ADG FAD, Blog, Chill Laus, Crònica / Crónica, Disseny gràfic / Diseño gráfico, Xerrada / Charla

Girls on top

La presentadora i moderadora Raquel Pelta

[cat] El passat dimecres 26 de juny vam poder gaudir d’un dels primers actes del FADfest 2013 al l’Auditori del Disseny Hub Barcelona, el Gran Chill Laus. Com ja us vaig anunciar l’acte va ser presentat per la Raquel Pelta i comptàvem amb els testimonis de cinc dissenyadores professionals i triomfadores. La Raquel va feu una breu introducció de les cinc ponents amb el seu currículum.

La primera en parlar va ser la Cecília Bofarull de l’estudi DOMO-A. Ens va explicar que de Cambrils va anar a estudiar a l’escola IDEP. Després va treballar a varis estudis, però començava a ser una feina rutinària, per això es va apuntar a un màster a l’escola Elisava, on va descobrir coses noves, però la feina que trobava seguia sent rutinària, quan li proposen una feina per a la que s’ha de donar d’alta d’autònoms. I així ha anat fent. Amb en Xavier Argente munten DOMO-A, ell més a la part estratègica. El nom ve del punt més alt de l’Antàrtida, com a referent de la plana en blanc. Barregen projectes personals amb altres centrats al tema de la cultura, la ciència i el luxe. Intenten obrir-se camí en el tema de la moda, principalment treballant la fotografia. Molts dels treballs propis van al calaix de sastre, que molts cops son recuperats per a altres projectes. Dins de les xarxes socials son molt actius i ho gestionen bé, tant que és la responsable d’Instagramers de Tarragona. La seva vida personal està molt implicada en la seva feina i com afrontar els nous reptes, el ser mare, i certs entrebancs, superar un càncer. Tot li dona força per tirar endavant.

La següent convidada era la Lucía Castro de P.A.R. Ella ens va parlar dels cinc valors que l’ha dut, juntament amb l’Iris Tàrraga a muntar l’estudi. El primer és l’Amistat. Tot i coneixes tan sols fa dos anys a l’estudi d’en Wladimir Marnich, van congeniar molt bé al ser de la mateixa generació. Tenen molta complicitat. El segon valor és la Inquietud. Elles tenien ganes d’experimentar fora de l’estudi, a l’hora que els entraven feines per fer de freelance. El tercer valor és l’Esforç. De talent n’hi ha molt, l’important és el treball dur com deia en Charles Chaplin. Al context actual, inestable, amb molt de pessimisme, elles eren pluriempleades, s’havien d’organitzar molt bé. El quart valor és la Motivació, l’energia que mou el motor. Treballen el dia a dia, amb ganes. I finalment l’Evolució. Treballar, treballar i treballar per seguir creixent com a professional i seguir aprenent.

La Cecília Bofarull de DOMO-A al Gran Chill Laus

Tot seguit va ser el torn de la Marta Cerdà. Ella treballa molt la il·lustració amb al tipografia. Les coses es poden dir de moltes maneres, a l’hora d’escriure, amb la tipografia, també. Es considera una dissenyadora nòmada, més angoixant en el dia a dia, però més agraït, vas evolucionant segons les necessitats i les condicions, sense caure en la rutina. Com a il·lustradora és poc narrativa. Li agrada l’artesanalitat perquè no hi ha el “comand + Z”. Això t’obliga a tornar a començar i aprendre dels errors, cosa molt bona per als processos. Ella comença posant la tipografia de manera correcta i després la va vestint, adequant aquesta indumentària al context o missatge de la peça dissenyada. A través d’alguns exemples ens va mostrar com de variats poden ser aquest processos.

