“Busco fer visible el problema de residus que genera la moda”

ho

Parlem amb Mireia Panisello, l’estudiant de moda de Bau guanyadora del Premi MODA-FAD a la millor col·lecció de moda sostenible.

El moviment internacional Fridays for Future, les manifestacions d’Extinction Rebellion o iniciatives sectorials com Fashion Revolution en el món de la moda posen de manifest que per a les noves generacions, la sostenibilitat no és una opció sinó un tema de supervivència. En parlem amb Mireia Panisello, estudiant de tercer del grau de moda de Bau i guanyadora del Premi MODA-FAD a la millor col·lecció de moda sostenible, guardó patrocinat pel centre comercial Glòries.

 

Una de les claus de la teva col·lecció és fer visible i conscienciar el consumidor de la quantitat de residus que genera la producció d’una peça. Com va sorgir la idea i com vas decidir donar-li forma?

La idea va sorgir a partir del plantejament de desenvolupar un projecte de moda de residu zero. Després de contemplar diverses possibilitats per generar un procés en el qual no es generessin cap mena de deixalles, em vaig adonar que estava oferint un producte sostenible, però que continuava fent invisible la problemàtica per eliminació. Això, sumat al meu desconeixement sobre economies de la producció, em va fer pensar en un projecte on el focus d’atenció quedés desplaçat del procés i la matèria primera, i cap a la generació de consciència, és a dir, a fer visible el problema.

Sóc conscient que les grans empreses són molt responsables del panorama en el qual es troba la moda avui, però no cal obviar el paper del consumidor, el qual té el poder real d’anar accionant un canvi amb les seves petites accions diàries. Des de les meves possibilitats, és impossible plantejar canvis en aquestes superestructures, però sí que puc actuar des del meu circuit, apel·lant directament a la consciència dels usuaris.

 

Premi MODA-FAD Estudiant per la Sostenibilitat.

 

El teu projecte destil·la un fort compromís amb la sostenibilitat. Quins són els teus referents en moda pel que fa a la sostenibilitat?

Una de les meves grans referències quant a compromís amb la moda sostenible és la iniciativa Fashion Revolution, un moviment ja a escala global que té la missió de reunir i organitzar a tots els professionals que componen la indústria de la moda en una direcció alineada amb els valors de sostenibilitat, igualtat i dignitat de les persones, que valori la creativitat, el benefici i la cura del medi ambient en la mateixa mesura. Les seves iniciatives són ja nombroses i al mateix temps inspiradores a l’hora de generar projectes transformadors de consciències, perquè més enllà del que és material, això és el que realment mou a les persones.

 

Imagino que en l’àmbit acadèmic el tema de la sostenibilitat té molt pes, però en l’àmbit professional i industrial encara queda molt per fer. Quina és la teva visió del tema?

Efectivament. Penso que en l’àmbit industrial encara queda molt per fer. El professional requereix d’un compromís en tots els sentits, i tot i que encara no és la prioritat de la gran majoria, sí que comença a ser un requisit pendent de molts, que ja és mostra d’un canvi de consciència. Crec també que ens trobem en un període de trànsit generacional, on la consciència sostenible està pujant, latent, però encara per esclatar (o això és el que m’agrada pensar). Pensar en un futur 100% sostenible és utòpic alhora que pot resultar una mica frustrant, en veure que la progressió és lenta, però crec que aquest espai és una oportunitat per a la creació de projectes que aportin i accelerin el procés. La sostenibilitat no és una tendència, sinó un bàsic.

 

Quins són els teus pròxims plans?

Encara estic a tercer del meu grau en moda. Aquest ha estat un dels projectes que he realitzat durant el curs i els meus plans a curt termini són continuar explorant possibles vies d’acció en la creació de consciència sostenible. De cara al projecte de final de grau, les meves expectatives són continuar repensant els nostres hàbits de consum i descobrir quins fils es pot tirar per interferir.

 

Mireia Panisello durant la cerimònia de lliurament dels Premis MODA-FAD
Mireia Panisello durant la cerimònia de lliurament dels Premis MODA-FAD.

 

Què significa per a tu haver rebut aquest premi i mostrar les teves peces a l’exposició?

Per a mi és una oportunitat en majúscules, el reconeixement m’empeny a continuar aprenent i a dotar de sentit la meva feina. Que aquest any es premiï la iniciativa sostenible tampoc és casual, sinó que és mostra també d’aquest canvi generacional, del que estic molt feliç de ser una de les representants.