Fabra & Coats & habitatge social i castellers, premi FAD d’Arquitectura 2021

ho

Consulta els projectes guanyadors en les categories d’Interiorisme, Ciutat i Paisatge, Intervencions efímeres, el FAD Internacional, Pensament i Crítica i els Premis Habitàcola per a estudiants.

El jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, format per l’arquitecte Fabrizio Barozzi com a president i Agnès Blanch, Daria de Seta, Manel Marín, Pedro Matos Gameiro i Rosa Rull com a vocals, ha comunicat els projectes guanyadors de la 63a edició. Les obres guardonades han estat escollides d’entre els 21 projectes finalistes d’un total de 368 obres presentades a concurs.

L’anàlisi de les obres ha fet emergir l’atenció i l’interès del jurat cap a “projectes capaços d’establir relacions sensibles i profundes, alhora potents i discretes, amb l’entorn, construït o natural; cap a projectes que saben interpretar el lloc i oferir una lectura inesperada de contextos difícils i delicats alhora”.

El jurat ha reconegut i valorat, també, “projectes que qüestionen les maneres d’habitar, que busquen solucions capaces de definir nous escenaris per a la vida privada o col·lectiva; projectes que investiguen sobre nous sistemes constructius, que proposen solucions atentes al medi ambient i que experimenten amb una atenta i calibrada economia de mitjans”.

En totes les categories dels premis han estat presents significatives obres de rehabilitació o de reutilització d’allò que ja existia i que el jurat ha volgut destacar especialment: “obres capaces d’aportar noves reflexions sobre les idees de preservació i reutilització, trobant, en àmbits aparentment sense qualitats, narratives amb la capacitat de desvetllar el potencial transformador amagat en llocs o edificis”.

 

Premi FAD d’Arquitectura per a «Fabra & Coats & habitatge social i castellers»

El jurat ha atorgat el Premi FAD d’Arquitectura 2021 al projecte Fabra & Coats & habitatge social i castellers dels arquitectes Mercè Berengué i Miguel Roldán de Roldán Berengué arquitectes. El jurat destaca que l’obra “posa de manifest com la rehabilitació i la conservació del patrimoni industrial representa un desafiament cada vegada més important per a la definició d’un urbanisme sostenible, resolent de manera brillant la inclusió d’un programa habitacional en una antiga fàbrica industrial del segle XIX”.

 

Premi FAD d’Interiorisme per a «Estudio Omar»

L’Estudio Omar a Barcelona, un projecte dels arquitectes Jordi Ayala-Bril, Jonathan Arnabat, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta i Albert Guerra d’Arquitectura-G, ha rebut el guardó en la categoria d’Interiorisme. El jurat considera que el projecte destaca per com “juga amb hàbil equilibri entre un paisatge interior de doble alçada inundat de llum zenital i dos nivells superposats en què els elements-armari del fons reuneixen tota la machine à habiter. L’equilibri espacial de volum i llum acompanya la precisió dels detalls i un savi i agosarat ús de materials i sistemes constructius”.

 

Premi FAD Ciutat i Paisatge per a «Remodelació de la Plaza de Armas de Ferrol»

Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte de remodelació de la Plaza de Armas de Ferrol de l’arquitecte Carlos Alberto Pita Abad. El jurat assenyala que “una plaça ha de ser prioritàriament un lloc per als ciutadans, i el projecte recupera de manera brillant aquesta vocació pública perduda amb anterioritat”. El jurat ha valorat la clara preferència d’aquest projecte discret i serè pel tarannà domèstic de l’espai públic.

 

Premi FAD d’Intervencions Efímeres per a «Inbetwen»

Finalment, el projecte Inbetwen ha rebut el guardó d’Intervencions Efímeres. L’obra dels arquitectes Pedro Ribeiro i Ana Ferreira de Pontoatelier destaca, segons paraules del jurat, “pel diàleg, sensible, enigmàtic i revelador, que estableix amb el seu entorn: en una clariana verda, un recinte pur i negre protegeix, sense tancar del tot, el contingut de l’exposició, i defineix un volum simple que aconsegueix activar uns forts contrapunts dialèctics”.

 

Menció especial del jurat per «Casa no Tàmega»

El jurat d’enguany ha decidit fer una menció en la categoria d’Arquitectura al projecte Casa no Tàmega dels arquitectes Hugo Ferreira i Nuno Sousa de Cosmonaut. El jurat ha apreciat especialment de quina manera “l’elementalitat dels volums contraposats a la topografia accidentada de l’entorn i una elecció acurada de la posició de la casa en el terreny estableixen un contrapunt radical amb el paisatge, i donen forma a un diàleg directe però sensible amb l’entorn natural llunyà i immediat”.

