ADG FAD, Art / Arte, Chill Laus, Objectes / Objetos, Xerrada / Charla

Chill Laus Apparatu

En Xavier Mañosa i en Santi Fuster al Chill Laus de març

[cat] El passat dijous vam tenir una nova sessió de Chill Laus. Tal com us varem informar el convidat va ser en Xavier Mañosa, ceramista, d’Apparatu. Després d’una estona prenent una cerveseta i picant unes patatones i unes olives mentre xerràvem tots plegats, varem començar la xerrada. El primer en parlar va ser en Santi Fuster, de Bendita Gloria, agraint-nos pel fet d’obrir els Chill Laus a altres disciplines, que ens obren el nostre punt de vista. D’Apparatu els interessa la transformació de la matèria, el caràcter autosuficient que tenen, de la idea al resultat final, sense intermediaris. Els objectes són transmissors d’idees. D’Apparatu els va atreure, des de la ignorància, que són peces no carrinclones… La imatge que ells tenien de la ceràmica era l’a joguina Alfanova i la pel·licula Gosth… Els agrada la relació familiar que hi ha a Apparatu, és un amic. Segons ells, en Xavier té la dualitat de ser un “brutu” per algunes coses, provant coses noves, com delicat per unes altres, en els acabats de les seves peces. Per a una exposició a Madrid van fer un cartell on posava “Xavi is a Potter” (ceramista en anglès, que vulguis que no té relació amb l’alquímia).

A partir d’aquí en Xavier va prendre el micro i va explicar la seva història. Els seus pares son ceramistes. A ell li agradava fer esbossos, per això va estudiar disseny industrial. Un cop finalitzats els estudis va anar a viure a Berlín, on al cap d’un temps es va posar a fer ceràmica en un petit taller. Els seus pares van començar amb la ceràmica als anys 70, una època en que molts es copiaven. Evidentment amb la crisi els petits negocis familiars van haver de tancar. Aquí ens recomana el llibre A Caverna d’en José Saramago, un drama familiar de ceramistes, la delicadesa de la ceràmica. Quan va tornar a Sant Cugat, va fer neteja del taller familiar. Amb restes de gerros i plàstics va fer experiment posant-ho al forn o com també un gerro recobert d’enganxines variades.

Amb l’Alex Trochut van descidir fer alguna cosa conjunta. En Xavier considera que les jaquetes michelin són molt lletges, però a l’hora molt escultòriques. Ell feia la peça i l’Alex l’estampava. A partir d’aquí van decidir buscar un suport on l’Alex pogués aplicar-hi una gràfica, i va sorgir la idea de fer flotadors de ceràmica. Quina feina més divertida deu ser dissenyar flotadors infantils! Aquests es van exposar a Nova York, i d’aquí els va sortir l’encàrrec de fer skates tous. A Ciutat del Cap, van convidar a l’Alex a participar en unes olimpíades de disseny, allà va convidar, a part del Xavier, als seus amics Superexpresso i Dvein. Van fer un workshop que consistia en fer uns tòtems. Cada un d’ells en va dissenyar un, i en Xavier els va fer.

Amb els Mashallah de Berlín, un equip de dissenyador de moda que treballen els volums, van dissenyar una làmpada en suspensió, la Pleat Box, que és el greatest hit d’Apparatu. Ell es considera artesà, però no para de produir-les. Aquest producte té molta merma. Com a producte artesà seriat, n’hi ha que passen els mínims que ells s’exigeixen, però d’altres que el client considera que no és perfecte… Es barreja l’artesania i l’indústria. I ens pregunta que és ser artesà? per això ens recomana el llibre The Craftsman d’en Richard Sennet. L’artesà anònim, com el paleta. Això el va inspirar per fer microarquitectura en gerros, amb diferents materials i acabats, units amb ciment. També va fer unes sèries plantejant-se el procés, metaceràmica. Una sèrie on portar al límit de la vida útil d’un motllo. Fer que el seu pare, expert tornejador ho fes expressament malament, o ell intentar tornejar correctament. També ens va ensenyar, una vaixella molt bàsica, però perfectament produïda pel seu pare.

Ja al torn de preguntes van comentar que es senten molt identificats amb els Bendita Gloria pel fet de tornar als orígens. Els pregunten si l’artesania està en boga, consideren que ha de trobar el seu lloc, però es nota que hi ha certa fatiga digital, hi ha ganes de tornar al món analògic, fer coses amb les mans… Què és l’èxit artesanal? s’ha de definir. Aquest nou Chill Laus, va ser bastant inspirador, una alenada d’aire fresc. La durada va ser d’unes dues estrelles.
Apparatu junto a Bendita Gloria en el Chill Laus de marzo
[es] El pasado jueves tuvimos una nueva sesión de Chill Laus. Tal como os informamos el invitado fue Xavier Mañosa, ceramista, de Apparatu. Después de un rato tomando una cervecita y picando unas patatitas y unas aceitunas mientras charlábamos todos, empezamos la charla. El primero en hablar fue Santi Fuster, de Bendita Gloria, agradeciendonos por el hecho de abrir los Chill Laus a otras disciplinas, que nos abren nuestro punto de vista. De Apparatu les interesa la transformación de la materia, el carácter autosuficiente que tienen, de la idea al resultado final, sin intermediarios. Los objetos son transmisores de ideas. De Apparatu los atrajo, desde la ignorancia, que son piezas no ramplonas… La imagen que ellos tenían de la cerámica era el juguete Alfanova y la película Gosth… Les gusta la relación familiar que hay en Apparatu, es un amigo. Según ellos, Xavier tiene la dualidad de ser un Bruto para algunas cosas, probar cosas nuevas, como delicado por otras, en los los acabados de sus piezas. Para una exposición en Madrid hicieron un cartel donde ponía “Xavi is a Potter” (ceramista en inglés, que quieras que no tiene relación con la alquimia).

