Arquinset’21, torna el cicle de conferències d’ARQUIN-FAD

ho

A partir del 18 d’octubre  i sota el títol «Interiorisme».

Arquinset’21: «Interiorisme»

La quinzena edició del cicle de conferències Arquinset  explorarà el tema de l’interiorisme a Catalunya, des d’un punt de vista historiogràfic i també actual, posant en contraposició i diàleg les realitzacions de l’interiorisme català clàssic i les obres dels interioristes més actuals.

L’interiorisme és una disciplina que ha tingut una història força particular al nostre país. Per començar, la denominació interiorisme —ja de per si una paraula pròpia catalana—, va néixer al mateix temps en català i castellà. Importada des d’Itàlia els anys cinquanta, es tractava d’una  una determinada manera d’entendre l’espai interior dels habitatges, dels espais comercials i dels espais de treball. Es va anar configurant al voltant d’uns professionals avui convertits en ídols i mites: Federico Correa i Alfonso Milà, Eduard Samsó i Alfred Arribas, o Dani Freixes són algunes de les figures que han construït aquesta particular història, avui molt desconeguda. Amb ells, i centenars d’altres, l’interiorisme adquirí una entitat pròpia, tan important que, quan el Foment de les Arts Decoratives instituí els Premis FAD, anomenà les categories «arquitectura» i «interiorisme», i, des de l’inici, aquests premis han conservat aquest nom.

Hereu de les arts decoratives (que treballaven tots els aspectes de l’ornamentació i la decoració interior dels edificis), l’interiorisme es va configurar com una pràctica autònoma i específica, exercida per professionals del disseny, a vegades arquitectes, i altres vegades, pels anomenats interioristes. Ben aviat es va diferenciar fortament de la «decoració», que només tenia en compte la intervenció a les parets (entapissats, estucats i pintures), les obertures (emplomats i cortines) i les tapisseries de mobles. L’interiorisme, en canvi, va començar a treballar l’interior com un espai arquitectònic en ell mateix, amb una forta influència dels postulats de l’arquitectura moderna i en el qual tots els elements es combinaven i generaven confort, espacialitat i, d’alguna manera, comunicaven un cert tipus de manera de ser.

La important tradició de l’interiorisme al nostre país, però, no ha anat acompanyada per un interès de la historiografia del disseny i de l’arquitectura existents. En aquests moments, hi ha disponibles poquíssimes obres de referència, manuals o altres fonts bibliogràfiques sobre el tema, fins al punt que podríem dir que ha estat una disciplina «abandonada» i que, amb el pas del temps, ha anat perdent gran part de les seves obres sense que ningú se’n preocupés.

ARQUIN-FAD, com a associació dedicada a la promoció de la qualitat a l’espai arquitectònic,  interior i exterior, té un gran interès a iniciar aquesta historiografia de l’interiorisme al nostre país. I vol fer-ho amb aquestes xerrades, que intentaran posar en relleu els seus orígens, el seu passat més gloriós, les fases d’experimentacions i aportacions i, finalment, les obres de consolidació de la disciplina ja ben entrat el segle xxi. I volem fer-ho, com sempre, amb una mirada posada en les obres guardonades amb el Premi FAD d’Interiorisme des del 1958 fins a avui.

Programa:

18/10  «Orígens de l’interiorisme al nostre país: arts decoratives, decoració, interiorisme (1900-1960)» (+info)

25/10 «La influència de l’arquitectura italiana, anglesa i americana en la configuració de l’arquitectura interior a Catalunya (1950-1970)» (+info)

8/11 «1968-1975, Correa Milá des de l’usuari» (+ info)

15/11 «Els increïbles anys noranta (1985-2000)» (+info)

22/11 « L’interiorisme a Catalunya avui (2000-2020)» (+info)

Les conferències tindran lloc presencialment amb registre previ obligatori.

Les conferències es gravaran i seran penjades al canal de Youtube d’ARQUIN-FAD.

Horari: de 19 a 21 h al Centre de Documentació del Museu del Disseny. Plaça de les Glòries Catalanes, 37 planta -1. Barcelona