Autònoms a Europa i més enllà

ho

Ajudes per a dissenyadors, arquitectes, artesans i artistes vivint i treballant pel seu compte a estats europeus afectats pel coronavirus.

Dissenyadors, arquitectes, artesans i artistes vivint i treballant pel seu compte a diversos estats afectats pel coronavirus s’enfronten a una forta davallada econòmica a mesura que s’aturen obres i reformes, es cancel·len esdeveniments i contractes, es tanquen exposicions i comerços, i les famílies han de fer front a l’escolarització dels fills o l’atenció a familiars dependents o en situació de risc.

Els governs de tot el món estan lluitant per evitar que aquesta paralització sense precedents afecti greument els seus ciutadans. Entre ells hi ha grups especialment vulnerables, com és el cas d’aquells que treballen de manera autònoma, situació molt habitual al sector creatiu. A continuació, recollim algunes mesures d’emergència dissenyades per ajudar a petites empreses i autònoms a alguns estats d’Europa. La tònica general és que els treballadors autònoms poden ajornar els pagaments de quotes i taxes si la seva activitat s’ha vist afectada, i la majoria de països disposen d’un fons per ajuts econòmics per a autònoms i pimes durant la parada.

 

Espanya

Hem recollit les mesures posades en marxa pel govern espanyol disponibles per a autònoms en aquest article.

 

França

Els treballadors autònoms afectats poden retardar el pagament de la taxa d’autònoms total o parcialment durant tres mesos sense patir penalitzacions. Pel que fa a la seva facturació, si va ser inferior a 1M € el 2019 i han perdut més del 70% de la facturació el març del 2020 respecte al març del 2019, poden reclamar una subvenció d’emergència exempta d’impostos de 1.500 €  des de principis d’abril. Els autònoms no hauran de pagar la seguretat social el 5 d’abril i el cost d’aquesta contribució es repartiria entre les dates posteriors al termini el 2020.

 

Itàlia

Els treballadors autònoms o de temporada tenen dret a una subvenció especial de 600 € per al mes de març. Fins al 30 d’abril, se suspenen els impostos de retenció, contribucions a la seguretat social i primes d’assegurança obligatòria per als contribuents que operen als sectors més afectats per la crisi, inclosos la cultura i el turisme. Els empresaris amb activitat suspesa o reduïda poden sol·licitar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INPS) subvencions per valor del 80% dels sous dels empleats durant un màxim de nou setmanes fins a l’agost i tenen prohibit acomiadar personal abans del 18 de maig.

 

Alemanya

Els treballadors autònoms afectats poden retardar el pagament de la taxa d’autònoms i també poden demanar ajuts per sufragar la pèrdua dels seus ingressos habituals. El 23 de març, el govern va anunciar un finançament de fins a 50 milions d’euros en ajuts individuals a autònoms i empreses. Els autònoms i les empreses de fins a cinc empleats poden sol·licitar una subvenció única d’un màxim de 9.000 €. El procediment de sol·licitud serà en línia i els pagaments podran ser administrats per estats i municipis. Les empreses i autònoms també poden sol·licitar ajornaments en els pagaments al Künstlersozialkasse, el fons de seguretat social dels artistes. A més, els autònoms i les empreses que pateixin una pèrdua d’ingressos perquè actualment el seu treball està prohibit sota les restriccions de distanciament social poden sol·licitar una indemnització per part de la seva oficina de salut local, el Gesundheitsamt.

 

Bèlgica

Els treballadors autònoms poden sol·licitar una “subvenció de pas” mensual (droit passerelle) de fins a 1.290 € i de 1.614 € per a famílies.

 

Àustria

Es poden ajornar els pagaments d’impostos i quotes d’autònoms. A més, el govern treballa per establir un fons d’emergència per a empreses i autònoms, que beneficiarà especialment el sector de la cultura i les arts.

 

Regne Unit

Els treballadors autònoms afectats per la situació poden sol·licitar una subvenció per valor del 80% dels seus beneficis mitjans mensuals per ajudar-los a fer front a l’impacte financer del coronavirus. Els diners, fins a un màxim de 2.500 £ al mes, no començaran a arribar fins a principis de juny.

 

Més informació sobre aquestes ajudes i altres disponibles en altres països a Europa o més enllà, com els EUA, Suïssa o Xile, està sent regularment actualitzada en aquesta peça publicada per The Art Newspaper.