A partir de ahí Xavier tomó el micro y contó su historia. Sus padres son ceramistas. A él le gustaba hacer bocetos, por eso estudió diseño industrial. Una vez finalizados los estudios fue a vivir a Berlín, donde al cabo de un tiempo se puso a hacer cerámica en un pequeño taller. Sus padres comenzaron con la cerámica en los años 70, una época en que muchos se copiaban. Evidentemente con la crisis los pequeños negocios familiares tuvieron que cerrar. Aquí nos recomienda el libro A Caverna de José Saramago, un drama familiar de ceramistas, la delicadeza de la cerámica. Cuando volvió a Sant Cugat (Barcelona), hizo limpieza del taller familiar. Con restos de jarrones y plásticos hizo experimento poniéndolo en el horno o como un jarrón recubierto de pegatinas variadas.

Con Alex Trochut decidieron hacer algo conjuntamente. Xavier considera que las chaquetas michelin son muy feas, pero a la vez muy escultóricas. Él hacía la pieza y Alex la estampaba. A partir de ahí decidieron buscar un soporte donde Alex pudiera aplicar una gráfica, y surgió la idea de hacer flotadores de cerámica. ¡Qué trabajo más divertido debe ser diseñar flotadores infantiles! Estos se expusieron en Nueva York, y de ahí les salió el encargo de hacer skates blandos. En Ciudad del Cabo, invitaron a Alex a participar en unas olimpiadas de diseño, allí invitó, aparte de Xavier, a sus amigos Superexpresso y Dvein. Hicieron un workshop que consistía en hacer unos tótems. Cada uno de ellos diseñó uno, y Xavier los hizo.

Con los Mashallah de Berlín, un equipo de diseñador de moda que trabajan los volúmenes, diseñaron una lámpara en suspensión, la Pleat Box, que es el greatest hit de Apparatu. Él se considera artesano, pero no para de producirlas. Este producto tiene mucha merma. Como producto artesano seriado, hay que pasan los mínimos que ellos exigen, pero otros que el cliente considera que no es perfecto… Se mezcla la artesanía y la industria. Y nos pregunta ¿qué es ser artesano? por eso nos recomienda el libro The Craftsman de Richard Sennet. El artesano anónimo, como el albañil. Esto lo inspiró para hacer microarquitectura en jarrones, con diferentes materiales y acabados, unidos con cemento. También hizo unas series planteándose el proceso, metaceràmica. Una serie donde llevar al límite de la vida útil de un molde. Hacer que su padre, experto torneador lo hiciera expresamente mal, o él intentando tornear correctamente. También nos enseñó, una vajilla muy básica, pero perfectamente producida por su padre.

Ya en el turno de preguntas comentaron que se sienten muy identificados con los Bendita Gloria por el hecho de volver a los orígenes. Les preguntan si la artesanía está en boga, consideran que debe encontrar su lugar, pero se nota que hay cierta fatiga digital, hay ganas de volver al mundo analógico, hacer cosas con las manos… ¿Qué es el éxito artesanal? se debe definir. Este nuevo Chill Laus, fue bastante inspirador, un soplo de aire fresco. La duración fue de unas dos estrellas.

El público del Chill Laus con Apparatu

Art / Arte, Chill Laus, Objectes / Objetos, Xerrada / Charla

CL 78 BCN

[cat] El proper dijous 27 de març, tenim un nou Chill Laus al Disseny Hub Barcelona. En aquesta ocasió ens visitarà en Xavier Mañosa d’Apparatu. En Xavier, dissenyador i ceramista, sota el títol de Voler ser artesà ens parlarà de la ceràmica i una mica d’història d’aquesta. També ens explicarà la seva experiència amb la família, l’herència i la tradició, així com el fet de treballar amb els pares i les diferencies generacionals que s’ha trobat. Com ha sabut combinar la producció industrial i l’artesanal, amb l’equilibri que això requereix. Ens parlarà dels seus projectes per a empreses i els seus treballs personals i les seves col·laboracions amb altres dissenyadors, com els Bendita Gloria, que també ens acompanyaran per acabar d’explicar-nos l’experiència que suposa treballar amb artesans.
Obrirem portes a dos quarts de vuit de la tarda i la xerrada començarà a les vuit. L’aforament és molt limitat, per això reserveu plaça ja, i si al final no podeu venir, si us plau aviseu-nos perquè algú altre pugui assistir. Trobareu més informació i com inscriure’s aquí.

[es] El próximo jueves 27 de marzo, tenemos un nuevo Chill Laus en el Disseny Hub Barcelona. En esta ocasión nos visitará Xavier Mañosa de Apparatu. Xavier, diseñador y ceramista, bajo el título de Querer ser artesano nos hablará de la cerámica y un poco de historia de esta. También nos explicará su experiencia con la familia, la herencia y la tradición, así como el hecho de trabajar con los padres y las diferencias generacionales que se ha encontrado. Como ha sabido combinar la producción industrial y la artesanal, con el equilibrio que esto requiere. Nos hablará de sus proyectos para empresas y sus trabajos personales y sus colaboraciones con otros diseñadores, como los Bendita Gloria, que también nos acompañarán para terminar de explicarnos la experiencia que supone trabajar con artesanos.
Abriremos puertas a las siete y media de la tarde y la charla comenzará a las ocho. El aforo es muy limitado, por eso reservad plaza ya, y si al final no podéis venir, por favor avisarnos para que otro pueda asistir. Encontraréis más información y cómo inscribirse aquí.

ADC*E, Formació / Formación, Publicitat / Publicidad

ADC*E Creative Express #2

[cat] Aquest divendres, dia 14, es celebrarà la segona edició del ADC*E Creative Express. Aquesta és una iniciativa del Club de Directors d’Art d’Europa on 12 joves professionals de 12 països europeus participaran en un taller creatiu d’un dia a Amsterdam, a la seu del club Neerlandès. Cada participant ha estat escollit per cada club dels països integrants. Com a Representant de l’ADG-FAD hi participa en Martí Panés. Els 12 joves també seran els convidats a participar de la reunió de l’ADC*E el dia abans. L’objectiu d’aquest esdeveniment és impulsar la formació i promoció dels joves talents creatius europeus. En aquesta edició, en equips de dos, hauran de fer campanyes de comunicació per a l’ONG europea Democracy International, per fer una Europa més democràtica per als ciutadans. Ànims Martí!, ja ens explicaràs la teva experiència. Més informació aquí.

