Coneix els ponents de «Good design is…»

ho

Referents nacionals i internacionals de diferents disciplines compartiran amb nosaltres la seva forma d’afrontar els reptes del disseny avui.

Durant la Barcelona Design Week reunirem a referents nacionals i internacionals de diferents disciplines per compartir amb nosaltres la seva forma d’afrontar els reptes del disseny avui, partint dels «10 principis del bon disseny» establerts per Dieter Rams als anys setanta.

El mític dissenyador de Braun, els dissenys del qual es caracteritzaven pel funcionalisme i la sobrietat estètica, creava dogma entre la comunitat amb uns principis que s’han demostrat atemporals i vàlids en qualsevol disciplina. Però, més enllà de la seva vigència, es tenen en compte alhora de dissenyar? O haurien d’adaptar-se a les necessitats dels nous temps?

El programa de conferències «Good Design Is…» serà una bona oportunitat per qüestionar l’actual model de producció i consum, el paper de les noves tecnologies en el disseny de béns i serveis, la responsabilitat i la capacitat del sector per contribuir a fer que les persones interactuïn entre elles més democràticament i per ponderar si la part hedonista del fet creatiu és compatible amb la vocació de servei del disseny a la societat. En definitiva, per preguntar-nos com ha de ser el bon disseny al segle XXI.

Aquestes i moltes altres consideracions seran motiu de reflexió el proper 18 de juny al Disseny Hub Barcelona, on més enllà de parlar de bon disseny, coneixerem de primera mà els projectes i els valors que guien la feina d’aquest variat panell de professionals. Disseny gràfic, publicitat, arquitectura, interiorisme, disseny de producte, moda, art… tots hi tenen cabuda.

La jornada es dividirà en cinc blocs. Cadascun d’ells comptarà amb la intervenció de diferents ponents, a qui se’ls hi assignarà un dels deu principis a ponderar. Aquests disposaran de 30 minuts per presentar la seva obra i contextualitzar la teoria de Rams. En acabar les intervencions, José Luis de Vicente, comissari i investigador cultural, actuarà de moderador per dinamitzar uns espais de debat destinats a l’intercanvi d’experiències i opinions entre els ponents convidats.

 

Descobreix els seus protagonistes:

 

Anne Lacaton
Web
Principi: el bon disseny fa útil un producte

Des de 1987 dirigeix l’estudi d’arquitectura Lacaton & Vassal juntament amb Jean-Philippe Vassal, amb qui va guanyar l’any 2008 el Gran Premi Nacional d’Arquitectura. La seva tasca constitueix un referent per la forma de fer arquitectura de manera ètica, eficaç i econòmica.

Prioritzen les necessitats de les persones que habiten la construcció i valoren allò que ja existeix per millorar-ho, per davant d’altres decisions on preval l’estètica o l’espectacularitat. En definitiva, es posicionen a favor de la rehabilitació enfront de la demolició com a estratègia més eficient.

L’any 2014 va rebre, juntament amb Jean-Philippe Vassal, el Premi Schock d’Arts Visuals atorgat per la Reial Acadèmia Sueca de les Arts. L’any 2018 l’estudi Lacaton&Vassal va ser un dels cinc guardonats amb el Premi Global d’Arquitectura Sostenible. I el 2019 han guanyat el Premi Mies van der Rohe.

 

Apparatu
Web
Principi: el bon disseny és honest

Apparatu és el nom de l’estudi de disseny i taller de ceràmica que dirigeix Xavier Mañosa, artista i dissenyador que va heretar una tradició artesanal familiar i que ha sabut trobar el seu lloc dins l’art ceràmic contemporani. Els seus productes són objectes artístics, artesanals i industrials, que barregen materials i exploraren noves expressions formals.

Conceptualment, moltes de les seves primeres peces estan relacionades amb fets de la cultura contemporània, del dia a dia. A més, alguns dels seus projectes han sorgit de l’estreta relació amb el dissenyador i il·lustrador català, establert a Nova York, Alex Trochut. La trajectòria de Mañosa inclou també col·laboracions amb marques de prestigi com Nike, Hermes, Alessi, Vitra o Camper.

