«Neomatèria», nous materials per a l’artesania

ho

Aquesta mostra té l’objectiu d’oferir els nous camins oberts per la ciència i la tecnologia als artesans, que poden esdevenir una part activa en la creació i transformació dels materials.

L’artesania ha acompanyat la humanitat des del principi de la seva existència, sostenint i reflectint l’evolució de les societats. No obstant , els canvis viscuts en les últimes dècades han estat més ràpids i profunds que en qualsevol altre moment de la història. Tant és així, que algunes veus han proposat de batejar els nostres dies amb el nom d’Antropocè (del grec anthropos, ‘ésser humà’, i kainos, ‘nou’), una nova era geològica marcada pel substancial impacte de l’ésser humà en el seu entorn.

En aquest context, el vincle entre l’artesà i la societat afronta una nova transformació, una revolució en la qual la matèria es reformula i obre la porta a una nova manera de crear. Així, «Neomatèria» pretén donar veu a alguns dels materials que representen aquest canvi, en un recorregut que abasta des d’una nova mirada al món natural fins als nous camins oberts per la ciència i la tecnologia. I al centre, el paper vital de l’artesà com a creador i transformador de la neomatèria.

 

Care for Milk d’Ekaterina Semenova.

 

L’exposició fa un recorregut per vuit tipologies de neomatèries a través d’una quarantena de materials, molts dels quals materialitzats en objectes: la vegetal, l’animal, la humana, la residual, la reformulada, que transforma la percepció que tenim dels materials més universals, la digital, la reactiva, amb materials “actius” o “intel·ligents” que són capaços de modificar algunes de les seves característiques, i la viva, que agrupa materials desenvolupats a partir de sistemes vius, plantejant un model de cooperació amb la natura alternatiu a l’explotació.

«Neomatèria» és una mostra coproduïda per Materfad, centre de materials de Barcelona, i CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya), comissariada per Iván Rodríguez, expert en nous materials.

 

Well Proven Chair de Marjan van Aubel i James Shaw.

 

Conferència inaugural

El 27 de març, Robert Thompson, responsable de formació de Materfad, impartirà una conferència inaugural a les 18:30h a la mateixa sala d’exposicions. Sota el títol «Artesà, mestre del segle XXI», Thompson partirà de les mostres i projectes exposats per inspirar el seu ús en nous projectes i formes de treballar. A continuació s’inaugurarà oficialment l’exposició, que es podrà visitar fins al 19 de maig.