Ricard Grau

ho

Soci fundador de la cooperativa d’arquitectes laboqueria taller, equip que vol acostar l’arquitectura a les persones, analitzant aspectes socials, econòmics i mediambientals.

Soci fundador de la cooperativa d’arquitectes laboqueria taller
Web

 

Graduat a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de La Salle (ETSALS) el 2012. Durant el mateix any i fins al 2013 desenvolupa projectes de regeneració urbana a Sâo Paulo amb el col·lectiu de intervenció Re-cooperar, com a curador de la X Biennal d’Arquitectura de Brasil.

També el 2012 cofunda la cooperativa laboqueria taller, formada per un equip d’arquitectes que plasma en la seva feina la innovació combinada amb l’experiència de col·laboracions amb estudis de llarga trajectòria i la participació en projectes internacionals. Aborden els projectes de forma integral i volen acostar l’arquitectura a les persones, analitzant aspectes socials, econòmics i mediambientals.

Entenen la sostenibilitat com una peça més d’un engranatge i l’enfoquen als seus projectes amb materials que tanquin cercles i de baix impacte ambiental, és a dir, materials reciclats o reciclables i biodegradables com la fusta, la terra i derivats del metall.

Alguns dels seus projectes més recents amb laboqueria taller: la Balma cooperativa d’habitatge a Barcelona, que codissenyada amb lacol va ser finalista als Premis FAD 2022; el Cap de Son Ferriol codissenyat amb munarq, que va rebre el reconeixement dels Premis AJAC XII; l’ampliació de l’Ajuntament de Polinyà; i el Celler de Avinyonet del Penedès.

Actualment l’estudi està desenvolupant, conjuntament amb institucions públiques i privades, un projecte de reploblament a ponent anomenat Territori de Vincles, on hi intervenen projectes cooperatius, de masoveria i regeneració urbana.

Seguint la línia d’investigació de laboqueria, també estan impulsant el projecte Re-Habitar a Ciutat Vella per donar resposta a una de les principals problemàtiques de la ciutat, l’habitatge, mitjançant un programa formatiu al sector de la rehabilitació d’habitatges.

Grau compagina la seva tasca professional amb la docència a La Salle. Sempre amb un esperit formatiu, promou l’arquitectura en les disciplines del disseny i l’arquitectura passiva.