La seva última aventura, la marca GOFI, neix del seu desig d’experimentar i prendre riscos en l’àmbit del disseny.
A punt de fer 10 anys com a estudi, el duo de dissenyadors format per Álvaro Goula i Pablo Figuera no ha supeditat la creixent demanda de mercat per projectes de disseny minimal i neutre al seu desig d’experimentar, prendre riscos i fer les coses de manera diferent.
Ens han explicat com ha evolucionat la seva pràctica des que el 2012 van formar l’estudi Goula / Figuera amb la intenció de fer disseny d’autor. També la creació de la seva pròpia marca: GOFI. Us ho expliquem a través de vuit dels seus projectes més arriscats i una petita entrevista a Pablo Figuera, soci d’ADI-FAD.
Lines & Dots
La llavor de GOFI
Aquesta col·lecció de llums modular, amb vuit mòduls diferents i 30 combinacions possibles, és el seu projecte d’il·luminació més icònic i també un punt d’inflexió en la seva trajectòria, al tractar-se de la seva primera peça autoproduïda a gran escala. La bona recepció que va tenir, els va animar a crear la seva pròpia marca, GOFI, per produir i distribuir totes les idees que no encaixaven en els briefs dels clients de Goula / Figuera.
Orwell
Un dels seus primers projectes
Goula i Figuera es van conèixer estudiant a Elisava, i el seu treball de fi de carrera, un sofà llit càpsula que va ser finalista de les Medalles ADI a estudiants, ja apuntava maneres. Una proposta diferent i arriscada que captura d’alguna manera l’esperit juganer d’aquest duo de dissenyadors, la seva predilecció pels contrastos i la seva voluntat de crear un món en si mateix i alhora obrir-se al món exterior.
Lápiz
Signar amb caràcter
Tots els projectes de Goula / Figuera presenten objectes i línies minimals i depurades, però sempre tenen un gir que els atorga caràcter: és la seva signatura. I amb Lápiz semblen fer-li un meta homenatge a aquest recurs, però també a la seva eina més essencial. Afegint una solapa a un llapis, aquest sembla voler deixar de ser llapis i acostar-se a un altre objecte, el bolígraf. Aquesta capacitat de transformació d’un objecte o un material està present en molts dels seus projectes.
Fa
Color i harmonia d’inspiració musical
Aquest llum, que va obtenir el Premi Delta d’Or 2020 i està produïda i distribuïda com a part de la primera col·lecció de GOFI, va ser dissenyada originalment per il·luminar les pintures d’una exposició a l’Òpera del Liceu. La seva senzillesa de formes i versatilitat de moviment recorda la nota musical que li dona nom i fa l’ullet a l’espai per al qual va ser concebuda. A més del color negre, està disponible en diversos colors, acabats i mides.
Melancolía
Magnetisme i màgia en suspens
Produïda per a l’exposició «Poder Ser» (Museu del Disseny, 2015) aquest llum experimental presenta dues esferes que suren en l’espai, com en la pel·lícula de Lars von Trier, i es veuen atretes tràgicament cap a una col·lisió imminent que mai es produeix gràcies al pes que proporciona una roca sobre el cable d’alimentació de l’esfera inferior. L’atracció entre les dues esferes es produeix a través d’un imant ocult, aportant un toc de màgia al projecte que li fa connectar amb altres arts.
Kado
Gerros que desafien l’arquetip
L’arquetip clàssic del gerro sol presentar una base estable i una boca estreta que ajuda a mantenir les flors dretes. Kado és una col·lecció de gerros produïda pel Festival LoVisual que desafia aquest arquetip: cons invertits que reposen en aparent equilibri impossible. El truc està, com en Melancolía, en els imants ocults en els vèrtexs i a la base d’acer cromat en la qual descansen. Les flors, d’altra banda, es mantenen erectes gràcies als diferents Kenzan (peces de plom amb pues que s’utilitzen en l’art floral japonès per fixar les flors a la base d’un recipient amb aigua) col·locats a l’interior dels cons.
Viride
Explorant la relació entre la llum i les plantes
Viride combina la capacitat suggestiva de la il·luminació per modelar ambients interiors i la decorativa bellesa natural de les plantes en una nova tipologia d’objecte per l’hàbitat. La col·lecció es compon de tres models diferents ideats per a plantes amb diverses morfologies. Tots ells compten amb pantalles led, la llum dels quals presenta un cromatisme estètic per a l’entorn domèstic i adequat per al creixement vegetal. A més, es programen perquè s’engeguin i s’apaguin cíclicament, garantint les hores d’exposició adequades per a cada tipus de planta.
