Premis ENJOIA’T 2021

ho

Aquests premis són un reconeixement a les peces de joieria contemporània que qüestionen i transgredeixen els límits de la mateixa creació joiera contemporània.

Els Premis de Joieria Contemporània ENJOIA’T són una convocatòria anual que des de l’any 1994 premien les creacions contemporànies més destacades del sector de la joieria. Es converteix, així, en un punt de trobada indispensable per a professionals i estudiants joiers d’arreu del món, emmarcat dins la Setmana de la Joieria de Barcelona.

Els Premis guardonen les propostes que qüestionen i transgredeixen els límits de la mateixa creació joiera contemporània a través de l’originalitat, la qualitat tècnica i la riquesa conceptual. Amb la participació de joiers en l’àmbit internacional, l’ENJOIAT ha esdevingut al llarg dels anys un aparador de les tendències més punteres del sector des de diferents mirades culturals.

La singularitat dels Premis de Joieria Contemporània ENJOIA’T rau en que els participants seleccionats han de defensar les seves peces presencialment davant del jurat professional. Un cop acaben les defenses i el jurat ha decidit els guanyadors i finalistes, els joiers i joieres llueixen les seves peces durant la festa d’entrega dels premis. El públic assistent pot entrar en contacte amb els creadors, veure de prop les peces i votar la mereixedora del Premi d’Opinió. S’estableix un únic guanyador per cada categoria, Professional i Estudiant, i un màxim de dos finalistes. Els dos guanyadors reben l’encàrrec de dissenyar una corona per a la propera edició dels Premis.

L’ENJOIA’T va més enllà d’una entrega de premis i pretén ser una plataforma de visibilitat per als creadors, tant professionals com estudiants. Això s’aconsegueix a través d’una mostra col·lectiva formada per totes les peces seleccionades pel jurat professional de l’edició en curs, l’Històric de Corones de l’ENJOIA’T i les corones dissenyades pels estudiants de joieria per guardonar al guanyador del Premi d’Opinió. A més, cada any s’organitza una conferència, xerrada o workshop al voltant de la joieria contemporània per reflexionar sobre diferents aspectes teòrics i pràctics.

La vinculació amb la docència és també un punt important en la filosofia del projecte. Cada any els estudiants de joiera d’una escola d’art i disseny de Barcelona reben l’encàrrec de dissenyar i produir una corona per al guanyador o guanyadora del Premi d’Opinió. D’entre totes les corones presentades, se n’escull una que serà l’encarregada de coronar i assenyalar al guanyador de la millor peça a ulls del públic assistent. Enguany es presenten les corones dels estudiants de l’Escola d’Art Arsenal, amb projectes fets durant el confinament més dur del 2020 i d’altres fetes a l’escola en la represa de la semipresencialiat.