ADG FAD, Alternatiu / Alternativo, Chill Laus, Crònica / Crónica, Xerrada / Charla

Chill Laus Wladimir Marnich

En Wladimir Marnich al Chill Laus de març

[cat] Aquest passat dimecres vam tenir a en Wladimir Marnich (www.marnich.com) com a convidat del Chill Laus. El primer que va fer va ser agrair al assistents per haver escollit anar a escoltar-lo en comptes d’anar a altres xerrades que es feien a la ciutat. Ens comentava, que ara està “cansat” de les feines de sempre, té ganes de fer altres coses… fora del camp purament del disseny gràfic. Ens va parlar de com ha estat el seu recorregut. El titular de la xerrada podia ser “Vull ser dissenyador com en Darrin Stephens”. En Darrin és el marit de la Samantha a la serie “Bewitched” (Embruixada), treballa en publicitat i té un estudi a casa on treballava molt. A en Wladimir, de petit, li fascinava. També ens va mostrar un fragment de “Pillow talk”, on sortien publicistes, un Mad Men autèntic. Aquesta època és el que el va inspirar a ser dissenyador gràfic. Com que ha viscut a molts llocs i té un nom peculiar, està cansat de dir qui és, per això va fer un llibret on es respon les preguntes típiques que sempre li fan. Si diu que està “cansat” del disseny és perquè detecta que hi ha certa competitivitat per a veure qui és el dissenyador més xulo, el que utilitza la tipo més rara… Han sigut diferents temes que l’han fet reflexionar a fer quelcom més positiu.

En un taller que va fer a l’Escola Elisava, juntament amb en Fabio Guida del Politecnico di Torino van voler fer un taller creatiu no de disseny gràfic, el Half Full workshop, disseny urbà positiu. En el briefing que van passar als alumnes hi havia diferents accions que ja s’havien fet com: www.freehugscampaign.org d’en Juan Mann, Carrer Path, Sidewalk Psychiatry i Before I Die de la Candy Chang, Park(ing) de Rebar  o la iniciativa de Volkswaguwen www.thefuntheory.com. L’objectiu era molt simple: fer sentir a la gent del carrer o treure-li un somriure. Interessa la idea, que la gent participi, més que quina tipografia s’ha fet servir. Com que era un workshop de pocs dies es van fer equips i després es va desenvolupar l’escollit entre tots. El resultat va ser una mena de mots encreuats a les Rambles, on els vianants contestaven les preguntes formulades. Per problemes burocràtics la Guardia Urbana els va fer retirar la instal·lació, tot i tenir permís de l’Ajuntament. Quan el workshop el van desenvolupar a Turí, van decidir treballar la idea entre tots els alumnes. El resultat era que a la plaça Castello van delimitar una zona amb un escrit on hi deia “Avui toca compartir” i als vianants d’aquesta imponent plaça gris on la gent només hi pasa, se’ls donava un globus vermell, però que abans de sortir de l’àrea delimitada havien de donar a algú altre. Aquí van tenir la sort de demanar el permís el mateix dia, quan sabien exactament el que es faria. Però en totes aquestes accions no pots preveure com reaccionarà la gent, i això també és bonic de veure, com la gent viu aquestes experiències… A partir d’un poema molt curt de Muhammad Ali, “Me We”, en Wladimir es va inspirar per fer algun projecte que no sap en que acabarà. A partir de 600 paracaigudes que van comprar per internet, van estar fent proves de caiguda, eren molt cutres i amb tovallons de paper van veure que planejàvem molt bé. A cada ninot li penjaven una pregunta en plan “L’última vegada que…” que fes reflexionar al qui el recollia pel carrer. L’acció es va fer a vuit localitzacions diferents, i el millor és com reacciona la gent quan els treus de la rutina, els efectes col·laterals. A sota teniu el vídeo de com van afectar als vianants aquestes invasions de paracaigudistes de plàstic de colors.

Potser no ha estat un dels Chill Laus més concorreguts, però tenint en compte que hi havia partit de Champions i altres conferències d’interès, considerem que va ser tot un èxit. En general la gent s’en va anar amb un missatge positiu i de bon humor, crec que ha estat un dels Chill Laus més inspiradors. La durada va ser de dues Estrelles.

