ADG FAD, Alternatiu / Alternativo, Branding, Chill Laus, Crònica / Crónica, Disseny general / Diseño general, I+D, Objectes / Objetos, Producció / Producción, Publicacions / Publicaciones, Xerrada / Charla

Reiniciar equip / Reiniciar equipo

La taula rodona del Gran Chill Laus "Reiniciar Equip"

[cat] Dins dels actes del FADfest l’ADG-FAD va organitzar el passat 27 de juny el Gran Chill Laus al Teatre del CCCB. Sota el títol de “Reiniciar equip” vam convidar a sis dissenyadors que ens parlessin dels seus projectes de negoci més enllà del estudi de disseny gràfic.

El primer va ser en Javi Royo que ens va parlar de Chispum, que fan vinils decoratius. Tot va començar quan van voler anar a viure a un poblet, Sigüenza. Allà van començar a fer petits gadgets sobre la vida al poble, neorruralisme. A Tíafelisa feien coixins de personatges pintorescos i decoraven les parets amb històries. Quan van venir a vire a Barcelona van fundar Chispum, sota la filosofia de ser una forma d’explicar coses jugant amb l’entorn. A part dels dibuixos d’en Javi, tenen altres col·laboradors. Com que els vinils es manipulen gairebé de manera artesanal, els permet anar produint sota comanda. En el cas dels contes escrits ara els hi han demanat en gallec, per ara els feien en espanyol, català, basc, anglès i francès. A apart dels vinils individuals, també han rebut encàrrecs per recobrir diferents ambients, com per exemple la cafeteria de l’hospital infantil Sant Joan de Deu, fent que sigui un ambient agradable i de joc per als nanos en un entorn complicat com és un hospital.

La següent en parlar va ser l’Isabel Merino de la revista The Plant Journal. El seu cas va començar quan es van independitzar de casa els pares. Volien tenir plantetes i no tenien massa experiència, ni referents, per això van començar a informar-se de com cuidar plantes, quines eren més idònies… poc a poc van anar recopilant força informació. A l’hora, treballaven en un entorn de disseny de publicacions, com Apartamento. Això les va animar a llençar un primer número. Tenien molt clar que no volien ser una revista de plantes més, volien enfocar-la des d’un altre punt de vista. Més que donar consells volien tractar l’informació de l’entorn de les plantes, del món vegetal. Evidentment necessitaven col·laboradors, però diuen que amb una bona idea la gent hi participa desinteressadament. Reconeixen que el primer número el van fer d’una manera molt despreocupada, dedicant-hi molt de temps i diners. Per al segon, ja van controlant més coses. Van aprenent sobre la marxa.

L'Isabel Merino de The Plant Journal

Tot seguit la Bàrbara Martínez ens va parlar  de la revista on-line Caos Magazine. Tot va sorgir en el moment que volien tenir un fill i volien gaudir-ne d’aprop, tenint de referent els països nòrdics. També volien compartir-ho, més enllà dels amics. Per això van decidir muntar aquesta revista on-line, on podien explicar i compartir les seves experiències familiars amb altres famílies amb criatures. Tenir un fill no vol dir deixar de fer el que t’agrada, simplement et vas adaptant i busques coses adients a la teva forma de ser i a la realitat familiar, però família moderna. La revista té diferents apartats que inclouen als fills als temes de la vida familiar. Hi ha l’apartat de compres, de cultura amb diferents recomanacions per gaudir tots plegats i living, on s’inclou un reportatge a una família. També inclouen una agenda amb activitats a Barcelona i Madrid. Per anar fidelitzant al públic han integrat el blog dins de la revista, així sempre hi ha novetats. Aquesta plataforma els ha permès crear nous esdeveniments com la Caos Baby Disco, una sessió de discoteca per a tota la família amb diferents activitats més enllà de la ballaruca. Van tenir el suport del programa CreaMedia, els va anar bé perquè el projecte ja estava començat.