[es] Este viernes, día 14, se celebrará la segunda edición del ADC*E Creative Express. Esta es una iniciativa del Club de Directores de Arte de Europa donde 12 jóvenes profesionales de 12 países europeos participarán en un taller creativo de un día en Amsterdam, en la sede del club Holandés. Cada participante ha sido elegido por cada club de los países integrantes. Como Representante de la ADG-FAD participa Martín Panés. Los 12 jóvenes también serán los invitados a participar de la reunión de la ADC*E el día anterior. El objetivo de este evento es impulsar la formación y promoción de los jovenes talentos creativos europeos. En esta edición, en equipos de dos, deberán hacer campañas de comunicación para la ONG europea Democracy International, para hacer una Europa más democrática para los ciudadanos. ¡Ánimo Martí, Ya nos contarás tu experiencia. Más información aquí.

ADG FAD, Chill Laus, Il·lustració / Ilustración

Chill Laus il·lustració / ilustración

Els il·lustradors Conrad Roset, Guim Tió, Chamo San i Amaia Arrazola

[cat] El passat dimecres ja vam poder estrenar els Chill Laus a la nova seu del FAD a l’edifici Disseny Hub Barcelona. En aquesta ocasió vam tenir de convidats a quatre il·lustradors que tot i tenir estils molt diferents han compartit moltes coses. Tot va començar amb la mini exposició dels seus treballs mentre preníem unes Estrelles i picàvem una mica, a l’hora que fèiem una mica de vida social. A les vuit va començar la xerrada en si. L’Amaia Arrazola, en Guim Tió, en Conrad Roset i en Chamo San, no són un col·lectiu d’il·lustradors, són un grup d’amics i col·legues que han compartit espai de treball. Tot va començar quan en Conrad i en Guim es van conèixer el primer dia de Belles Arts. Al cap d’un temps s’afegeix en Chamo i finalment l’Amaia, tot i ser de Vitoria-Gasteiz, venia de Madrid amb una beca, cansada de treballar en una agència de publicitat.

A nivell de treballs professionals, l’Amaia ens explica el del sabó Bounce, per Leo Burnet Canada. La metodologia era que anava fent dibuixos i l’hi anaven indicant els canvis, sobre la marxa. És important treballar amb un bon director d’art. En Chamo, aficionat al futbol, s’ho va currar per poder col·laborar amb la revista Panenka. S’ha de ser una mica cara dura i lluitar per als teus objectius. En Conrad ens va presentar la col·laboració amb el fotògraf Nick Knight, fent il·lustracions gairebé en directe de la setmana de la moda de Londres. Il·lustracions molt ràpides d’algunes de les fotografies que li anaven enviant des de la passarel·la.

A nivell de projectes personals, en Guim, quasi no treballa per encàrrec, és més artista, l’interesa el tema de la bellesa, el retoc, centrant-se en el retrat, caracteritzant-se per pintar el nas de color viu i els ulls rodons. Treballa sobre fotografies de revistes, però va arribar a un punt gairebé naïf, per això va parar. Amb les ceres i l’aiguarràs aconsegueix un aspecte més tètric. Partint d’aquests retrats els ha portat a la realitat amb maquilladora i fotògraf professionals. El seu projecte actual són retrats d’amics a partir de fotografies. En Chamo, a nivell personal fa uns retrats més figuratius, amb bolígraf, combinant les zones amb molt de detall amb zones blanc i negre de gran contrast, op art. En Conrad va començar a l’universitat a prendre apunts del natural, el que ell anomena Les Muses, experimentant i cada cop més simplificat, quasi elimina la línia, treballant la taca. Ara ja investiga anant més enllà de la realitat, afegint-hi elements que no hi son. A l’Amaia el que més la motiva son aquests treballs, sobretot el fet de pintar murs. Els quatre han participat a la galeria Miscelania. Ella va participar amb el projecte The Big WIP (work in progres), on durant una setmana va pintar tota la galeria, mentre s’anava retransmetent en streaming.

A l’hora de treballar gratis, s’ho plantegen molt el que val la pena. Amb qui i en què col·laborar. Com per exemple al Ús Festival, organitzat per La Família i Persianes Lliures, on es van pintar els murs dels antics Encants Vells. En Conrad ha col·laborat amb la gràfica del festival Barcelona Liverpool i ho ha cobrat en especies. A nivell d’epic fails, en Chamo es va currar, durant un mes, unes animacions amb els seu estil i detall que al final no va sortir. Cal parlar-ho tot al principi del projecte. A en Guim i a en Conrad els van mig enredar per participar en un vídeo de moda, res a veure amb la seva feina, simplement perquè eren bons professionals i trendies.

Internet és una gran eina, i ells en son plenament natius. En Guim les xarxes socials les aprofita a nivell professional. La gent li ha enviat les seves interpretacions de la seva obra. En Conrad està meravellat amb els tatuatges que la gent s’ha fet amb els seus dibuixos. Així com la coincidència amb el maquillatge del darrer treball de Lady Gaga, i l’enrenou que es va generar. A en Chamo, les fans li han enviat fotos en pilotes perquè els hi faci un retrat. I a l’Amaia li han plagiat alguns dels seus dibuixos, fins i tot amb la signatura… Apart en Guim i en Conrad s’envien dibuixos via e-mail, com generant un còmic a dues mans, sense cap argument presetablert ni cap intenció de fer-ho públic.