El público del Chill Laus de Wladimir Marnich

[es] Este pasado miércoles tuvimos a Wladimir Marnich (www.marnich.com) como invitado del Chill Laus. Lo primero que hizo fue agradecer a los asistentes por haber escogido ir a escucharlo en vez ir de otras charlas que se hacían en la ciudad. Nos comentaba, que ahora está “cansado” de los trabajos de siempre, tiene ganas de hacer otras cosas… fuera del campo puramente del diseño gráfico. Nos habló de cómo ha sido su recorrido. El titular de la charla podía ser “Quiero ser diseñador como en Darrin Stephens”. Darrin es el marido de Samantha en la serie “Bewitched” (Embrujada), trabaja en publicidad y tiene un estudio en casa donde trabajaba mucho. A Wladimir, de pequeño, le fascinaba. También nos mostró un fragmento de “Pillow talk”, donde salían publicistas, un Mad Men auténtico. Esta época es lo que le inspiró a ser diseñador gráfico. Como ha vivido en muchos lugares y tiene un nombre peculiar, está cansado de decir quién es, por ello hizo un librito donde se responde a las preguntas típicas que siempre le hacen. Si dice que está “cansado” del diseño es porque detecta que hay cierta competitividad para ver quien es el diseñador más chulo, el que utiliza la tipo más rara… Han sido diferentes temas que le han hecho reflexionar a hacer algo más positivo.

En un taller que hizo en la Escuela Elisava, junto con Fabio Guida del Politecnico di Torino quisieron hacer un taller creativo no de diseño gráfico, el Half Full workshop, diseño urbano positivo. En el briefing que pasaron a los alumnos había diferentes acciones que ya se habían hecho como: www.freehugscampaign.org de Juan Mann, Carrer Path, Sidewalk Psychiatry y Before I Die de Candy Chang, Park(ing) de Rebar o la iniciativa de Volkswaguwen www.thefuntheory.com. El objetivo era muy simple: hacer sentir a la gente de la calle o sacarle una sonrisa. Interesa la idea, que la gente participe, más que qué tipografía se ha utilizado. Como era un workshop de pocos días se hicieron equipos y luego se desarrolló el elegido entre todos. El resultado fue una especie de crucigrama en las Ramblas, donde los peatones contestaban las preguntas formuladas. Por problemas burocráticos la Guardia Urbana les hizo retirar la instalación, a pesar de tener permiso del Ayuntamiento. Cuando el workshop lo desarrollaron en Turín, decidieron trabajar la idea entre todos los alumnos. El resultado era que en la plaza Castello delimitaron una zona con un escrito donde decía “Hoy toca compartir” y a los peatones de esta imponente plaza gris donde la gente sólo pasa, se les daba un globo rojo, pero que antes de salir del área delimitada debían dar a alguien. Aquí tuvieron la suerte de pedir el permiso el mismo día, cuando sabían exactamente lo que se haría. Pero en todas estas acciones no puedes prever cómo reaccionará la gente, y eso también es bonito de ver, como la gente vive estas experiencias… A partir de un poema muy corto de Muhammad Ali, “Me We”, Wladimir se inspiró para hacer algún proyecto que no sabe en que acabará. A partir de 600 paracaídas que compraron por internet, estuvieron haciendo pruebas de caída, eran muy cutres y con servilletas de papel vieron que planeábamos muy bien. A cada muñeco le colgaban una pregunta en plan “La última vez que…” que hiciera reflexionar a quien lo recogía por la calle. La acción se hizo a ocho localizaciones diferentes, y lo mejor es cómo reacciona la gente cuando los sacas de la rutina, los efectos colaterales. Abajo tenéis el vídeo de cómo afectaron a los peatones estas invasiones de paracaidistas de plástico de colores.

Quizá no ha sido uno de los Chill Laus más concurridos, pero teniendo en cuenta que había partido de Champions y otras conferencias de interés, consideramos que fue todo un éxito. En general la gente se fue con un mensaje positivo y de buen humor, creo que ha sido uno de los Chill Laus más inspiradores. La duración fue de dos Estrellas.

L’última vegada que… from Wladimir Marnich on Vimeo.

speak up

Add your comment below, or trackback from your own site.

Subscribe to these comments.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*Required Fields