Després va ser el torn d’en Joan Gómez de Canseixanta. Aquest és un cas diferent. Londji era una empresa que va començar importan joguines d’arreu del món per al Fòrum de les Cultures l’any 2004. L’estudi Canseixanta es crea el 2005 i al 2007 comencen a col·laborar fent el packaging d’un puzle de filferro. Com que va anar molt bé els van anar encarregant els packs de tots els seus productes, fent més forta la col·laboració. S’anava imposant l’estètica de les il·lustracios de la Txell Darné, l’altre component de Canseixanta. Una estètica una mica retro, però que encaixa en el tipus de joguines de Londji. El pas següent va ser començar a produir joguines des d’aquí, principalment de cartró. Poc a poc la marca es va consolidant. Dissenyen tant les joguines com el pack, que molts cops és una extensió de la joguina. Com que van veient que tenen la necessitat de créixer comencen a demanar col·laboracions amb dissenyadors i il·lustradors afins a la filosofia establerta.

La Bàrbara Martínez de Caos Magazine

El següent en parlar va ser l’Alexis Rom de Vostok Printing Shop. La feina de l’Alexis com a dissenyador gràfic ja estava marcat per les tècniques d’impressió artesanals. Tenia ganes de fer alguna cosa més, i com que el local del costat de l’estudi va quedar lliure, va decidir muntar la botiga de material per a la impressió. La seva idea és facilitar que la gent pugui produir. És una botiga participativa, ho proven tot abans de vendre-ho. Si hi ha una tècnica que no domina avisa a un amic expert en la matèria que ho provi a veure si paga la pena vendre-la.Tal com diu ell mateix, com que li encanta parlar, sempre dona consells als que venen a informar-se i ensenya les diferents tècniques. Va explicar l’anècdota d’un senyor que a correus li exigien el segell de l’empresa per recollir un paquet. I a la botiga mateix s’en va fer un a ma. Es nota que la botiga té un esperit de compartir, per això ara han muntat els Vostok Vermuts alguns dissabtes al matí, on un convidat fa una producció impresa mentre es xerra i es pren un vermut.

I parlant de vermuts el següen en parlar va se en Marcel Fernández del Morro Fi. Tot va començar l’any 2007 quan en Marcel juntament amb dos amics que els agradaven els bars de tota la vida van començar un blog fent cròniques de les seves experiències en aquests locals amb solera. Casualment el local on anava en Marcel a fer el cafè es traspassava… i es va llençar a la piscina obrint el bar de vermut Morro Fi. Està clar que en un principi podríem dir que abandonava totalment el món del disseny, abans es dedicava principalment a fer webs. Però la seva formació en disseny de producte l’ha portat a fer un espai acollidor i diferent. Això, juntament amb la gran qualitat dels productes; és del morro fi, han fet que en poc temps aquest sigui un dels locals de vermut de la ciutat més referenciats per la premsa, tant nacional com internacional. Segons ens explica el pas següent que ja està en marxa és la línia de productes Morro Fi… potser no ha abandonat del tot el disseny de producte, simplement ha fet un tomb!

Tot seguit vam fer una mica de taula rodona, una de les primeres preguntes que va sorgir era que si aquests projectes eren rentables. La majoria ja ho son, i altres encara estan en fases inicials però evidentment estan creats per poder-ne viure… que no és el mateix que fer-se ric. En general son conscients que a l’hora de dissenyar, al ser autoencarrecs han de decidir quan ja n’hi ha prou i la feina ja està bé. I quan treballen amb altres dissenyadors tenen  clar amb qui treballen i els deixen fer la seva feina, un cop explicat bé el que es necessita. Val a dir que aquest segon Gran Chill Laus va ser tot un èxit de públic, tant joves estudiants com professionals. Potser perquè estem en un moment que necessitem escoltar històries inspiradores de que hi ha altres camins… només cal trobar el que es adient per a nosaltres.

