Especialment avui, desconfinem els llibres

ho

23 llibres sobre disseny, art, arquitectura i moda. 23 suggerències per un gest que ens aproparà una mica més a la llibertat.

Tant se val si no pots tenir un llibre nou a les mans aquest 23 d’abril, el que compta és el gest de regalar i regalar-te una lectura, que arribarà quan pugui arribar. El sector del llibre, com tants altres, està patint fortament aquesta crisi, i un dia com avui és una oportunitat per contribuir a alleujar-ne les conseqüències.

37 editors independents han impulsat la crida Desconfinem els llibres, demanant-nos als lectors que aquest Sant Jordi no diferim la compra. També la campanya Llibreries Obertes ha creat una plataforma que serveix per comprar-los ara i triar una llibreria on es vulgui recollir quan s’acabi el confinament. Després de més d’un mes amb les llibreries físicament tancades, no falten sistemes per facilitar la compra sense multiplicar els moviments. I, ara més que mai, el panorama literari que volem trobar després d’aquesta tempesta està a les nostres mans.

 

 

Des del FAD ens sumem a aquesta crida per desconfinar els llibres i et proposem una selecció de 23 títols d’art, disseny, arquitectura i moda, la majoria novetats editorials, que pots comprar i rebre a casa o anar a buscar quan tot això hagi passat. Els pots adquirir a la web d’editorials especialitzades com Gustavo Gili, Puente Editores, Promopress, Dpr-Barcelona, Tenov o Superflua, a les llibreries adherides a Llibreries Obertes, a La Capell o a botigues online com HeyShop o Chandal.

 

Producte

 

 

La belleza del objeto cotidiano
Yanagi Soetsu
Gustavo Gili

Una invitació a veure amb nous ulls el disseny que ens envolta a través d’assaigs breus d’un crític japonès de referència.

 

 

Disueño: cuando el arte y el diseño jugaron a ser lo mismo (1977-1979)
Pepa Bueno
Editorial Tenov

Per aquells que els hi costa decidir-se entre l’art i el disseny, Disueño relata una exposició pionera organitzada per l’ADI-FAD que va explorar les interaccions entre els dos mons. 

 


Lo esencial: una guia de diseño para la vida
Miguel Milá
Lumen, Laie

S’ha parlat molt de l’obra de Miguel Milá, però en aquest llibre és el mateix Milá que parla sobre si mateix, la seva obra, els seus principis, idees i la seva vida, centrant-se en allò que és essencial.

 

 

¿Qué es el diseño?
Isabel Campí
Gustavo Gili

Una edició en espanyol d’un text divulgador i clarificador on la historiadora Isabel Campí va desgranar les bases del disseny. Escrit al 1991, és un llibre de referència, no només per a joves interessats en la professió, sinó per a qualsevol que vulgui entendre realment la disciplina.

 

Gràfic

 

 

Hey: Design & Illustration
Céline Leterme i Jon Dowling
Counter-Print, Hey Shop

L’univers Hey en un sol volum ideat per Céline Leterme i Jon Dowling, socis fundadors de Counter-Print, amb fotografies d’Enric Badrinas, Roc Canals, Andoni Beristain i Martí Pujol.

 

 

Femme Type
Amber Weaver & People of Print
Chandal

Un recull la feina tipogràfica de més de 40 dissenyadores gràfiques que inclou nombrosos noms de l’escena nacional com María Ramos, Núria Lopez, Marta Cerdà, Laura Meseguer, Yarza Twins i Veronica Fuerte.

 

 

Print Finishes
Wang Shaoqiang
Promopress

Un llibre amb exemples de tot el món sobre diversos acabats d’impressió com talls i plecs, envernissats, tintes UVI, impressió termogràfica, tintes termocromàtiques, tinta abrasiva, cobertures metàl·liques, gravats en relleu i de pressió o estampació d’acabats metal·litzats.

 

Encuadernar, plegar y coser: cómo hacer libros y otros proyectos con papel
Monica Langwe
Gustavo Gili

Si el confinament ha despertat les teves ganes de fer coses a mà, aquest llibre conté 24 projectes amb il·lustracions pas a pas per fabricar llibres, caixes i altres objectes de paper.

 

Arquitectura

 

 

¿Cuánta casa necesitamos? Thoreau, Le Corbusier y la cabaña sostenible
Urs Peter Flueckiger
Gustavo Gili

Una qüestió que, en el context actual de confinament adopta una nova dimensió. Flueckiger, arquitecte suís-americà, hi reflexiona en aquest llibre dialogant amb el llegat de David Thoreau i Le Corbusier.