Al torn de preguntes, en van haver unes quantes. A nivells d’estil cada un va treballant a la seva manera. I el fet de treballar junts els ha servit per donar-se consells, ser crítics i fer pinya. Un consell, aneu treballant que cadascú porta el seu estil a dins. També és molt important anar a exposicions i xerrades per donar-se a conèixer, un s’ha de saber vendre. Aquest primer Chill Laus a Glories va ser tot un èxit. A nivell de públic molta gent es va quedar fora. L’aforament és limitat. Val a dir que va ser un Chill Laus molt inspirador, tot i no ser disseny gràfic, veure com treballen altres col·legues t’anima, o almenys en el meu cas. Veure la vitalitat d’aquest joves professionals que ja estan triomfant, amb un tracte proper i planer, va ser tot un luxe. El que ens fa molta ràbia és que va haver-hi gent que tot i tenir entrada no van assistir, deixant a fora altre gent. Si un altre dia no podeu venir, aviseu si us plau! La durada va ser d’unes tres Estrelles.

La mini exposició abans del Chill Laus

El público del Chill Laus especial ilustración

[es] El pasado miércoles ya pudimos estrenar los Chill Laus en la nueva sede del FAD en el edificio Disseny Hub Barcelona. En esta ocasión tuvimos de invitados a cuatro ilustradores que a pesar de tener estilos muy diferentes han compartido muchas cosas. Todo comenzó con la mini exposición de sus trabajos mientras tomábamos unas Estrellas y picábamos un poco, a la vez que hacíamos un poco de vida social. A las ocho comenzó la charla en sí. Amaia Arrazola, Guim Tió, Conrad Roset y Chamo San, no son un colectivo de ilustradores, son un grupo de amigos y colegas que han compartido espacio de trabajo. Todo comenzó cuando Conrad y Guim se conocieron el primer día de Bellas Artes. Al cabo de un tiempo se apuntó Chamo y finalmente Amaia, aún siendo de Vitoria-Gasteiz, venía de Madrid con una beca, cansada de trabajar en una agencia de publicidad.

A nivel de trabajos profesionales, Amaia nos cuenta el del jabón Bounce, para Leo Burnet Canada. La metodología era que iba haciendo dibujos y se le iban indicando los cambios, sobre la marcha. Es importante trabajar con un buen director de arte. Chamo, aficionado al fútbol, se lo curró para poder colaborar con la revista Panenka. Hay que ser un poco cara dura y luchar por tus objetivos. Conrad nos presentó la colaboración con el fotógrafo Nick Knight, haciendo ilustraciones casi en directo de la semana de la moda de Londres. Ilustraciones muy rápidas de algunas de las fotografías que le iban enviando desde la pasarela.

A nivel de proyectos personales, Guim, casi no trabaja por encargo, es más artista, le interesa el tema de la belleza, el retoque, centrándose en el retrato, caracterizándose por pintar la nariz de color vivo y los ojos redondos. Trabaja sobre fotografías de revistas, pero llegó a un punto casi naíf, por eso paró. Con las ceras y el aguarrás consigue un aspecto más tétrico. Partiendo de estos retratos los ha llevado a la realidad con maquilladora y fotógrafo profesionales. Su proyecto actual son retratos de amigos a partir de fotografías. Chamo, a nivel personal hace unos retratos más figurativos, con bolígrafo, combinando las zonas con mucho detalle con zonas blanco y negro de gran contraste, op art. Conrad comenzó en la universidad a tomar apuntes del natural, lo que él llama Las Musas, experimentando y cada vez más simplificado, casi elimina la línea, trabajando la mancha. Ahora ya investiga yendo más allá de la realidad, añadiendo elementos que no están. A Amaia lo que más la motiva son estos trabajos, sobre todo el hecho de pintar muros. Los cuatro han participado en la galería Miscelánea. Ella participó con el proyecto The Big WIP (work in progres), donde durante una semana pintó toda la galería, mientras se iba retransmitiendo en streaming.

A la hora de trabajar gratis, se plantean mucho lo que vale la pena. Con quién y en qué colaborar. Como por ejemplo el Ús Festival, organizado por La Familia y Persianes Lliures, donde se pintaron los muros de los antiguos Encantes Viejos. Conrad ha colaborado con la gráfica del festival Barcelona Liverpool y lo ha cobrado en especies. A nivel de epic Fails, Chamo se curró, durante un mes, unas animaciones con su estilo y detalle que al final no salió. Hay que hablar todo al principio del proyecto. A Guim y Conrad les medio embaucaron por participar en un vídeo de moda, nada que ver con su trabajo, simplemente porque eran buenos profesionales y trendies.

Internet es una gran herramienta, y ellos son plenamente nativos. Guim las redes sociales las aprovecha a nivel profesional. La gente le ha enviado sus interpretaciones de su obra. Conrad está maravillado con los tatuajes que la gente se ha hecho con sus dibujos. Así como la coincidencia con el maquillaje del último trabajo de Lady Gaga, y el revuelo que se generó. A Chamo, las fans le han enviado fotos en pelotas para que les haga un retrato. Y a Amaia le han plagiado algunos de sus dibujos, incluso con la firma… Aparte Guim y Conrad se envían dibujos vía e-mail, como generando un cómic a dos manos, sin ningún argumento presetablecido ni intención de hacerlo público.

En el turno de preguntas, hubo unas cuantas. A nivel de estilos cada uno va trabajando a su manera. Y el hecho de trabajar juntos les ha servido para darse consejos, ser críticos y hacer piña. Un consejo, id trabajando que cada uno lleva su estilo dentro. También es muy importante ir a exposiciones y charlas para darse a conocer, uno debe saberse vender. Este primer Chill Laus en Glories fue todo un éxito. A nivel de público mucha gente se quedó fuera. El aforo es limitado. Cabe decir que fue un Chill Laus muy inspirador, aunque no sea diseño gráfico, ver cómo trabajan otros colegas te anima, o al menos en mi caso. Ver la vitalidad de estos jóvenes profesionales que ya están triunfando, con un trato cercano y llano, fue todo un lujo. Lo que nos da mucha rabia es que hubo gente que a pesar de tener entrada no asistieron, dejando fuera otra gente. Si otro día no podéis venir, ¡avisad por favor! La duración fue de unas tres Estrellas.

