Guanyadors dels Premis ADI 2018

ho

Els guardonats als Premis Delta, dirigits a professionals i empreses, les Medalles ADI per a estudiants i els Premis ADI Cultura.

Ahir 14 de juny va tenir lloc la cerimònia de lliurament dels Premis ADI 2018, uns guardons que aglutinen els principals reconeixements en l’àmbit del disseny industrial i de producte d’Espanya: els Premis Delta, per a professionals i empreses de disseny industrial, atorgats des del 1961; les Medalles ADI, per a estudiants de disseny de producte, entregades des del 1976; i els Premis ADI Cultura, per a projectes que fomentin i posin en valor la cultura del disseny.

L’entrega dels Premis ADI 2018 va tancar la programació de la Barcelona Design Week, organitzada conjuntament pel FAD i el BCD. Durant la cerimònia els socis d’ADI-FAD i assistents a l’acte van poder votar i atorgar el Premi d’Opinió entre tots els projectes seleccionats.

Tots els productes seleccionats i guanyadors dels tres guardons que conformen els Premis ADI formen part de l’exposició «El Millor Disseny de l’Any», que recull els projectes seleccionats i guanyadors dels diversos premis organitzats per les associacions del FAD, i que es podrà visitar al Disseny Hub Barcelona fins el 14 d’octubre de 2018. A més a més, tots els projectes seleccionats pels diferents jurats dels Premis ADI 2018 formaran part de l’ADI Book.

 

Premis Delta 2018

 

Un total de 85 projectes seleccionats optaven enguany als Premis Delta.

El jurat, format per Luca Nichetto, dissenyador i fundador de l’estudi interdisciplinari Nichettostudio; Isabel Lopez, dissenyadora d’interiors;
Anna Cybulska, directora de Comunicació i Disseny d’Interiors a IKEA España; Pepe García, dissenyador de producte i fundador de l’estudi Culdesac, i Joan Forrellad, vicepresident de Disseny i Marketing a Jané, ha decidit atorgar 5 Deltes d’Or i 10 Deltes de Plata als següents projectes:

 

Productes per a les persones:

 

Delta d’Or
Projecte: Melic, mètode cangur
Disseny: Maria Vayreda Duran
Empresa: Lamardebé, Tetex Canarias SA

Veredicte del jurat: Per la seva simplicitat, naturalitat, multifuncionalitat per a la dona i el nen. El producte funciona no només com un mer accessori sinó que passa a ser una extensió del propi cos.

 

Delta de Plata
Projecte: Enna cycle
Disseny: Ernest Perera Design Studio
Empresa: EcareYou Innovation SL

Veredicte del jurat: Per esser un sistema fàcil, proper i atractiu, que mostra empatia i connecta amb la usuària.

 

Delta de Plata
Projecte: UDX
Disseny: Nacar Design
Empresa: Nicolás Correa SA

Veredicte del jurat: Per resoldre una problemàtica molt tècnica amb una peça elegant, versàtil i multifuncional. Destaca el seu baix consum d’energia i aporta bellesa estètica en un àmbit industrial.

 

Productes per a l’hàbitat interior:

 

Delta d’Or
Projecte: Tekiò
Disseny: Anthony Dickens
Empresa: Santa & Cole

Veredicte del jurat: Per haver creat un sistema d’il·luminàries que utilitza un material tradicional com el paper i aplica les tècniques artesanals en un producte atemporal.

 

Delta de Plata
Projecte: Bridge Collection
Disseny: Oriol Guimerà, Joan Cinca
Empresa: Fontini

Veredicte del jurat: Per redissenyar l’interruptor clássic d’una forma divertida, simple i elegant. Per la seva flexibilitat en possibles combinacions d’acabats i crear un nou gest en la interacció amb l’interruptor.

 

Delta de Plata
Projecte: Pointer
Disseny: Rubén Saldaña
Empresa: Arkoslight

Veredicte del jurat: Per esser un producte d’una categoria molt tècnica, ha aconseguit resoldre d’una manera fàcil i practica el treballar amb la direccionalitat de la llum.

 

Menció especial
Projecte: Gata
Disseny: Miguel Milá, Gonzalo Milá
Empresa: Expormim

Valoració del jurat: Per impulsar un material i tècniques tradicionals amb un resultat amb molt bona ergonomia i confort.

