Guanyadors dels Premis ArtsFAD 2018

ho

«Piscina Infinita» de Kind of Cyan, «Límite: esencia del objeto» de Laura Juanós i «Situar-se» de Anna Fando s’alcen amb els guardons.

Ahir dimarts 12 de juny, al Disseny Hub Barcelona i en el marc de la Barcelona Design Week, va tenir lloc la cerimònia de lliurament de la 10a edició dels Premis ArtsFAD, adreçada a creadors de qualsevol disciplina artística residents a Espanya. Organitzat per l’A-FAD (Artistes i Artesans del FAD) des de l’any 2003, aquest certamen té l’objectiu d’estimular la creació d’obres artístiques d’excel·lència pel seu concepte, qualitat material i execució tècnica.

El jurat format per Martí Peran, comissari independent i teòric de l’art, com a president, i els vocals Gerardo Peral, director executiu de Blueproject Foundation; Josep M. Civit, col·leccionista; Maria Palau, periodista especialitzada en art; i Maria de Lluc Fluxà, artista (Lluc Fluxà. Projectes d’Art. Espai H.C), ha decidit premiar les següents obres:

 

1r Premi ArtsFAD

Títol: Piscina Infinita
Autor/s: Kind of Cyan
Material: Cianotípia
Tècnica: Cianotípia
Concepte: La tècnica de la cianotípia, o fotografia solar, ens permet fer reproduccions en tons blaus, i crear una imatge semi-abstracta que representa les formes que es creen quan la llum del sol il·lumina l’aigua que es mou lentament.
Valoració del jurat: “Per la gosadia. La gosadia de recuperar una tècnica antiga sense enyors, tot provocant ambigüitats que qüestionen el banal”.

 

2n Premi ArtsFAD

Títol: Límite: esencia del objeto
Autora: Laura Juanós
Material: Madera
Tècnica: Fusta tallada i polida; fusta tornejada
Concepte: És necessari atorgar als objectes una funció concreta perquè aquests puguin ser artefactes? Són els objectes el resultat constant de la funcionalitat? Què els hi passa quan no compleixen la funció concreta per a la qual van ser creats? Es desvincula l’objecte d’una relació que ens permet identificar-lo amb una forma concreta, per tal de fer un anàlisi del món dels objectes, indagant en els nostres records, atorgant-los una funció a través d’una relació establerta pel nostre imaginari i per la memòria dels objectes, proposant sèries de formes totalment lliures d’ús.
Valoració del jurat: “Per la cura en la confecció d’estris que fan estris i perllonguen la cura amb els objectes i per als objectes”.

 

El públic assistent a la cerimònia va decidir amb els seus vots el Premi d’Opinió.

 

Premi d’Opinió

Títol: Situar-se
Autora: Anna Fando
Material: Taula de fusta
Tècnica: Pintura acrílica sobre fusta
Concepte: L’artista investiga sobre el cos performatiu i les seves relacions amb allò social, identitari i els espais que es produeixen. L’any 2017 comença una investigació sobre cossos, dissidències i activismes traslladats a l’art. Movent-se entre teories transfeministes, cyborg, decolonials i posthumanistes, comença un projecte textual que obliga a definir, no sense la formalitat acadèmica, la mirada de d’on es desenvolupa el relat de la tesi. Aquesta conjectura es trasllada a la performance de l’artista en el terreny plàstic. Situar-se és posar el cos i definir afinitats, teories que configuren la identitat i ser conscient de la capacitat del propi cos.

 

Les obres seleccionades

Un total de 33 obres prèviament seleccionades optaven als premis d’aquesta nova edició, que ha destacat per una major participació, amb 135 obres inscrites, i l’excel·lent nivell de les peces artístiques presentades. Les obres seleccionades que optaven a premi, i que es poden veure a l’exposició «El millor disseny de l’any» fins al 14 d’octubre, són les següents:

 

Uns premis renovats

Els Premis ArtsFAD presenten des de 2017 algunes novetats respecte a anteriors edicions. Començant pel seu propi nom -anteriorment anomenats Premis ArtFAD-, amb la inclusió d’aquesta s del plural s’ha volgut emfatitzar la inclusió de totes les arts i ser, així, una convocatòria multidisciplinària i oberta a tot tipus d’arts.

El tipus de peces que es poden presentar als premis han de ser obres úniques, que manifestin un gran coneixement d’ofici i que siguin un objecte nascut en l’àmbit del treball de la matèria sense una funció pròpiament utilitària.

Des d’A-FAD, l’Associació d’Artistes i Artesans del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), volem destacar el suport incondicional de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per fer possible aquesta 10a edició dels Premis ArtsFAD. També volem agraïr la col·laboració de Fujifilm Instax, Domènech Vidal i Campari per ajudar-nos a que la cerimònia d’entrega dels premis i la posterior festa per a celebrar el talent i l’excel·lència en la creació artística fos un èxit.