Los ilustradores Conrad Roset, Guim Tió, Chamo San y Amaia Arrazola durante el Chill Laus

Disseny general / Diseño general, I+D, Xerrada / Charla

PechaKucha Night Barcelona Vol.18

[cat] Primer de tot, per als que no sapigueu que és el PechaKucha, us explicaré que és un format de presentació ràpid, on cada ponent té només 6 minuts i 40 segons per exposar-nos la seva idea, acompanyat de 20 imatges. En resum, 20 imatges x 20 segons. En les PechaKucha Nights, que es celebren des de 2003 a tot el món, hi intervenen uns 12 ponents de diferents camps. El proper divendres 7 de març, és celebrarà la 18a de Barcelona, al Museu del Disseny. Des d’aquesta edició s’han plantejat introduir un fil conductor a totes les ponències, dos conceptes contraposats, en aquesta ocasió el micro i el macro, la mida si importa. Amb els diferents ponents tindrem des de nanotecnologia a astronomia, de microurbanisme al big data, d’allò local al global. Una nit inspiradora, més enllà del disseny, per descobrir idees, maneres de pensar i treballar, despertar la curiositat o fer-nos reflexionar. Trobareu més informació a www.pechakuchabarcelona.org.

[es] Primero de todo, para los que no sepan que es el PechaKucha, os contaré que es un formato de presentación rápido, donde cada ponente tiene sólo 6 minutos y 40 segundos para exponernos su idea, acompañado de 20 imágenes. En resumen, 20 imágenes x 20 segundos. En las PechaKucha Nights, que se celebran desde 2003 en todo el mundo, intervienen unos 12 ponentes de diferentes campos. El próximo viernes 7 de marzo, se celebrará la 18ª de Barcelona, en el Museu del Disseny. Desde esta edición se han planteado introducir un hilo conductor a todas las ponencias, dos conceptos contrapuestos, en esta ocasión lo micro y lo macro, el tamaño sí importa. Con los diferentes ponentes tendremos desde nanotecnología a astronomía, de microurbanismo al big data, de lo local a lo global. Una noche inspiradora, más allá del diseño, para descubrir ideas, formas de pensar y trabajar, despertar la curiosidad o hacernos reflexionar. Encontraréis más información en www.pechakuchabarcelona.org.

Exposició / Exposición, Formació / Formación, Històric / Histórico, Producció / Producción

The Next Call

[cat] Fins el proper 7 de març es pot visitar a l’escola Elisava l’exposició The Next Call, van H. N. Werkman. Una interpretación de BunkerType, en la qual és ret un homenatge al tipògraf holandès. Principalment podrem observar la reproducció facsímil de la revista The Next Call (1923-1926), juntament amb altres originals i facsímils de contemporanis de l’autor, pertanyents al fons bibliotecari Enric Bricall. A més podrem gaudir de les interpretacions que ha fet en Jesús Morentin de BunkerType, algunes de les quals se n’ha enregistrat el procés de producció. Podeu veure el vídeo aquí. Per finalitzar, l’exposició es complementa amb diferent material d’impremta de l’època per contextualitzar i acabar d’entendre el procés d’impressió. Una oportunitat de conèixer de manera didàctica l’impremta artesanal. Trobareu més informació a www.bunkertype.com.

[es] Hasta el próximo 7 de marzo se puede visitar en la escuela Elisava la exposición The Next Call, van HN Werkman. Una interpretación de BunkerType, en la que es rinde homenaje al tipógrafo holandés. Principalmente podremos observar la reproducción facsímil de la revista The Next Call (1923-1926), junto con otros originales y facsímiles de contemporáneos del autor, pertenecientes al fondo bibliotecario Enric Bricall. Además podremos disfrutar de las interpretaciones que ha hecho Jesús Morentin de BunkerType, algunas de las cuales se ha registrado el proceso de producción. Podéis ver el vídeo aquí. Para finalizar, la exposición se complementa con diferente material de imprenta de la época para contextualizar y acabar de entender el proceso de impresión. Una oportunidad de conocer de manera didáctica la imprenta artesanal. Más información en www.bunkertype.com.

ADG FAD, Chill Laus, Il·lustració / Ilustración, Xerrada / Charla

CL 77 BCN

[cat] El proper dimecres 26 de febrer, tenim un nou Chill Laus, i si, finalment ja el farem a la nova seu de l’ADG-FAD, a l’Edifici Disseny Hub Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38). En aquesta ocasió us em preparat un especial il·lustradors. Els convidats seran l’Amaia Arrazola, en Chamo San, en Conrad Roset i en Guim Tió. A través d’anecdotes ens explicaran els cinc “punts calents” del seu treball i com s’hi han enfrontat. Així coneixerem els sotracs que s’han trobat, quines coses no repetirien més i quins consideren que han estat els seus encerts. També ens parlaran de com és el tracte amb els clients, les marques per a les que treballen, Internet i els seus treballs personals. Una xerrada fresca i amena sobre el món de l’il·lustració. El Chill Laus començarà a les vuit del vespre. I per anar obrint boca, mentre prenem unes Estrelles, podrem mirar d’aprop uns quants dels seus treballs en una petita mostra a partir de les set de la tarda. Trobareu més informació aquí.

[es] El próximo miércoles 26 de febrero, tenemos un nuevo Chill Laus, y sí, finalmente ya lo haremos en la nueva sede de la ADG-FAD, en el Edificio Disseny Hub Barcelona (Pl. de les Glòries Catalanes, 37 – 38). En esta ocasión os hemos preparado un especial ilustradores. Los invitados serán Amaia Arrazola, Chamo SanConrad Roset y Guim Tió. A través de anécdotas nos explicarán los cinco “puntos calientes” de su trabajo y cómo se han enfrentado. Así conoceremos los baches que se han encontrado, qué cosas no repetirían más y cuáles consideran que han sido sus aciertos. También nos hablarán de cómo es el trato con los clientes, las marcas para las que trabajan, Internet y sus trabajos personales. Una charla fresca y amena sobre el mundo de la ilustración. El Chill Laus comenzará a las ocho de la tarde. Y para ir abriendo boca, mientras tomamos unas Estrellas, podremos mirar de cerca algunos de sus trabajos en una pequeña muestra a partir de las siete de la tarde. Encontraréis más información aquí.