L’Ana Domíngez, és d’Agullana, a l’Alt Empordà, al costat de La Jonquera. Un ex alumne de l’escola li va ensenyar uns treballs de fotografia. Això la va animar a anar a estudiar a l’escola Eina. Va anar a parar a una bona classe, amb bons companys, amb els quals encara hi col·labora. Després d’estudiar va anar a l’estudi Bis Dixit de Barcelona, un estudi amb molt bon ambient i on les aptitud es complementaven d’allò més. Aquí va saber que li agradava fer llibres i explorar la tipografia. Després va treballar amb l’Astrid Stavro, el que li va suposar un canvi en la manera de treballar, el procés fins a la idea. Comença a col·laborar amb la revista Apartamento de l’Omar Sosa, fent bodegons d’elements de les cases, jugant amb les formes, equilibris… A partir d’aquí va anar tirant cap a la direcció d’art. També per a Apartamento, il·lustra les portades dels llibres recomanats amb aquarel·la, on cada cop anava limitant els colors. Treballant en això un accident l’ha portat a provar de pintar la pell a la fruita pelada… Cap a on la portarà?

La darrera convidada en parlar va ser l’Ana Mirats. Després d’estudiar a l’escola Massana va estar de becaria i després a una agència. Va estar treballant durant 2 mesos a Inditex. Després li van encarregar un catàleg per a una de les marques del grup, Pull & Bear. Els va agradar, així porten col·laborant des de fa 9 anys. Arran d’aquest primer catàleg, li van encarregar dissenyar una revista, Hercules Universal, volien que fos més un llibre. També han començat a col·laborar amb Celofan fent una col·lecció de samarretes amb missatge, s’han de fer noves coses per sortir de la rutina. Per a la revista Paper Planes fins i tot ja decideixen el contingut. Aquesta és una revista que cada número és al voltant d’una cançó, i per tant cada número és totalment diferents, no tenen res en comú. Segueix fent molts catàlegs per Massimo Dutti, quan hi ha pressupost és molt fàcil, quan no n’hi ha s’ha d’esprémer la idea.

La Lucía Castro de P.A.R. al Gran Chill Laus

Tot seguit va venir la taula rodona on es va tractar varis temes, però un dels que va destacar era quines diferencies hi havia respecte als dissenyadors. En quant a qualitat de treball en general cap ni una, podria ser la sensibilitat, però hi ha molts dissenyadors molt sensibles. Potser el que elles tenien en comú era a nivell aspiracional, no pretenen tenir un gran estudi i haver de passar-se el dia en reunions i amb gent al seu càrrec. Els agrada la seva feina, dissenyar. A l’hora de certes puntes de treball prefereixen subcontractar i s’adapten a cada moment. La dificultat de ser freelance és principalment pagar i pagar. Tot i que a vegades un està sol, també és bo treballar sense gent al voltant. Cal saber estalviar per quan les coses no vagin massa bé, cal ser molt organitzat. A vegades els clients poden demanar més serveis dels que un aparentment ofereix, serveis més intangibles com la creativitat i la innovació fent propostes de productes no contemplats pel client i que li poden ser més beneficiosos que el típic encàrrec d’un treball concret. Potser el producte no és l’objectiu, tendir més cap a consultor. Va sortir el tema que potser en aquest país cal que maduri la professió del director d’art, a l’hora de treballar com a freelance per a grans marques, ja que es fa a través d’agencies, i molts cops no tenen clar que és ser director d’art i quines funcions ha de complir. Una de les vies que tenen, tant per promocionar-se, com per fer uns calerons extres, és produir i vendre productes de treballs personals, ja que amb les noves tecnologies això resulta més senzill.

Val a dir que va ser un Gran Chill Laus molt interessant, sobretot per a estudiants per adonar-se de què és començar a treballar i engegar un estudi propi, així com per als professionals per saber com estan els petits estudis, que des de ja fa un temps estan al mercat per donar guerra. Després vam poder gaudir d’unes Estrelles a l’exposició El Millor Disseny de l’Any a la planta baixa del DHUB.
I amb aquest ja son 500 posts escrits per un servidor al blog de l’ADG-FAD.