 

 

Urbanismo Feminista: por una transformación radical de los espacios de vida
Col·lectiu Punt 6
Editorial Virus

El model urbà respon principalment a les experiències i necessitats d’un subjecte masculí i a l’explotació econòmica. Col·lectiu Punt 6, format per Roser Casanovas, Adriana Ciocoletto, Marta Fonseca, Sara Ortiz Escalante i Blanca Valdivia, proposa aquí un nou model més inclusiu, divers i afectiu.

 

 

Mujeres, casas y ciudades
Zaida Muxi
Dpr-Barcelona

Una reescriptura de la història de l’arquitectura i l’urbanisme a partir de les aportacions realitzades per dones que han estat silenciades en les històries generals.

 

 

Matta Clarke. Entrevistas
Puente Editores

Un recull de sis entrevistes a l’artista nord-americà Gordon Matta-Clark, conegut pels seus talls o extraccions de forjats i façanes d’edificis a Nova York, Gènova, Milà, París, Anvers i Chicago. Un procés que va registrar en fotografia, vídeo i cinema fins a la seva prematura mort el 1978.

 

 

Animales arquitectos
Juhani Pallasmaa
Gustavo Gili

Un text que ens convida a ressituar la tasca arquitectònica de l’ésser humà a la llum de les creacions de la resta dels éssers vius i a repensar l’essència d’una de les activitats animals on s’uneixen necessitat i inventiva a la perfecció.

 

Art

 

 

Campos magnéticos
Manuel Borja-Villel
Editorial Arcadia, La Central

Defensor de la hibridació i el transvasament de sabers davant de la compartimentació estanca del coneixement i la seva forma d’organització, aquest llibre aposta per la investigació extradisciplinar i la interrelació de múltiples camps. Una invitació a reflexionar sobre l’art, les seves organitzacions i els seus actors.

 

 

Rituales cotidianos: las artistas en acción
Mason Currey
Editorial Turner, Nollegiu

Un repàs als rituals quotidians confessats d’artistes com Pina Bausch, Nina Simone, Diane Arbus, Louisa May Alcott, Dorothy Parker, Grace Paley, Marlene Dietrich, Susan Sontag, Marie Curie, Virginia Woolf, Emily Dickinson, Patti Smith i Joan Didion.

 

 

JR: can art change the world?
JR, Natho Thompson i Joseph Remnant
Phaidon

La monografia més completa sobre l’enigmàtic fotògraf i artista urbà francès, actualitzada amb els seus darrers treballs arreu del món.

 

 

Fluxus Escrito: actos textuales antes y después de Fluxus
Mariano Mayer
Caja Negra Editora, La Central

Un recull de textos produïts per artistes adherits al moviment, com Yoko Ono, Allan Kaprow, La Monte Young o Robert Filliou, però també per artistes propers a la seva manera de fer, provinents d’altres contextos i geografies, i que es van vincular al grup de manera tangencial, com Marta Minujín, Roberto Jacoby, Edgardo Antonio Vigo o el col·lectiu Zaj. Entre la teoria i la pràctica, aquest llibre és una eina clau per descobrir l’originalitat crítica d’un període mai finalitzat de la història de l’art contemporani.

 

Moda

 


Práctica
Sara González de Ubieta
Puente Editores

Un llibre que recull les investigacions en l’àmbit del disseny de calçat que li ha valgut el Premi Ciutat de Barcelona de Disseny 2019 a Sara González de Ubieta i que inclou consciència ecològica, experimentació i innovació en materials, treball col·laboratiu i capacitat crítica.

 

 

Pattern Magic: la magia del patronaje
Tomoko Nakamichi
Gustavo Gili

Un referent internacional per a estudiants, professors i professionals de la moda que busquen experimentar amb dissenys moderns i atrevits.

 

Fashionopolis: el precio de la moda rápida y el futuro de la ropa
Dana Thomas
Superflua

Un llarg viatge al llarg de tot el planeta en què l’autora visita a aquells creadors que han decidit posar fre a la producció de la moda ràpida i apostar per investigar mètodes de fabricació de tèxtils sostenibles, eficients i ètics, que preservin el medi ambient i els drets dels treballadors.

 

Diseño y presentación de portfolios de moda
Anna Kiper
Promopress

Una guia bellament il·lustrada amb claus per desenvolupar un portfoli de moda professional, coherent, atractiu i complet, confeccionat per l’escriptora i dissenyadora de moda Anna Kiper.

 

Materials

 

 

Why materials matter: responsible design for a better world
Seetal Solanki
Prestel Verlag, Laie

Un estimulant catàleg de possibilitats materials i, a la vegada, un manifest oportú sobre com consumir, fabricar i dissenyar per a un futur millor.

 

Infantil

 

 

Now make this. 24 DIY projects by designers for kids
Thomas Bärnthaler
Phaidon

24 projectes per realitzar amb els més petits de la casa, ideats per dissenyadors de diferents disciplines amb instruccions detallades i il·lustrades pas a pas.