Fotografies: Carolina Sainz

Joan Gómez de Canseixanta

[es] Dentro de los actos del FADfest ADG-FAD organizó el pasado 27 de junio el Gran Chill Laus en el Teatro del CCCB. Bajo el título de “Reiniciar equipo” invitamos a seis diseñadores que nos hablaran de sus proyectos de negocio más allá del estudio de diseño gráfico.

El primero fue Javi Royo que nos habló de Chispum, que hacen vinilos decorativos. Todo empezó cuando quisieron ir a vivir a un pueblecito, Sigüenza. Allí empezaron a hacer pequeños gadgets sobre la vida en el pueblo, neorruralismo. En Tíafelisa hacían cojines de personajes pintorescos y decoraban las paredes con historias. Cuando vinieron a vire en Barcelona fundaron Chispum, bajo la filosofía de ser una forma de explicar cosas jugando con el entorno. Aparte de los dibujos de Javi, tienen otros colaboradores. Como los vinilos se manipulan casi de manera artesanal, les permite ir produciendo bajo demanda. En el caso de los cuentos escritos ahora les han pedido en gallego, por ahora los hacían en español, catalán, vasco, inglés y francés. A aparte de los vinilos individuales, también han recibido encargos para recubrir diferentes ambientes, como por ejemplo la cafetería del hospital infantil Sant Joan de Deu, haciendo que sea un ambiente agradable y de juego para los chavales en un entorno complicado como es un hospital.

La siguiente en hablar fue Isabel Merino de la revista The Plant Journal. Su caso empezó cuando se independizaron de casa los padres. Querían tener plantitas y no tenían demasiada experiencia, ni referentes, por eso comenzaron a informarse de cómo cuidar plantas, cuáles eran más idóneas… poco a poco fueron recopilando bastante información. A la par, trabajaban en un entorno de diseño de publicaciones, como Apartamento. Esto las animó a lanzar un primer número. Tenían muy claro que no querían ser una revista de plantas más, querían enfocarla desde otro punto de vista. Más que dar consejos querían tratar la información del entorno de las plantas, del mundo vegetal. Evidentemente necesitaban colaboradores, pero dicen que con una buena idea la gente participa desinteresadamente. Reconocen que el primer número lo hicieron de una manera muy despreocupada, dedicando mucho tiempo y dinero. Para el segundo, ya van controlando más cosas. Van aprendiendo sobre la marcha.

Alexis Rom de Vostok Printing Shop

A continuación Bárbara Martínez nos habló de la revista on-line Caos Magazine. Todo surgió en el momento que querían tener un hijo y querían disfrutar de cerca, teniendo de referente a los países nórdicos. También querían compartirlo, más allá de los amigos. Por eso decidieron montar esta revista on-line, donde podían explicar y compartir sus experiencias familiares con otras familias con niños. Tener un hijo no quiere decir dejar de hacer lo que te gusta, simplemente te vas adaptando y buscas cosas adecuadas a tu forma de ser y a la realidad familiar, pero familia moderna. La revista tiene diferentes apartados que incluyen a los hijos en los temas de la vida familiar. Hay el apartado de compras, de cultura con diferentes recomendaciones para disfrutar todos juntos y living, donde se incluye un reportaje a una familia. También incluyen una agenda con actividades en Barcelona y Madrid. Para ir fidelizando al público han integrado el blog dentro de la revista, así siempre hay novedades. Esta plataforma les ha permitido crear nuevos eventos como la Caos Baby Disco, una sesión de discoteca para toda la familia con diferentes actividades más allá de los bailoteos. Tuvieron el apoyo del programa CreaMedia, les fue bien porque el proyecto ya estaba empezado.