Han
Una altra solució decorativa doble
Han és una lluminària led de llum càlida i indirecta que compta amb quatre penjadors incorporats, convertint la peça en una solució decorativa doble, de manera similar a Viride. Produïda per a Faro Barcelona i fabricada en acer i metacrilat, està disponible en dos colors: blanc i negre. El disseny està pensat per aportar una il·luminació suau i suggerent en els rebedors, on solen col·locar-se els penjadors.
Com sorgeix GOFI i com es diferencia de Goula / Figuera?
De 2012 a 2015 havíem fet lluminàries per a diferents empreses nacionals i estrangeres i trobàvem que la majoria dels nostres clients no volien prendre certs riscos. Totes les làmpades havien de ser negres o blanques, sense colors, etc. Nosaltres volíem demostrar que podíem fer coses diferents i vam decidir crear el nostre primer producte autoeditat, la col·lecció Lines & Dots, i una empresa per produir-lo: Home Adventures. Després va venir Fa. I el 2018, com els dos van funcionar molt bé, vam voler crear una col·lecció molt més completa que inclogués mobles i accessoris. En el moment de presentar aquesta col·lecció, que anomenem Collection Nº1, vam decidir canviar el nom a GOFI, acrònim de Goula / Figuera, perquè Home Adventures ens semblava massa llarg i genèric, descriptiu, però no identificatiu.
GOFI és una marca i editora pròpia, i Goula / Figuera és el nostre estudi, amb el qual treballem projectes per GOFI i per a altres marques i editores.
Potser s’ha generat una mica de confusió perquè els noms són similars. A més, com aquests últims 3 anys hem estat molt centrats en GOFI, molta gent ens identifica només amb aquesta marca, però l’activitat de l’estudi, també per a altres marques, continua i aviat sortiran a la llum nous projectes en els quals hem estat treballant.
Els vostres projectes semblen dialogar entre ells… Busqueu aquest diàleg?
A GOFI volíem que encara que no es vegin els productes com una família, sí que quedin bé els uns amb els altres, que hi hagi una certa harmonia, un catàleg amb una certa coherència formal. En el nostre treball com a estudi, i en el treball per a altres marques, encara que és evident que tenim predilecció per les formes geomètriques molt bàsiques i l’ús de línies, intentem no imposar un estil.
Quines són les vostres preferències a nivell de materials?
Vam començar la carrera en un context de crisi i en el sector de l’hàbitat és difícil que les empreses facin grans inversions. Els materials a l’abast de dissenyadors per a sèries petites no són tants: el metall soldat, plegat i tallat a làser, la fusta o la pedra. Quan hem tingut accés a processos més cars ens hem adonat que els materials tradicionals són els que més ens agraden: el metall, la pedra i la fusta massissa.
On doneu classe i com viviu la docència?
L’Álvaro dóna classe a l’IED i jo (Pablo) faig classe a Elisava, on ens vam conèixer estudiant. Jo sempre he encarat el repte de donar classe amb la idea de ser el professor que mai vaig tenir o que m’hagués agradat tenir. Des de sempre m’agrada molt i sovint considero que rebo molt més del que dono. Intento ensenyar el que em funciona en el dia a dia.
Quins referents teniu, dins i fora de l’àmbit del disseny?
En l’àmbit del disseny, algú com Martín Azúa va exercir una influència important sobre nosaltres. Quan vam començar a estudiar a Elisava ningú ens encarregava dissenyar un llum, una cadira, etc… sempre eren projectes molt més conceptuals, de fonaments del disseny. Quan vam conèixer a Martín Azúa, a segon de carrera, els dos vam dir: això és el que ens agradaria fer com a dissenyadors, un treball en el límit entre l’art i el disseny.
Per a nosaltres, la inspiració arriba més de fora del món del disseny, perquè el món del disseny ens envolta cada dia. Mirem molt en el món de l’art, l’arquitectura, la moda… Cadascú de nosaltres té les seves obsessions i els dos som molt curiosos. Aquest matí, per exemple, hem estat al jardí Botànic de Barcelona.