Audiovisual, Chill Laus, Històric / Histórico, Interactiu / Interactivo, Xerrada / Charla

Chill Laus video games

La Sandra Salvador al Chill Laus del mes de gener

[cat] El passat dimecres 29 de gener, vam fer el primer Chill Laus de l’any, i el primer al nou barri, en aquesta ocasió va ser a l’escola Bau, veïns de la nova seu del FAD. Com a novetat, varem voler fer alguna cosa més que la xerrada, i com que el tema era els videojocs, també varem convidar a l’Albert Rojo, de la LVP, perquè ens fes una introducció a l’evolució gràfica d’aquests. La història del vídeojoc comença amb el píxel. Els primer jocs molt rudimentaris, com el “Pong” (el tenis), eren totalment bidimensionals, uns píxels grans i a dos colors. Després van venir els sprites, on en comptes de controlar una única forma construïda amb píxels, la forma que es mou és un conjunt d’imatges, una especie de giff animat, on l’element te varies posicions segons l’acció que hagi de fer. Poc a poc es van introduint alguns trucs per simular espais en diferents capes, creant certa profunditat. Després apareix el raster barrejat amb el bitmap, per simular les 3D en un espai bidimensional. Quan va aparèixer la Play Station I, al incorporar CD, van poder posar-hi molta més informació. Però fent una mica de “trampa”, ja que hi havia animació en 3D, però les escenes interactives funcionaven en pla, sobre un fons renderitzat. Amb “Dragon Quest”, aprofitant la senzillesa dels dibuixos manga, més lleugers, van poder interactuar en un entorn 3D (Cel Shading). Fent un salt temporal, amb la Paly III, hi ha jocs molt sorprenents, sobretot realitzat per estudis independents, com és el cas de “Jorney”, una aventura que et deixa voltar per tot el territori, amb una estètica impressionant.

Després d’una breu pausa va començar el Chill Laus en si. La Sandra Salvador va estudiar audiovisuals a Idep. L’any 92 comença a treballar com a guionista. Amb la crisi del 93, va començar a Animatica fent 3D. Després van obrir el departament d’animació 2D, al departament de escaner i color. “Els Simpsons” es van produir en animació tradicional fins la 13a temporada, al 2002. Tot just va ser el canvi a l’animació digital, amb Sillicons graphics, uns ordinadors que en aquell temps eren uns pepinos… ara ja superats per qualsevol ordinador personal actual. A Animatica va treballar en el projecte “Meme y el Sr. Bobo”. Com que allà es treballava per projecte, al finalitzar va trobar feina a Cromosoma per fer escaner i color a “Les Tres Bessones”. Al cap d’uns mesos li van proposar fer composició, pujant un graó a l’escala de l’animació. Allà hi va estar 8 anys. A més va anar exercint de directora de fotografia a diverses sèries. La feina consisteix en aplicar certs efectes als fondos de les escenes que són imatges renderitzades relativament neutres. Considera que en aquest món, i en tots en general, les vendes són el més important. Si no vens el teu producte, no el veu ningú. Un cop finalitzada la relació amb Cromosoma, passa per diferents projectes a diferents empreses, alguns cops per solucionar-lis la papereta, ja que no s’en sortien, i com que es feia responsable de la seva part, els col·legues l’animaven a dedicar-se a la producció. A Sixbirds, ja va treballar de productora d’animació, portant un equip internacional, amb experiència. La gent es conscient de la feina que fa i s’implica en el treball. Per desgracia també va haver de tancar, i li van oferir anar a Andorra a l’empresa Arkalis Interactive. Allà aconsegueixen la llicencia per produir un videojoc per una major americana. Li comenten a la Sandra si es veu capaç de produir-lo, ella diu que sí, hi ha certes diferències amb la producció d’animació, però es veu capaç, ja que el repte dels programadors, ja l’havia superat al treballar amb bons programadors de software per animació. Com que la tendència va cap a les aplicacions per als dispositius mòbils, van decidir fer un joc per samart phones i tauletes, que seria una aventura gràfica en 3D de “Stargate”. L’equip internacional i el fet del gran control que exigeix la major, va fer que tothom s’impliques i anés resolent tots els imprevistos. El joc “Stargate SG1 Unleashed Ep 1″ va obtenir quatre estrelles sobre cinc al iOS, que està força bé, però com que no van voler invertir in vendre’l, confiant que al ser una sèrie coneguda ja funcionaria, va passar sense pena ni gloria. Si no ets visible no et compra ningú. Hi ha molta competència a nivell de jocs. Després de fer dos aventures, els inversors no ho tenien molt clar i van tancar la paradeta aquest estiu. I ara a seguir buscant.

Aquest Chill Laus, hem de reconèixer que no estava ple de gom a gom, per altres actes que es feien a la ciutat o pel futbol, però contents que va venir gent encuriosida pel tema dels videojocs, tant per com poder-s’hi dedicar, com poder aprendre quelcom de com funcionen altres disciplines cosines germanes del disseny gràfic. La durada va ser de tres estrelles.

