«Neomatèria», nous materials per a l’artesania

ho

Nous camins oberts per la ciència i la tecnologia als artesans, que poden esdevenir una part activa en la creació i transformació dels materials.

Inaugurada el 2019 a Barcelona, i després del seu pas per Tortosa el mateix any i per Corea del Sud el 2020, aquesta mostra coproduïda per MATERFAD i el CCAM (Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya) itinera a Lleida. Per a la seva inauguració el proper 19 de maig a les 18:30h, el comissari de la mostra, l’expert en nous materials Iván Rodríguez, realitzarà una visita guiada virtual a través d’un Instagram Live des del perfil @artesaniacat.

El plantejament original de la mostra feia un recorregut per vuit tipologies de neomatèries a partir d’una quarantena de materials, molts dels quals materialitzats en objectes: la vegetal, l’animal, la humana, la residual, la reformulada, la digital, la reactiva i la viva. Ara, incorpora una nova secció «Neomatèria catalana i coreana. Innovació i tradició a 9.605 km de distància» fruït de la seva estada a Corea del Sud.

 

Mycel Project de Fromhence Design Studio

 

Així, el contingut de l’exposició s’amplia amb quatre nous projectes de creadores i creadors amb base a Catalunya, Noumena, Nailfactory, Sara González de Ubieta i Surzhana Radnaeva, i amb tres propostes de creatius coreans, Fromhence, Papper Studio i KHJ Studio, aportades per el KIDP (Korean Institute of Design Promotion). Aquesta secció posa el focus en dos territoris separats per més de 9.600 km, però amb plantejaments no tan allunyats entorn a la neoartesania.

A més, també s’hi podran veure dos nous projectes de l’exposició «Remix El Barrio» sobre disseny amb biomaterials de restes alimentàries, organitzada per IAAC i Fab Lab Barcelona i en la qual MATERFAD ha col·laborat recentment: Kofi de Dihue Miguens a la secció Neomatèria vegetal i En(des)uso de Lara Campos a la secció Neomatèria residual.

 

En(des)uso de Lara Campos

 

Neomatèria

L’artesania ha acompanyat la humanitat des del principi de la seva existència, sostenint i reflectint l’evolució de les societats. No obstant això, els canvis viscuts en les últimes dècades han estat més ràpids i profunds que en qualsevol altre moment de la història. Tant és així que algunes veus han proposat de batejar els nostres dies amb el nom d’Antropocè (del grec anthropos, ‘ésser humà’, i kainos, ‘nou’), una nova era geològica marcada pel substancial impacte de l’ésser humà en el seu entorn.

En aquest context, el vincle entre l’artesà i la societat afronta una nova transformació, una revolució en la qual la matèria es reformula i obre la porta a una nova manera de crear. Aquesta exposició pretén donar veu a alguns dels materials que representen aquest canvi, en un recorregut que abasta des d’una nova mirada al món natural fins als nous camins oberts per la ciència i la tecnologia. I al centre, el paper vital de l’artesà com a creador i transformador de la neomatèria.