.F., ell feia el seguiment del rodatge, documentant-lo. Aquí disparava en digital, sense filtres, després a la postproducció ja embrutava la perfecció. El repte és trobar l’acabat final per a cada projecte. Combina l’espai amb el retrat. Per a un projecte de moda infantil, va disparar amb pel·licula, sabia que si en sortien un parell de bones ja estaria prou bé. Treballar amb nens li dona molta energia i hi ha molta més espontaneïtat. A nivell personal, de cada viatge intenta fer una selecció de vuit fotografies que tinguin un cert sentit. Intenta copsar les impressions que li dona aquell lloc o esdeveniment. Com el que va fer a Dolar, Granada, el poble dels seus pares, per trobar els seus orígens.

En Coke Bartrina, tot i que de petit ja tenia càmera i laboratori, va començar professionalment com a assistent. Per a les lents graduades Prats, amb el Sr. Benítez van fer una revista amb gent peculiar respecte a la visió. Li agrada fer retrats perquè té uns moments per conèixer al subjecte, entendre’l i fer-li la fotografia. Pel que fa a fotografia de moda, treballa segons el client, un s’espavila com pot, fent servir els trucs bàsics… Normalment indica certes poses a les models i a partir d’aquí ja va sortint. Les grans marques ho tenen molt més planificat. Per Springfield volien fotografies tant de detall com de grup en horitzontal i vertical, per poder-se adequar al disseny gràfic. En qüestió de retrats, es troba el que es troba i improvisa amb el que hi ha. Per un reportatge sobre la batalla del vi a Haro, la Rioja, per a Nownes, es va haver d’espavilar per protegir la càmera i a més el van convidar a pujar a dalt d’un tractor per tenir millors punts de vista. A nivell personal fa els seus petits àlbums de fotografia dels seus viatges i ho maqueta de manera simple i ho imprimeix. Cada lloc l’inspira el que hi ha, a Moscou, entre Europa i Àsia i a California un viatge amb la seva xicota descobrint el costat menys turístic del desert californià.

En quant a preguntes del públic va sorgir el tema de si digital i analògic, tots disparen amb els dos sistemes, depenent de cada projecte, cada un té les seves avantatges i inconvenients. Tots ja viuen de la fotografia i la majoria de clients els arriben pels treballs personals. En Raúl comentava que ja es va plantejar la fotografia comercial per viure i així poder arribar a desenvolupar els seus projectes personals. Comenten que a les escoles de fotografia ja no són tant acadèmics, estan molt més obertes a altres formes d’entendre la fotografia. Treballar d’assistent et dona quelcom d’experiència, sobretot a conèixer i a tractar amb els clients, però realment l’agafes quan dispares, decidint el que busques. Són conscients que l’ordinador és el nou laboratori. També comenten que hi ha molts directors d’art que no saben escollir al fotògraf més indicat per a cada feina, i s’han trobat amb algun despropòsit que a l’encàrrec ells han hagut de fer de director d’art i plantejar la idea i ja es veurà. Consideren que ja no s’encarreguen algunes fotografies de bodegons i interiors perquè es prefereix tirar del 3D.

Tot i la pluja i que ja començava el Primavera Sound, encara vam tenir bastant públic. Va ser una xerrada prou animada, interactuant amb el public que preguntava dubtes i aclariments. La durada va ser de dues estrelles.

El públic al Chill Laus de fotografia publicitària

Salva López, Raúl Ruz y Coke Bartrina en el Chill Laus de mayo

[es] El miércoles 28 de mayo tuvimos una nueva sesión de Chill Laus en el foyer del Disseny Hub Barcelona dedicado a la fotografía comercial. Los invitados eran Salva López, Raúl Ruz y Coke Bartrina. Salva nos comentaba que estudió diseño gráfico en Idep. En 2007 tuvo su primera cámara, trabajando en el estudio Petitcomitè le aconsejaron dejar el diseño y dedicarse a la fotografía, a partir de una fotografía que había hecho a su abuelo haciendo la siesta. Aprendió mucho, siguiendo al colectivo de cononistas, a la vez que descubría a varios fotógrafos que le interesaban lo que hacían, en plan documental: Joel Sternfeld, Alec Soth o Charlie Crane. A partir de ahí llegó a los clásicos. Gracias al diseño le permitió encuadrar de manera muy cuadriculada. Su primer trabajo fue un encargo para enRoute Magazine de Canadá. Querían un estilo como la de su abuelo, pero dedicado al Priorat (Tarragona) y René Barbier. A partir de ahí le vinieron muchos más encargos para diferentes medios. Ahora también está haciendo fotografías de interiores y para campañas publicitarias. A nivel personal se planteó descubrir el territorio, por eso se dedica a recorrer el parque de Montjuïc, por las zonas no transitadas, descubriendo unos espacios y la gente que vive ahí, el rastro que dejan más allá de los caminos del parque (The green curtain).

