Els Premis FAD fan pública la llista de finalistes i seleccionats 2021

ho

Els projectes seleccionats en la 63a edició dels premis destaquen una arquitectura sensible a l’entorn i transformadora que qüestiona maneres de l’habitar.

ARQUIN-FAD ha anunciat les obres finalistes de la 63a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, un dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica. Les propostes seleccionades destaquen una arquitectura sensible a l’entorn i transformadora que qüestiona maneres de l’habitar.

ARQUIN-FAD va tancar la convocatòria al gener amb un total de 471 obres presentades: 368 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 36 als Premis FAD Internacionals i 67 als Premis FAD de Pensament i Crítica.

 

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

El jurat que ha valorat les obres ha estat format per reconeguts professionals del sector: l’arquitecte Fabrizio Barozzi, president, acompanyat dels vocals Agnès Blanch, Daria de Seta, Manel Marín, Pedro Matos Gameiro i Rosa Rull.

Del total d’obres presentades, el jurat ha escollit 21 projectes finalistes i 38 obres seleccionades en les diferents categories.

En la categoria d’Arquitectura el jurat ha destacat projectes que interpreten amb sensibilitat paisatges construïts o naturals, que troben oportunitats en transformar més que inventar, que qüestionen maneres de l’habitar i reflexionen sobre les possibilitats de materials i sistemes constructius.

Pel que fa a la categoria d’Interiorisme, destaca una tendència d’intervencions que extenen els límits de l’interiorisme, que amplien les idees de preservació i reutilizació trobant, en àmbits aparentment sense qualitats, narratives amagades capaces de desvelar el potencial amagat de l’espai.

En la categoria de Ciutat i Paisatge s’han destacat projectes que posen l’arquitectura al servei de les persones, que posen en relleu i intensifiquen l’experiència d’allò públic, que treballen amb els caràcters identitaris, que conformen els espais definint aproximacions que destaquen les experiències físiques i sensorials.

Finalment, en la categoria d’Intervencions Efímeres, s’han destacat intervencions que, tot i ser efímeres, doten de sentit i valor comunicatiu i evocador l’objecte en sí mateix, que creen mons alusius i onírics capaços de qüestionar la noció de realitat desvelant altres paisatges mentals que conviuen amb la realitat física.

 

Premis FAD Internacionals

Els Premis FAD Internacionals arriben enguany a la seva 8a edició, amb un total de 36 propostes rebudes de les quals s’han escollit 4 projectes finalistes i 6 projectes seleccionats, els quals destaquen la feina dels arquitectes de la península en el context internacional amb obres a Mèxic, Taiwan i Paraguai.

El jurat professional dels Premis FAD Internacionals, ha estat presidit aquest any per Ricardo Bofill, amb Lucía Ferrater i Pau Sarquella com a vocals.

 

Premis FAD Pensament i Crítica

Els Premis FAD de Pensament i Crítica, que aglutinen els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats al llarg de l’any 2020, arriben enguany a la 16a edició.

El jurat, integrat per Jorge Torres com a president i els vocals Susana Landrove i Joan Olona ha escollit un total de 6 obres finalistes i 6 seleccionades d’entre les 67 obres presentades, que destaquen per la investigació i el coneixement crític de l’arquitectura i el seu entorn.

Consulta finalistes i seleccionats