Fotografies: Pablo Estarriaga

La Marta Cerdà al Gran Chill Laus

[es] El pasado miércoles 26 de junio pudimos disfrutar de uno de los primeros actos del FADfest 2013 en el Auditorio del Disseny Hub Barcelona, ​​el Gran Chill Laus. Como ya os anuncié el acto fue presentado por Raquel Pelta y contábamos con los testimonios de cinco diseñadoras profesionales y triunfadoras. Raquel hizo una breve introducción de las cinco ponentes con su curriculum.

La primera en hablar fue Cecília Bofarull del estudio DOMO-A. Nos explicó que de Cambrils (Tarragona) fue a estudiar a la escuela IDEP. Después trabajó en varios estudios, pero empezaba a ser un trabajo rutinario, por eso se apuntó a un máster en la escuela Elisava, donde descubrió cosas nuevas, pero el trabajo que encontraba seguía siendo rutinario, cuando le proponen un trabajo para la que debe darse de alta de autónomos. Y así ha ido haciendo. Con Xavier Argente montan DOMO-A, él más en la parte estratégica. El nombre viene del punto más alto de la Antártida, como referente de la página en blanco. Mezclan proyectos personales con otros centrados en el tema de la cultura, la ciencia y el lujo. Intentan abrirse camino en el tema de la moda, principalmente trabajando la fotografía. Muchos de los trabajos propios van al cajón de sastre, que muchas veces son recuperados para otros proyectos. Dentro de las redes sociales son muy activos y lo gestionan bien, tanto que ella es la responsable de Instagramers de Tarragona. Su vida personal está muy implicada en su trabajo y cómo afrontar los nuevos retos, el ser madre, y ciertos obstáculos, superar un cáncer. Todo le da fuerza para seguir adelante.

La siguiente invitada era Lucía Castro de P.A.R. Ella nos habló de los cinco valores que le ha llevado, junto con Iris Tàrraga a montar el estudio. El primero es la Amistad. Aunque tan sólo hace dos años que se conocieron en el estudio de Wladimir Marnich, congeniaron muy bien al ser de la misma generación. Tienen mucha complicidad. El segundo valor es la Inquietud. Ellas tenían ganas de experimentar fuera del estudio, a la vez que les entraban trabajos para hacer de freelance. El tercer valor es el Esfuerzo. De talento hay mucho, lo importante es el trabajo duro como decía Charles Chaplin. En el contexto actual, inestable, con mucho pesimismo ellas eran pluriempleadas, tenían que organizarse muy bien. El cuarto valor es la Motivación, la energía que mueve el motor. Trabajan el día a día, con ganes. Y finalmente la Evolución. Trabajar, trabajar y trabajar para seguir creciendo como profesional y seguir aprendiendo.

Ana Domínguez en el Gran Chill Laus

A continuación fue el turno de Marta Cerdà. Ella trabaja mucho la ilustración con el tipografía. Las cosas se pueden decir de muchas maneras, a la hora de escribir, con la tipografía, también. Se considera una diseñadora nómada, más angustioso en el día a día, pero más agradecido, vas evolucionando según las necesidades y las condiciones, sin caer en la rutina. Como ilustradora es poco narrativa. Le gusta la artesanalidad porque no existe el “comando + Z”. Ésto te obliga a volver a empezar y aprender de los errores, algo muy bueno para los procesos. Ella comienza poniendo la tipografía de manera correcta y luego la va vistiendo, adecuando esta indumentaria al contexto o mensaje de la pieza diseñada. A través de algunos ejemplos nos mostró como de variados pueden ser estos procesos.