Luego fue el turno de Joan Gómez de Canseixanta. Este es un caso diferente. Londji era una empresa que comenzó importando juguetes de todo el mundo para el Forum de las Culturas del año 2004. El estudio Canseixanta se crea en 2005 y en 2007 empiezan a colaborar haciendo el packaging de un puzzle de alambre. Como fue muy bien les fueron encargando los packs de todos sus productos, haciendo más fuerte la colaboración. Se iba imponiendo la estética de las ilu-lustracios de Txell Darné, el otro componente de Canseixanta. Una estética algo retro, pero que encaja en el tipo de juguetes de Londji. El paso siguiente fue comenzar a producir juguetes desde aquí, principalmente de cartón. Poco a poco la marca se va consolidando. Diseñan tanto los juguetes como el pack, que muchas veces es una extensión del juguete. Como van viendo que tienen la necesidad de crecer empiezan a pedir colaboraciones con diseñadores e ilustradores afines a la filosofía establecida.

Marcel Fernández de Morro Fi

El siguiente en hablar fue Alexis Rom de Vostok Printing Shop. El trabajo de Alexis como diseñador gráfico ya estaba marcado por las técnicas de impresión artesanales. Tenía ganas de hacer algo más, y como el local de al lado del estudio quedó libre, decidió montar la tienda de material para la impresión. Su idea es facilitar que la gente pueda producir. Es una tienda participativa, lo prueban todo antes de venderlo. Si hay una técnica que no domina avisa a un amigo experto en la materia que lo pruebe a ver si vale la pena venderla.Tal como dice él mismo, como que le encanta hablar, siempre da consejos a los que vienen a informarse y enseña las diferentes técnicas. Explicó la anécdota de un señor que en correos le exigían el sello de la empresa para recoger un paquete. Y en la tienda mismo se vhizo uno a mano. Se nota que la tienda tiene un espíritu de compartir, por eso ahora han montado los Vostok Vermuts algunos sábados por la mañana, donde un invitado hace una producción impresa mientras se charla y se toma un vermut.

Y hablando de vermuts el siguiente en hablar fue Marcel Fernández del Morro Fi. Todo empezó el año 2007 cuando Marcel junto con dos amigos que les gustaban los bares de toda la vida comenzaron un blog haciendo crónicas de sus experiencias en estos locales con solera. Casualmente el local donde iba Marcel a hacer el café se traspasaba… y se lanzó a la piscina abriendo el bar de vermut Morro Fi. Está claro que en un principio podríamos decir que abandonaba totalmente el mundo del diseño, antes se dedicaba principalmente a hacer webs. Pero su formación en diseño de producto le ha llevado a hacer un espacio acogedor y diferente. Ésto, junto con la gran calidad de los productos, es del morro fino, han hecho que en poco tiempo éste sea uno de los locales de vermut de la ciudad más referenciados por la prensa, tanto nacional como internacional. Según nos explica el paso siguiente que ya está en marcha es la línea de productos Morro Fi… quizás no ha abandonado del todo el diseño de producto ¡simplemente ha dado una vuelta!

A continuación hicimos un poco de mesa redonda, una de las primeras preguntas que surgió era que si estos proyectos eran rentables. La mayoría ya lo son, y otros todavía están en fases iniciales pero evidentemente están creados para poder vivir … que no es lo mismo que hacerse rico. En general son conscientes de que a la hora de diseñar, al ser autoencarrgos deben decidir cuándo ya es suficiente y el trabajo ya está bien. Y cuando trabajan con otros diseñadores tienen claro con quien trabajan y les dejan hacer su trabajo, una vez explicado bien lo que se necesita. Cabe decir que este segundo Gran Chill Laus fue todo un éxito de público, tanto jóvenes estudiantes como profesionales. Quizá porque estamos en un momento que necesitamos escuchar historias inspiradoras de que hay otros caminos… sólo hay que encontrar el que es adecuado para nosotros.

Fotografías: Carolina Sainz

Javi Royo de Chispum durante la mesa redonda

speak up

Add your comment below, or trackback from your own site.

Subscribe to these comments.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*Required Fields