Més enllà de Barcelona i Madrid, les seves peces s’han pogut veure a les fires i festivals de disseny contemporani de Londres, Frankfurt, Saint- Étienne, Tokio, Nova York, Mèxic i Estocolm.

 

Chris Lefteri
Web
Principi: el bon disseny és respectuós amb el medi ambient

Chris Lefteri és una autoritat reconeguda internacionalment pel seu treball sobre materials i l’aplicació en el disseny. El seu estudi i les seves publicacions han estat fonamentals per canviar la forma en què els dissenyadors i la indústria consideren els materials. Entre els seus llibres en destaquen «Materials for Design» (2014) i sis títols més de la sèrie «Materials for Inspirational Design». Aquests han liderat un canvi en la manera com els dissenyadors veuen i fan servir els materials.

Chris Lefteri Design té oficines a Londres i Seül que treballen amb diverses empreses de Fortune 100 i grans estudis de disseny, implementant una àmplia gamma d’estratègies per a la integració efectiva de materials en el procés del disseny. L’estudi té una única especialització per fomentar nous enfocaments en els sectors de l’automoció, l’embalatge, l’esport, el mobiliari i l’electrònica de consum. A més, treballa amb els principals proveïdors de materials, ajudant-los a comunicar-se més eficaçment amb la indústria del disseny i a trobar nous mercats.

 

Curro Claret
Web
Principi: el bon disseny és minuciós fins a l’últim detall

Curro Claret va estudiar disseny industrial a Elisava i a Central Saint Martins College of Art and Design de Londres. Des de finals de la dècada dels 90 treballa com a freelance dissenyant mobles, llums, objectes, productes, interiors, happenings i serveis per a empreses, institucions, fundacions i espais d’exposició.

Ha rebut diverses distincions com el premi al millor projecte en Innovació Social IED Design Awards 2018, el premi dissenyador de l’any 2015 AD Espanya, el Ciutat de Barcelona 2013 en la categoria de disseny o el Premi Disseny Contra la Pobresa i Exclusió Social 2010 del Ministeri de Cultura.

Els seus treballs s’han recollit en algunes publicacions, com ara «Retrat imperfecte de Curro Claret» d’Óscar Guayabero i Ramon Úbeda (Gustavo Gili, 2014) i «The Design Encyclopedia» de Mel Byars (The Museum of Modern Art, New York, 2004). Algunes de les seves peces es troben a les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona i del Jesuitenkirche (Lower Austria Contemporary). Claret també és professor i tallerista ocasional de disseny en diferents centres i països.

 

Deutsche & Japaner
Web
Principi: el bon disseny és estètic

Estudi creatiu amb seu a Mannheim, Alemanya, fundat l’any 2010 per Ina Yamaguchi, Moritz Firchow, David Wolpert i Julian Zimmermann. Deutsche & Japaner atorga un gran valor a les experiències sostenibles, amb un clar enfocament cap a les solucions holístiques, el branding i la identitat visual, així com a l’edició i les accions en línia.

Apassionats pel detall, independentment de qualsevol condició física, l’estudi ha guanyat experiència en diverses disciplines, ampliant la proposta de disseny gràfic amb el disseny d’interiors i escenografia, així com amb la creació conceptual, la direcció d’art i el desenvolupament tipogràfic.

Han treballat per a diversos clients internacionals de renom, en camps diversos com els de moda, música, cultura, estil de vida i la bellesa: Nike Unlaced, Nimu Roma, Ark Poncho i Haiyti. Els projectes en col·laboració tenen un paper crucial en els treballs de Deutsche & Japaner. A més de l’activitat com a estudi, Julian Zimmermann, que és qui ens acompanyarà, ensenya a diverses escoles de disseny, dona conferències i tallers.

 

Feminist Internet
Web
Principi: el bon disseny fa comprensible un producte

La doctora Charlotte Webb és la directora d’Even, una consultora de tecnologia ètica, i cofundadora de Feminist Internet, una organització sense ànim de lucre que té la missió de promoure la igualtat d’oportunitats a internet per a les dones i altres grups marginats, a través de la pràctica crítica i creativa.