 

Productes per a l’hàbitat exterior:

 

Delta d’Or
Projecte: Trébol
Disseny: Gerard Arqué
Empresa: Escofet 1886

Veredicte del jurat: Per un disseny mediterrani i orgànic que se identifica com un neomodernisme barcelonès i mostra la rellevància de l’ús del paviment decoratiu en el mobiliari urbà.

 

Delta de Plata
Projecte: Rai
Disseny: Olga Tarrasó, Julià Espinas
Empresa: Santa & Cole

Veredicte del jurat: Per un disseny honest, versàtil , dinàmic, simple i amb capacitat d’adaptació a multitud d’espais i escenaris diferents.

 

Delta de Plata
Projecte: Toledo Aire
Disseny: Jorge Pensi
Empresa: Resol

Veredicte del jurat: Per la democratització d’un clàssic disseny espanyol, reeditat amb un material més lleuger i accessible.

 

Productes per a la mobilitat:

 

Delta d’Or
Projecte: oh_24
Disseny: Estudi oh!_bike
Empresa: oh!_bike Factoria

Veredicte del jurat: Per resoldre una bicicleta elèctrica bàsica, que sembla molt poc dissenyada però resulta pràctica, lleugera i atractiva. “that’s it, you just catch it and go to work.”

 

Delta de Plata
Projecte: Volta bcn 2017
Disseny: Ànima Barcelona
Empresa: Volta Motorbike

Veredicte del jurat: Per la realització d’una moto que treballa molt bé les proporcions, amb un disseny net que amaga de forma elegant una bateria.

 

Delta de Plata
Projecte: Dragonfly
Disseny: Jordi Milà (Jordi Milà Studio)
Empresa: Mecatecno

Veredicte del jurat: Per aportar l’electrificació en una nova tipologia de motocicleta de trial.

 

Disseny internacional:

 

Delta d’Or
Projecte: Palco Low Voltage
Disseny: Artec3 Studio
Empresa: iGuzzini illuminazione

Veredicte del jurat: Per esser una manera molt senzilla de retallar la llum i ampliar les possibilitats de com il·luminar una zona en un espai. Aprofita el canvi de paradigma del Led en un gest molt fàcil d’aplicar.

 

Delta de Plata
Projecte: Handy Bowl & Colander Set
Disseny: Emiliana Design Studio (Ana Mir, Emili Padrós)
Empresa: Ekobo

Veredicte del jurat: Per la innovació en l’aplicació de l’ús d’un nou material en esbandir fruites o verdures, fer més sostenible i lúdic aquest acte quotidià.

 

Delta de Plata
Projecte: Multi Bottle Opener Hello Functionals
Disseny: Jordi Pla
Empresa: WMF

Veredicte del jurat: Per incorporar en una sola peça: dues funcions. Un producte senzill, intuïtiu i bonic.

 

Premi Delta d’Opinió:

 

Projecte: Landscape
Disseny: Emiliana Design Studio (Ana Mir, Emili Padrós)
Empresa: Figueras International Seating

Descripción: Versàtil sistema de seients d’espera per a col·lectivitats, concebut per crear entorns dinàmics i flexibles en terminals, hospitals o altres espais públics.

 

Premis Medalles ADI 2018

 

Les Medalles ADI són uns premis enfocats a joves dissenyadors, amb un Projecte Final que hagi estat aprovat entre 2016 i l’actual convocatòria, que compten amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.
El jurat de les Medalles ADI, format per Emili Padrós, Harry Paul Van Ierssel, Stefano Maffei i Roc Miranda, ha valorat entregar els següents premis:

 

Medalla ADI d’Or
Projecte: Minial
Disseny: Mireia Mesalles López
Escola: ESDi Escola Superior i Disseny
Tutor: Guiu Llusà

Veredicte del jurat: Un projecte premiat per aportar millores en la usabilitat dels nous productes d’higiene íntima femenina. Minial connecta amb les sensibilitats i necessitats de la dona contemporània, encoratjant la reutilització i contribuint a la reducció de residus i recursos.