Ana Domíngez, es de Agullana, en el Alt Empordà al lado de la Jonquera (Girona). Un ex alumno de la escuela le enseñó unos trabajos de fotografía. Ésto la animó a ir a estudiar en la escuela Eina. Fue a parar a una buena clase, con buenos compañeros, con los que todavía colabora. Después de estudiar fue al estudio Bis Dixit de Barcelona, ​​un estudio con muy buen ambiente y donde las aptitud se complementaban de lo más. Aquí supo que le gustaba hacer libros y explorar la tipografía. Después trabajó con Astrid Stavro, lo que le supuso un cambio en la manera de trabajar, el proceso hasta la idea. Comienza a colaborar con la revista Apartamento de Omar Sosa, haciendo bodegones de elementos de las casas, jugando con las formas, equilibrios… A partir de ahí fue tirando hacia la dirección de arte. También para Apartamento, ilustra las portadas de los libros recomendados en acuarela, donde cada vez iba limitando los colores. Trabajando en ello un accidente la ha llevado a probar de pintar la piel a la fruta pelada… ¿Hacia dónde la llevará?

La última invitada en hablar fue Ana Mirats. Después de estudiar en la escuela Massana estuvo de becaria y luego en una agencia. Estuvo trabajando durante 2 meses en Inditex. Después le encargaron un catálogo para una de las marcas del grupo, Pull & Bear. Les gustó, así llevan colaborando desde hace 9 años. A raíz de este primer catálogo, le encargaron diseñar una revista, Hercules Universal, querían que fuera más un libro. También han comenzado a colaborar con celofán haciendo una colección de camisetas con mensaje, se deben hacer nuevas cosas para salir de la rutina. Para la revista Paper Planes incluso ya deciden el contenido. Esta es una revista que cada número es alrededor de una canción, y por tanto cada número es totalmente diferentes, no tienen nada en comú. Sigue haciendo muchos catálogos para Massimo Dutti, cuando hay presupuesto es muy fácil, cuando no hay se debe exprimir la idea.

Ana Mirats en el Gran Chill Laus

A continuación vino la mesa redonda donde se trataron varios temas, pero uno de los que destacó era qué diferencias había respecto a los diseñadores. En cuanto a calidad de trabajo en general ninguna, podría ser la sensibilidad, pero hay muchos diseñadores muy sensibles. Quizás lo que ellas tenían en común era a nivel aspiracional, no pretenden tener un gran estudio y pasarse el día en reuniones y con gente a su cargo. Les gusta su trabajo, diseñar. A la hora de ciertas puntas de trabajo prefieren subcontratar y se adaptan a cada momento. La dificultad de ser freelance es principalmente pagar y pagar. Aunque a veces uno está solo, también es bueno trabajar sin gente alrededor. Hay que saber ahorrar para cuando las cosas no vayan demasiado bien, hay que ser muy organizado. A veces los clientes pueden solicitar más servicios de los que uno aparentemente ofrece, servicios más intangibles como la creatividad y la innovación haciendo propuestas de productos no contemplados por el cliente y que le pueden ser más beneficiosos que el típico encargo de un trabajo concreto. Quizás el producto no es el objetivo, tender más hacia consultor. Salió el tema que quizás en este país hay que madurar la profesión del director de arte, a la hora de trabajar como freelance para grandes marcas, ya que se hace a través de agencias, y muchas veces no tienen claro que es ser director de arte y qué funciones debe cumplir. Una de las vías que tienen, tanto para promocionarse, como para hacer un poco de dinero extra es producir y vender productos de trabajos personales, ya que con las nuevas tecnologías esto resulta más sencillo.

Hay que decir que fue un Gran Chill Laus muy interesante, sobre todo para estudiantes para darse cuenta de que es empezar a trabajar y poner en marcha un estudio propio, así como para los profesionales para saber cómo están los pequeños estudios, que desde ya hace un tiempo están en el mercado para dar guerra. Después pudimos disfrutar de Estrellas en la exposición El Mejor Diseño del Año en la planta baja del DHUB.
Y con este ya son 500 posts escritos por un servidor en el blog de la ADG-FAD.

Fotografías: Pablo Estarriaga

La mesa redonda del Gran Chill Laus "Girls on Top"

speak up

Add your comment below, or trackback from your own site.

Subscribe to these comments.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*Required Fields