Webb ha estat nominada recentment per l’Evening Standard com una de les persones més influents en tecnologia i ciència a Londres. Diverses organitzacions mediàtiques com la BBC, The Guardian, Evening Standard o Dazed and Confused l’han citat per les seves opinions sobre internet, feminisme i gènere IA. A més, ha participat en conferències arreu del món, entre les que destaquen TEDx, Internet Age Media, Cannes Lions Festival of Creativity o Barbados Internet Governance Forum.

Descrit com a “acadèmicament desviat”, el seu doctorat va ser una exploració creativa sobre com internet ha transformat l’autoria artística i la producció cultural. Webb té més de deu anys d’experiència treballant en l’ensenyament superior d’art i disseny a la Universitat de les Arts de Londres, la universitat d’art i disseny més gran d’Europa.

 

Harquitectes
Web
Principi: el bon disseny és durador

Estudi d’arquitectura fundat l’any 2000 a Sabadell per quatre arquitectes associats: David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí, que compten amb un ampli equip de col·laboradors. Un treball intens i una notable trajectòria han merescut el reconeixement de diversos premis i la publicació en destacats mitjans nacionals i internacionals.

Amb un clar concepte de l’arquitectura i una filosofia de treball ben definida, l’estudi assumeix un compromís que inclou des d’allò social fins a la problemàtica mediambiental, amb un marcat respecte per la participació activa del client. Per Harquitectes, l’eficiència energètica és una característica que hauria d’estar present a qualsevol projecte d’arquitectura, com un element comú exigible a cada nova proposta d’edificació.

 

Lacol
Web
Principi: el bon disseny és respectuós amb el medi ambient

Cooperativa d’arquitectes sense ànim de lucre ubicada barri de Sants de Barcelona que treballa amb l’arquitectura per a la transformació social, com una eina per a intervenir l’entorn proper de manera crítica. Sempre en paral·lel a la societat, actuant de manera justa i solidària, començant per un sistema de treball horitzontal.

Des de Lacol consideren que la manera de transformar la ciutat és a partir de la participació activa de la gent que l’habita i de l’acció propositiva. L’interès de les seves obres està relacionat amb la qualitat de vida de totes les persones que comparteixen la ciutat. Fomenten el debat i la discussió sobre els usos dels espais públics i la gestió d’espais urbans, els models de ciutat, la participació i la recuperació de patrimoni, entre d’altres.

 

Lievore + Altherr Désile Park
Web
Principi: el bon disseny és disseny en la seva mínima expressió

Alberto Lievore, Jeannette Altherr, Delphine Désile i Dennis Park formen un col·lectiu de professionals que col·laboren en diferents constel·lacions. L’estudi, amb seu a Barcelona, s’especialitza en el disseny i desenvolupament de productes, consultoria estratègica, direcció creativa, direcció d’art i arquitectura efímera per a empreses de disseny reconegudes internacionalment, com ara Arper, Andreu World, Burgbad, Poltrona Frau, Vibia, Noorth, entre d’altres.

Lievore + Altherr Désile Park desenvolupa projectes utilitzant una estratègia que consisteix en treballar un concepte creatiu integrant-hi el disseny del producte i la seva comunicació. Aquest enfocament holístic, un caràcter humanista i la recerca d’allò essencial en els seus projectes, combinats amb una sensibilitat que transmet harmonia i equilibri, caracteritza els seus dissenys.

 

Lolo & Sosaku
Web
Principi: el bon disseny no és intrusiu

Lolo & Sosaku treballen com a duo artístic des de l’any 2004, investigant les possibilitats de l’escultura com un camp expandit. El nexe que uneix els seus treballs és la recerca d’un objecte en contacte amb el seu entorn i amb l’espectador. Un objecte que busqui frec, fricció, i tensió.

La seva obra es mou en diferents llenguatges com ara l’escultura, la instal·lació, l’art cinètic i la pintura. I el seu modus operandi és el de constituir-se com a subjecte per, des de la materialitat maquínica, apuntar a la transcendència, al misticisme i a allò desconegut.