Raúl Ruz comenzó como asistente de fotografía de moda. Para la campaña “Seny” del Banco Sabadell de *S.C.P.F., él hacía el seguimiento del rodaje, documentándolo. Aquí disparaba en digital, sin filtros, luego a la postproducción ya ensuciaba la perfección. El reto es encontrar el acabado final para cada proyecto. Combina el espacio con el retrato. Para un proyecto de moda infantil, disparó con película, sabía que si salían un par de buenas ya estaría bien. Trabajar con niños le da mucha energía y hay mucha más espontaneidad  A nivel personal, de cada viaje intenta hacer una selección de ocho fotografías que tengan un cierto sentido. Intenta captar las impresiones que le da ese lugar o evento. Como lo que hizo en Dolar, Granada, el pueblo de sus padres, para encontrar sus orígenes.

Coke Bartrina, aunque de pequeño ya tenía cámara y laboratorio, comenzó profesionalmente como asistente. Para las lentes graduadas Prats, con el Sr. Benítez hicieron una revista con gente peculiar respecto a la visión. Le gusta hacer retratos porque tiene unos momentos para conocer al sujeto, entenderlo y hacerle la fotografía. En cuanto a fotografía de moda, trabaja según el cliente, uno espabila como puede, usando los trucos básicos… Normalmente indica ciertas poses a las modelos y a partir de ahí ya va saliendo. Las grandes marcas lo tienen mucho más planificado. Para Springfield querían fotografías tanto detalle como de grupo en horizontal y vertical , para poder adecuarse al diseño gráfico. En cuestión de retratos, se encuentra lo que se encuentra e improvisa con lo que hay. Para un reportaje sobre la batalla del vino en Haro, La Rioja, para Nownes, se tuvo que arreglárselas para proteger la cámara y además lo invitaron a subir a lo alto de un tractor para tener mejores puntos de vista. A nivel personal hace sus pequeños álbumes de fotografía de sus viajes y lo maqueta de manera simple y lo imprime. Cada sitio le inspira lo que hay, en Moscú, entre Europa y Asia y California un viaje con su novia descubriendo el lado menos turístico del desierto californiano.

En cuanto a preguntas del público surgió el tema de si digital y analógico, todos disparan con los dos sistemas, dependiendo de cada proyecto, cada uno tiene sus ventajas e inconvenientes. Todos ya viven de la fotografía y la mayoría de clientes les llegan por los trabajos personales. Raúl comentaba que ya se planteó la fotografía comercial para vivir y así poder llegar a desarrollar sus proyectos personales. Comentan que en las escuelas de fotografía ya no son tanto académicos, están mucho más abiertas a otras formas de entender la fotografía. Trabajar de asistente te da algo de experiencia, sobre todo a conocer y a tratar con los clientes, pero realmente la coges cuando disparas  decidiendo lo que buscas. Son conscientes de que el ordenador es el nuevo laboratorio. También comentan que hay muchos directores de arte que no saben escoger al fotógrafo más indicado para cada trabajo, y se han encontrado con algún despropósito que en el encargo ellos han tenido que hacer de director de arte y plantear la idea y ya se verá. Consideran que ya no se encargan algunas fotografías de bodegones e interiores porque se prefiere tirar del 3D .

Todo y la lluvia y que ya comenzaba el Primavera Sound, aun tuvimos bastante público. Fue una charla bastante animada, interactuando con el público que preguntaba dudas y aclaraciones. La duración fue de dos estrellas.

Salva López, Coke Bartrina y Raúl Ruz hablando de fotografía