ADI Making of… Ecodisseny

ho

Descobrirem el procés de disseny i fabricació de tres productes i tres projectes de joves guardonats al Premi Catalunya Ecodisseny 2019.

Descobrirem el procés de disseny i fabricació de tres productes i tres projectes de joves guardonats al Premi Catalunya Ecodisseny 2019.

L’objectiu principal del Premi Catalunya Ecodisseny, és reconèixer els productes i serveis que, mitjançant uns criteris de disseny sostenibles, redueixen l’impacte ambiental dels seus cicles de vida, des de la seva concepció fins la gestió del residu final, tot passant per la fabricació, la distribució i l’ús, contribuint així en l’economia circular. Un premi convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, en col.laboració amb l’Agència de Residus de Catalunya.

 
Premi Categoria “Producte”

 

 
Producte: Banc Alpine
Disseny: Escofet_lab
Empresa: Escofet
Ponents: Gerard Arqué i Enric Periques

Bancs urbans modulars de fàcil instal•lació per adaptar-se a qualsevol espai públic que combinen suports de formigó d’àrids reciclats o escòries de siderúrgia reciclades amb seients i respatllers de fusta certificada. El jurat ha valorat el disseny atemporal amb un preu competitiu. S’ha dissenyat per facilitar la seva reparabilitat i allargar així la seva vida útil.

 
Premi Categoria “Producte en desenvolupament”

 

 
Producte: Infinit denim
Disseny: Associació By My Eco
Empresa: Back to Eco
Ponents: Montse Bayen

El producte desenvolupat ofereix una solució local a un residu postconsum que es genera en volums importants. D’aquesta manera s’aprofita un residu desestimat diverses vegades fins a obtenir un fil d’altes prestacions apte per tornar a fabricar productes tèxtils. Constitueix, doncs, un exemple d’economia circular aplicada en un producte.

 
Menció Categoria “Producte en desenvolupament”

 

 
Producte: Noem Carl
Disseny: Nutcreatives
Ponent: Àlex Jiménez

El producte està dissenyat i fabricat amb criteris d’economia circular, cosa que facilita la substitució de les diferents peces i en prolonga la vida útil. Se n’ha valorat el disseny ergonòmic, funcional i ben resolt, així com la modularitat i reparabilitat, que incorpora material reciclat en la tela entapissada, suports d’acer reciclat i un sistema de distribució i embalatge optimitzat.

 
Categoria “Disseny Jove”

 

 
Premi Disseny jove al projecte: HBEE
Disseny i ponent: Cristina Bonamusa Martínez
Escola: EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

La Cristina ha ideat una solució simple, exhaustiva i industrialitzable per a un problema de biodiversitat en l’entorn urbà, l’anomenat HBEE, un hotel d’abelles solitàries i pseudosocials, un lloc de nidificació per a pol·linitzadors en els parcs urbans.

 

 
Menció al projecte: El Jardí del refugi
Disseny i ponent: Júlia Ciurana Llarch
Escola: ELISAVA. Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona

En aquesta mateixa categoria, ha rebut una menció la taula de cultiu pensada per utilitzar l’horticultura urbana com a teràpia dirigida a persones vulnerables, com les refugiades.

 

 
Menció al projecte: FRUTAG
Disseny i ponent: Yoel Cruz Fernández
Escola: Escola Superior de Disseny d’Arts Plàstiques, ESDAP Catalunya, Campus Llotja.

Dispositiu manual per al marcatge superficial de fruita amb tinta comestible. Es reconeix la desmaterialització del marcatge de fruites evitant l’ús de paper, plàstics i adhesius que generen problemes a les plantes de compostatge

 
«ADI Making of…» és un cicle regular de conferències organitzades per l’ADI-FAD amb l’objectiu de promoure el reconeixement públic d’aquells productes que destaquen per l’excel·lència en la renovació conceptual i formal, el caràcter innovador, per la resposta social que generen, així com per l’adequació mediambiental, tecnològica i del procés de fabricació.
 

Inscripció