Arqu[in]film’19: curtmetratge «Take me Home» i documental «Parallel Sprawl»

ho

Dos casos diametralment oposats: Suïssa i Kosovo, anticipem les condicions en les quals els arquitectes hauran de treballar en el futur.

Curtmetratge «Take me Home»

(Abbas Kiarostami, Itàlia, 2016, 16′, VOSC. Estrena a Espanya)

En la seva darrera obra, el llorejat cineasta iranià ens ofereix un recorregut en blanc i negre a través dels carrers deserts d’un poble mediterrani seguint una pilota de futbol que baixa una escalinata inacabable com si es tractés d’un silenciós i invisible partit de futbol de passades inesperades jugat en els carrerons d’un poble buit per la migdiada vespertina. Aquesta sèrie màgica de fotografies «animades» representen la clara essència de la personal missió com a cineasta, fotògraf i poeta, de Kiarostami.

Documental – « Parallel Sprawl»

(Ibai Rigby, Suïssa, 2017, 40′, VOSC. Estrena a Espanya)

Mentre els centres urbans transigeixen a l’apropiació de terres a través del turisme i el capital global, els territoris adjacents s’aniran veient sotmesos cada vegada a més pressió mitjançant la dispersió urbana. Aquest paisatge intermedi és l’escenari on es lliurarà la batalla pel futur de l’hàbitat humà.

Fixant-nos en dos casos diametralment oposats —Suïssa i Kosovo: el primer, extremament ric i vell; el segon, extremament pobre i jove— anticipem les condicions en les quals els arquitectes hauran de treballar en el futur, en un escenari on les institucions públiques s’encongeixen i les desigualtats augmenten. Mitjançant un seguit d’entrevistes amb experts en planejament, tant locals com internacionals, conjuntament amb imatges captades des de drons i automòbils, aquesta pel·lícula ens ofereix un agut retrat d’aquests paisatges suburbans.

Ponent: Ibai Rigby