El seu treball s’ha exposat i realitzat, entre d’altres, al Museu Reina Sofia de Madrid, al Museu de la Imatge i Som de São Paulo, a la Fundació Casa França Brasil de Rio de Janeiro, al festival Sónar, al Matadero de Madrid, al Festival Bé Urbain de Besançon, al PSA Museu Power Station of Art i a l’Art Center de Xangai, o al MACBA de Barcelona.

 

Maria ke Fisherman
IG
Principi: el bon disseny és innovador

Maria ke Fisherman és una empresa de culte formada per María Lemus i Víctor Alonso que es basa en el lideratge personal i en la independència. És complexa, contradictòria, divertida, sensible i intel·ligent. És una marca viva, que evoluciona i on predomina la identitat per sobre de la tendència. El seu ADN combina els materials tècnics, el tricotatge i la confecció artesanal amb un estil avantguardista i innovador, gairebé futurista.

La firma ha col·laborat amb grans marques, com ara Nike, i ha estat premiada amb el Who’s on Next 2014 i el Premi Nacional de Moda l’any 2016. Maria ke Fisherman ha vestit a grans figures com del pop com són Katy Perry, Miley Cyrus o Lady Gaga.

 

Tina Gorjanc
Web
Principi: el bon disseny és innovador

Aquesta dissenyadora pluridisciplinària eslovena és reconeguda per fusionar les pràctiques de disseny de producte especulatiu i crític i l’escenografia amb procediments biotecnològics. Gorjanc considera que el futur dels camps creatius està absolutament lligat a la biologia, la biotecnologia i el seu potencial per donar forma al futur.

El seu treball ha cridat l’atenció d’alguns dels mitjans de comunicació més grans, com ara The Guardian, The New ork Times, Dezeen, Motherboard i Trend Bland. Actualment, desenvolupa encàrrecs per a diverses galeries i organitzacions privades. A més de ser professora i escriptora per a institucions educatives, col·labora també escrivint a la revista Clot.

 

Zak Group
Web
Principi: el bon disseny és estètic

Zak Kyes és el soci fundador i director creatiu de Zak Group, un estudi de pràctica de disseny que dona forma a la cultura visual contemporània. Dirigeix una àmplia gamma de projectes d’estratègia i disseny, incloent plataformes digitals, identitats de marca i col·laboracions amb artistes i directors de museus.

Entre les col·laboracions amb comissaris i directors de museus en destaquen les identitats de la Biennal d’Arquitectura de Chicago, amb Johnston MarkLee; el Fridericianum i el Pavelló Alemany 2017, tots dos amb Susanne Pfeffer; la plataforma digital flagship per M +, Hong Kong, amb Doryun Chong; la identitat de Städelschule, amb Philippe Pirotte; el disseny de l’exposició Parapolitics i la Biennal de Taipei, totes dues amb Anselm Franke; o la 8ª Biennal de Berlín, amb Juan Gaitán.

Kyes també ha col·laborat amb artistes com Anne Imhof, Tony Oursler, Joseph Grigely, Marc Camille Chaimowicz o Ed Atkins. De 2006 a 2016 va ser director d’art de l’Architectural Association School of Architecture de Londres, on va co-fundar el segell editorial Bedford Press.

 

Horaris

9.00h – 9.15h Benvinguda
9.15h – 9.45h Chris Lefteri
9.45h – 10.15h Apparatu
10.15h – 10.45h Maria Ke Fisherman
10.45h – 11.10h Debat

Descans

11.30h – 12.00h Lacol
12.00h – 12.30h Curro Claret
12.30h – 13.00h Deutsche & Japaner
13.00h – 13.25h Debat

Descans

15.00h – 15.30h Tina Gorjanc
15.30h – 16.00h Harquitectes
16.00h – 16.30h Feminist Internet
16.30h – 17.00h Debat

Descans

17.15h – 17.45h Lolo & Sosaku
17.45h -18.15h Lievore + Altherr Désile Park
18.15h -18.45h Zak Group
18.45h – 19.15h Debat

Descans

19.30h – 20.15h Anne Lacaton

After-party

Tickets