 

Medalla ADI de Plata
Projecte: Melit
Disseny: Adrià Margall Planella
Escola: ELISAVA Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Tutor: Danae Esparza, Salva Fàbregas, Xavier Tutó

Veredicte del jurat: Premiat per una resolució projectual molt ben documentada i executada. Melit destaca per la utilització innovadora de materials tradicionals i sobretot per promoure consciència sobre una la problemàtica actual: la progressiva desaparició de les abelles a les nostres ciutats.

 

Medalla ADI de Bronze
Projecte: Without
Disseny: Marta Torrentó i Serra
Escola: ELISAVA Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Tutor: Raquel Llaberia

Veredicte del jurat: Un projecte d’una gran bellesa estètica, premiat per la seva experimentació amb nous materials tèxtils que permet auto acoblar peces, sense costures ni materials afegits, transformant el tall làser 2D en productes tèxtils 3D.

 

Medalla ADI Menció especial
Projecte: AUX!
Disseny: Inés Antón Losada
Escola: ELISAVA Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Tutor: Josep Puig i Cabezas

Veredicte del jurat: Per un projecte que es fa ressò d’un drama humanitari que passa cada dia al Mar Mediterrani. AUX aporta una solució low tech d’emergència, resolta amb materials i mitjans locals, per intentar salvar la vida de les criatures immigrants en les travesses per mar.

 

Medalla ADI d’Opinió
Projecte: KIN
Disseny: Miguel Ángel Amengual Perelló
Escola: ESDAP Catalunya. Campus Llotja.
Tutor: Guillem Ferran

Descripció: Sistema d´habitatges urbans per a la recuperació i reintroducció de petites aus autòctones a les ciutats. Kin està fabricat amb Hywood (Hybrid Wood and Concrete), una mescla de ciment, àrids i fibres naturals que permeten la reducció del pes tot mantenint les característiques físiques del material, cosa que dona com a resultat un compost aïllant, lleuger i reciclable.

 

Premis ADI Cultura 2018

 

Aquests premis tenen dues categories: Projecte i Trajectòria.

El jurat està format per Martín Azúa, Valentín Roma, Anna Puigjaner i Ethel Baraona Pohl, aquesta última guanyadora de l’anterior edició del Premi ADI Cultura al 2016.

 

Premi ADI Cultura Projecte (ex aequo)
Projecte: Humanium Metal by IM
Responsables: Peter Brune, Miguel A. Barreiro, Simon Marke Gran, Johan Pihl, Humanium Metal

Valoració del jurat: El projecte convida a rebel·lar-se contra la necropolítica, un tipus de sobirania basada en l’extermini humà, a la qual s’oposen amb el desarmament de la violència contemporània.

 

Premi ADI Cultura Projecte (ex aequo)
Projecte: Topografies del sensellarisme
Responsables: Daniel Cid, Francesc Pla, Eva Serrats, Arrels Fundació

Valoració del jurat: El projecte afronta la despossessió econòmica i l’arraconament social mitjançant un estendard innegociable: les persones no són ni el que tenen ni el que no tenen, són allò que trien o prefereixen.

 

Menció ADI Cultura Projecte
Projecte: GRIGRI Pixel
Responsables: Susana Moliner Delgado

Valoració del jurat: Projecte que planteja la col·laboració ceativa des de l’àmbit de les cultures: Col·laborar per aprendre.

 

Premi ADI Cultura d’Opinió
Projecte: Llums de nadal Raval Km0
Responsables: Curro Claret, Maria Güell. Impulsen SCCL, Fundació Tot Raval

Descripció: Projecte d’il·luminació de diferents carrers del barri del Raval, per generar un procés de formació, producció i acompanyament de persones a l’atur, amb la producció dels arcs nadalencs que il·luminen aquests carrers. Tot això desenvolupat dins d’un entorn que fomenta la participació comunitària i el treball en xarxa per part de diverses entitats, institucions i col·lectius.

 

Premi ADI Cultura Trajectòria 2018


Trajectòria: Editorial Gustavo Gili

Valoració del jurat: Per la seva trajectòria sempre caracteritzada pel rigor, la coherència, la investigació i la divulgació de la cultura del disseny.

Menció Trajectòria: Anna Calvera

Valoració del jurat: Per la seva trajectòria com a teòrica del disseny, historiadora i referent acadèmic; ha contribuït en la definició y reconeixement del disseny com una professió.