Arquinset’22, torna el cicle de debats d’ARQUIN-FAD

ho

A partir del 10 de novembre  i sota el títol «Pensament i Crítica als Premis FAD».

La setzena edició del cicle de debats Arquinset , que porta per títol «Pensament i Crítica als Premis FAD», té la intenció de posar en relleu la qualitat de les publicacions que cada any opten al Premi FAD de Pensament i Crítica.

Des de l’any 2005 un dels Premis FAD es concedeix a les publicacions que reflexionen sobre projectes arquitectònics i urbans, sobre la història de la disciplina o la seva actualitat, prenent com a punt de partida la implicació de l’arquitectura en les interaccions socials o en la transformació territorial. Els anys de vida d’aquest premi han estat marcats per grans canvis històrics, des de la «Guerra contra el terror», la vertiginosa transformació de l’antic món socialista, la crisi immobiliària i el moviment dels indignats, fins als darrers anys, marcats per la crisi climàtica, la lluita per la igualtat dels gèneres, les races i les ètnies i, finalment, la crisi de salut global. Canvis que difícilment pot digerir una sola generació i que inevitablement han marcat un canvi en la manera d’entendre, valorar i pensar l’arquitectura. A diferencia de «l’edat de la pell» (parafrasejant l’escriptora croata Dubravka Ugrešić), que valorava l’impacte visual i la forma espectacular, cada cop més es percep l’arquitectura com un procés en què intervé una multitud d’actors, la imatge final del qual és, sovint, difícil d’aventurar.

L’arquitectura entesa com a recerca, com a diàleg i com un cúmul de possibilitats que s’adapten a les necessitats canviants i que poden donar una resposta més ajustada als reptes de la societat actual és la base de l’anàlisi dels projectes i de la seva explicació. Per tant, és també la part essencial de la crítica arquitectònica. Inevitablement, aquest canvi de pensament arquitectònic s’ha reflectit en un creixent nivell de les publicacions i en una diversificació de formats que han permès arribar a un públic més ampli que mai.

Des de la junta d’ARQUIN-FAD proposem un cicle de debats per posar en relleu la qualitat de les publicacions que cada any opten al Premi FAD de Pensament i Crítica. Suggerim incloure-hi punts de vista diversos i diferents personalitats que han participat en els premis d’una o altra manera (amb obres seleccionades o guanyadores del premi, del món editorial, o membres del jurat). Certament, aquests papers s’han intercanviat en les successives edicions del guardó, i cal destacar que les figures que participaran en els debats d’enguany pertanyen, alhora, a l’entorn editorial, de la investigació i la docència, són professionals de l’arquitectura, autors i autores de gran versatilitat. Precisament aquesta versatilitat parla de la multiplicitat de maneres d’exercir l’arquitectura, i també de com els límits del pensament estrictament arquitectònic s’han anat ampliant per encabir avenços artístics, tecnològics i socials. Conjuntament amb membres de la junta que moderaran cada debat, ajudaran a situar la qualitat i el valor de la crítica arquitectònica actual.

Comissaris: Jelena Prokopljević & Pau de Solà-Morales.

 

Programa:

10/11  «Recerca en arquitectura com a base per a la crítica» amb Kathrin Golda- Pongratz,  Fredy Massad i Carmen Rodríguez.

17/11 «Diferents formats per promoure el coneixement i el pensament arquitectònic» amb Jaume Prat,  Pep Martín i Pati Núñez.

24/11  «El treball editorial» amb Moisés Puente, Ricardo Devesa i María Fernández.

1/12 «Educar el pensament crític» amb Guillem Carabí, Roger Miralles i Celia Marín.

 

Aquest any l’Arquinset serà una tertúlia literària distesa. On la farem?
Les tres primeres sessions ens trobarem a El Villa. Vermuteria del Mar,
obra seleccionada als Premis FAD 2018 i la darrera sessió a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.

El Villa. Vermuteria del Mar
Martínez de la Rosa, 27. Barcelona.
Aforament limitat.
Horari: 19.30h a 21.00h.

Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi
Passeig d’Isabel II, 1. Casa Llotja, 2n. Barcelona.
Horari: 19.30h a 21.00h.

Les sessions es gravaran i posteriorment es penjaran al canal de Youtube d’ARQUIN-FAD.