 

Albert Rojo en el Chill Laus del mes de enero

[es] El pasado miércoles 29 de enero, hicimos el primero Chill Laus del año, y el primero en el nuevo barrio, en esta ocasión fue en la escuela Bau, vecinos de la nueva sede del FAD. Como novedad, quisimos hacer algo más que la charla, y cómo el tema era los videojuegos, también invitamos a Albert Rojo, de la LVP, para que nos hiciera una introducción a la evolución gráfica de estos. La historia del videojuego empieza con el pixel. Los primer juegos muy rudimentarios, como el “Pong” (el tenis) eran totalmente bidimensionales, unos pixeles grandes y a dos colores. Después vinieron los sprites, donde en vez de controlar una única forma construida con pixeles, la forma que se mueve es un conjunto de imágenes, una especie de giff animado, donde el elemento varías posiciones según la acción que tenga que hacer. Poco a poco se van introduciendo algunos trucos para simular espacios en diferentes capas, creando cierta profundidad. Después aparece el raster mezclado con el bitmap, para simular las 3D en un espacio bidimensional. Cuando apareció la Play Station I, al incorporar CD, pudieron poner mucha más información. Pero haciendo un poco de “trampa”, puesto que había animación en 3D, pero las escenas interactivas funcionaban en plano, sobre un fondo renderitzado. Con “Dragon Quest”, aprovechando la sencillez de los dibujos manga, más ligeros, pudieron interactuar en un entorno 3D (Cel Shading). Haciendo un salto temporal, con la Paly III, hay juegos muy sorprenentes, sobre todo realizado por estudios independientes, como es el caso de “Jorney”, una aventura que te deja ir por todo el territorio, con una estética impresionante.

Después de una breve pausa empezó el Chill Laus en sí. Sandra Salvador estudió audiovisuales a Idep. El año 92 empieza a trabajar como guionista. Con la crisis del 93, empezó en Animatica haciendo 3D. Después abrieron el departamento de animación 2D, en el departamento de escaner y color. “Los Simpsons” se produjeron en animación tradicional hasta la 13a temporada, en el 2002. Apenas fue el cambio a la animación digital, con Sillicons graphics, unos ordenadores que en aquel tiempo eran unos pepinos… ahora ya superados por cualquier ordenador personal actual. En Animatica trabajó en el proyecto “Meme y el Sr. Bobo”. Allá se trabajaba por proyecto, al finalizar encontró trabajo en Cromosoma para hacer escaner y color en “Las Tres Mellizas”. Al cabo de unos meses le propusieron hacer composición, subiendo un escalón en la escalera de la animación. Allá estuvo 8 años. Además fue ejerciendo de directora de fotografía en varias series. El trabajo consiste en aplicar ciertos efectos a los fondos de las escenas que son imágenes renderizadas relativamente neutras. Considera que en este mundo, y en todos en general, las ventas son lo más importante. Si no vendes tu producto, no lo ve nadie. Un vez finalizada la relación con Cromosoma, pasa por diferentes proyectos en diferentes empresas, algunas veces para solucionarles la papeleta, ya que no se salían, y como se hacía responsable de su parte, los colegas lo animaban a dedicarse a la producción. En Sixbirds, ya trabajó de productora de animación, llevando un equipo internacional, con experiencia. La gente es consciente del trabajo que hace y se implica en el proyecto. Por desgracia también tuvo que cerrar, y le ofrecieron ir a Andorra a la empresa Arkalis Interactive. Allá consiguen la licencia para producir un videojuego para una mayor americana. Le comentan a Sandra si se ve capaz de producirlo, ella dice que sí, hay ciertas diferencias con la producción de animación, pero se ve capaz, puesto que el reto de los programadores ya lo había superado al trabajar con buenos programadores de software para animación. Cómo la tendencia va hacia las aplicaciones para los dispositivos móviles, decidieron hacer un juego por samart phones y tabletas, que sería una aventura gráfica en 3D de “Stargate”. El equipo internacional y el hecho del gran control que exige la mayor, hizo que todos se implicaran y fuera resolviendo todos los imprevistos. El juego “Stargate SG1 Unleashed Ep 1″ obtuvo cuatro estrellas sobre cinco en iOS, que está bastante bien, pero cómo no quisieron invertir in venderlo, confiando que al ser una serie conocida ya funcionaria, pasó sin pena ni gloria. Si no eres visible no te compra nadie. Hay mucha competencia a nivel de juegos. Después de hacer dos aventuras, los inversores no lo tenían muy claro y cerraron la barraca este verano. Y ahora a seguir buscando.

Este Chill Laus, tenemos que reconocer que no estaba muy concurrido, por otras actos que se hacían en la ciudad o por el fútbol, pero contentos que vino gente interesada por el tema de los videojuegos, tanto por cómo poderse dedicar, como por poder aprender algo de cómo funcionan otros disciplines primas hermanas del diseño gráfico. La duración fue de tres estrellas.

ADG FAD, Chill Laus, Interactiu / Interactivo, Xerrada / Charla

CL 76 BCN

[cat] Tot i que oficialment ja ens hem traslladat al nou edifici del Disseny HUB Barcelona, a la Plaça de les Glòries, el proper Chill Laus el realitzarem a l’Escola Bau, per fer pinya amb els nous veïns del barri. Com ja deveu saber, ja s’han obert les inscripcions per presentar-se als Premis Laus, i com a novetat, aquest any s’ha incorporat l’apartat de Gamming, amb Videojocs i Advergaming (jocs publicitaris), a la categoria de Web i Mitjans Digitals. És per això que hem decidit convidar a la Sandra Salvador, productora d’animació i videojocs, amb una llarga carrera en animació i CGI (imatge generada per computadora). A la xerrada From Animation to Mobile Games la Sandra ens explicarà una mica la seva evolució des de directora de fotografia a sèries d’animació com Les Tres Bessones a cap de producció del videojoc com Stargate SG-1. Els passos que hi ha hagut des de l’animació tradicional fins a la darrera tecnologia per produir videojocs per a mòbils. Com passar de treballar en una empresa nacional a fer-ho per a una major americana, amb el fet de treballar amb un equip internacional i amb un perfil disciplinar diferent. Quines estratègies de producció s’han de seguir per poder assumir projectes tant diferenciats? Doncs tot això i molt més ho compartirà amb tots nosaltres el dimecres 29 de gener a les vuit de la tarda a l’escola Bau. Però com que sabem que el tema us mola, a partir de les set de la tarda, mentre prenem una cervesa, hi haurà una projecció de diferents tècniques d’animació que s’han utilitzat historicament en el món dels videojocs, a càrreg d’Albert Rojo de la LVP. Trobareu més informació aquí.

[es] A pesar de que oficialmente ya nos hemos trasladado al nuevo edificio del Disseny HUB Barcelona, en la Plaza de las Glòries, el próximo Chill Laus lo realizaremos en la Escuela Bau, para hacer piña con los nuevos vecinos del barrio. Cómo ya debéis saber, ya se han abierto las inscripciones para presentarse a los Premios Laus, y como novedad, este año se ha incorporado el apartado de Gamming, con Videojuegos y Advergaming (juegos publicitarios), en la categoría de Web y Medios Digitales. Es por eso que hemos decidido invitar a Sandra Salvador, productora de animación y videojuegos, con una larga carrera en animación y CGI (imagen generada por computadora). En la charla From Animation to Mobile Games Sandra nos explicará un poco su evolución desde directora de fotografía en series de animación como Las Tres Mellizas a jefa de producción del videojuego como Stargate SG-1. Los pasos que ha habido desde la animación tradicional hasta la última tecnología para producir videojuegos para móviles. Como pasar de trabajar en una empresa nacional a hacerlo para una mayor americana, con el hecho de trabajar con un equipo internacional y con un perfil disciplinar diferente. ¿Qué estrategias de producción se tienen que seguir para poder asumir proyectos tanto diferenciados? Pues todo esto y mucho más lo compartirá con todos nosotros el miércoles 29 de enero a las ocho de la tarde en la escuela Bau. Pero cómo sabemos que el tema os mola, a partir de las siete de la tarde, mientras tomamos una cerveza, habrá una proyección de diferentes técnicas de animación que se han utilizado históricamente en el mundo de los videojuegos, a cargo de Albert Rojo de la LVP. Encontraréis más información aquí.

ADG FAD, Audiovisual, Disseny gràfic / Diseño gráfico, Interactiu / Interactivo, Premis / Premios, Publicitat / Publicidad, Socis / Socios

Laus 2014

[cat] Un any més des de l’ADG-FAD ens plau informar-vos que ja hem obert les inscripcions als Premis Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual. Com ja deveu saber, els premis Laus tenen l’objectiu de mostrar l’excel·lència en la comunicació gràfica, sent els premis amb més prestigi a nivell estatal i un dels referents a nivell internacional. Evidentment és una perfecte eina de divulgació de les vostres millors feines, i promocionar-les amb un segell identificatiu Laus en les vostres comunicacions. A part de tot el que hem anat millorant any rere any, en aquesta 44à edició, afegim un nou web amb exposició online. Un altre novetat d’aquest any és el nou Premi Laus Aporta. Aquest premi vol fer visible la contribució del disseny a la societat amb projectes que han aconseguit impactar de manera positiva, cada any amb un enfoc diferent. En aquesta edició l’enfoc estarà en la comunicació que aporta valor afegit.
Les categories a les que us podeu presentar son com l’any passat: disseny gràfic, web i mitjans digitals, creativitat publicitària, audiovisuals, empreses, entitats i estudiants. Els criteris amb que el jurat de prestigi valora les peces presentades son la qualitat conceptual, la qualitat formal, la funcionalitat, l’aportació i evidentment l’excel·lència. Normalment era la Junta de l’ADG-FAD qui escollia els membres del jurat, en aquesta edició, per mostrar encara més la transparència dels premis, la junta només ha escollit als Chairmans, els encarregats del bon funcionament de les deliberacions, i son els membres del jurat de l’edició anterior els que han proposat el jurat d’enguany. Ja us podeu baixar les bases i fer les vostres inscripcions a laus.cat. Com sempre us recomanem, no ho deixeu per última hora i aprofiteu els Chep Days, abans del 17 de gener. La data límit d’inscripció és el 31 de gener.

El responsable de la campanya d’aquesta edició és l’Estudi Diego Feijóo.
El temps és Laus.

[es] Un año más desde la ADG- FAD nos complace informaros que ya hemos abierto las inscripciones a los Premios Laus de Diseño Gráfico y Comunicación Visual. Como ya debéis saber, los premios Laus tienen el objetivo de mostrar la excelencia en la comunicación gráfica, siendo los premios con más prestigio a nivel estatal y uno de los referentes a nivel internacional. Evidentemente es una perfecta herramienta de divulgación de vuestros mejores trabajos, y promocionarlos con un sello identificativo Laus en vuestras comunicaciones. Aparte de todo lo que hemos ido mejorando año tras año, en esta 44ª edición, añadimos una nueva web con exposición online. Otra novedad de este año es el nuevo Premio Laus Aporta. Este premio quiere hacer visible la contribución del diseño en la sociedad con proyectos que han logrado impactar de manera positiva, cada año con un enfoque diferente. En esta edición el enfoque estará en la comunicación que aporta valor añadido.
Las categorías en las que os podéis presentar son como el año pasado: diseño gráfico, web y medios digitales, creatividad publicitaria, audiovisuales, empresas, entidades y estudiantes. Los criterios con que el jurado de prestigio valora las piezas presentadas son la calidad conceptual, la calidad formal, la funcionalidad, la aportación y evidentemente la excelencia. Normalmente era la Junta de la ADG- FAD quien elegía los miembros del jurado, en esta edición, para mostrar aún más la transparencia de los premios, la junta sólo ha escogido a los Chairmans, los encargados del buen funcionamiento de las deliberaciones, y son los miembros del jurado de la edición anterior los que han propuesto el jurado de este año. Ya podéis descargaros las bases y hacer vuestras inscripciones en laus.cat. Como siempre os recomendamos, no lo dejéis para última hora y aprovechad los Chep Days, antes del 17 de enero. La fecha límite de inscripción es el 31 de enero.

El responsable de la campaña de esta edición es el Estudio Diego Feijoóo.
No es Laus todo lo que reluce.