 

Premi FAD Internacional per a «Intervenciones en el barrio de la Chacarita»

El guanyador del premi ha sigut el projecte Intervenciones en el barrio de la Chacarita a Paraguay, una obra de l’arquitecte Arturo Franco i la periodista Ana Román com a comisaris, l’arquitecte Joseto Cubilla i altres arquitectes de la XI BIAU.

El jurat, presidit aquest any per Ricardo Bofill, amb Lucía Ferrater i Pau Sarquella com a vocals, valora de l’obra que “davant la situació global de crisi climàtica i social, la proposta reflexiona sobre el significat de l’arquitectura, i ho fa entenent que és en les realitats urbanes on l’autoconstrucció i la falta de plantejaments són endèmics, i és allà on és més necessària”.

També destaca que el projecte “transcendeix l’encàrrec d’organització d’una exposició temporal per convertir-se en una oportunitat per millorar l’espai públic a través de l’intercanvi de coneixement que s’estableix entre veïns de la mateixa comunitat i joves arquitectes. Més enllà del resultat final, que també és remarcable, es premia l’actitud i les intencions dels comissaris del projecte, que estableixen un precedent en l’organització d’aquest tipus d’esdeveniments dels quals cal aprendre i que cal repetir.”

 

Premi FAD Pensament i Crítica, ex aequo

El jurat, integrat per Jorge Torres com a president i els vocals Susana Landrove i Joan Olona, ha atorgat el premi (ex aequo) als llibres «Habitar el agua» i «Palladio e o Moderno».

 

 

El primer és, segons el jurat, un “treball de recerca coral que pretén retre compte de la magnitud de la tasca de l’Institut Nacional de Colonització des d’una mirada contemporània, així com de l’empremta que ha deixat als seus pobles, reconstruint una experiència sustentada en gran part en les obres hidràuliques que van garantir la seva pervivència al llarg de gairebé vuitanta anys, i que el fan mereixedor d’aquest premi”.

 

 

Pel que fa a l’altra publicació, el jurat considera que “constitueix una gran aportació a la crítica arquitectònica i una visió contemporània del nostre passat”, la qual cosa el fa mereixedor del premi ex aequo.

 

 

El jurat també fa una menció a «C de confinament», un projecte que “genera un espai de diàleg i discussió en nom d’un nou Començament en el qual el pensament, el debat i el Coneixement són els seus protagonistes”.

 

Premis de l’Opinió 2021

Els finalistes del Premi FAD d’Arquitectura i Interiorisme i els socis d’ARQUIN-FAD atorguen amb els seus vots el Premi de l’Opinió en les seves diferents categories. Aquest 2021 els guanyadors han estat:

 

Arquitectura
Obra: Habitatges socials a Cornellà
Autoria: Marta Peris Eugenio, José Manuel Toral Fernández, arquitectes (Peris+Toral arquitectes)

 

Interiorisme
Obra: Space Ech
Autoria: Adrián Jurado Batanás, Magdalena Barcelo Sanso, Jaime Fernández Laynez, arquitectes (P-M-A-A)

 

Ciutat i Paisatge
Obra: Adeqüació paisatgística del recinte emmurallat i la capella del Castell de Jorba
Autoria: Carles Enrich Giménez, arquitecte (Carles Enrich Studio SLP)

 

Intervencions Efímeres
Obra: Fontada
Autoria: Eduard Callís Freixas, Guillem Moliner Milhau, arquitectes (unparelld’arquitectes), Clàudia Calvet Gómez, Xevi Rodeja Picart, arquitectes

 

Premi FAD Internacional
Obra: Intervenciones en la Cacharita XI BIAU
Autoria: Arturo Franco, arquitecte, Ana Román, periodista (comissaris/directors), Joseto Cubilla, arquitecte (coordinador Paraguai). Altres autors: Arquitectes XI BIAU

Tota la informació a la web dels Premis FAD

Premis Habitàcola 2021, ex aequo

La 33a edició d’aquests premis dirigits a estudiants d’arquitectura i interiorisme i sota el títol «El carrer del segle XXI», proposava repensar i redissenyar el carrer urbà, el carrer de la vila o la ciutat, no només la seva forma sinó també la seva funció i els seus usos, per acabar plantejant una nova secció i una planta tipus que proposin una combinació comprensiva i representativa de les necessitats de la ciutat del segle XXI.

Enguany, es van presentar un total de 35 projectes d’entre els quals es van escollir 10 propostes finalistes. El jurat, format per la presidenta Maria Buhigas i Lola Domènech, Joan Vitòria i Roger Subirà com a vocals, ha atorgat el premi (ex aequo) als projectes «Panot XXI» i «Homo Ludens». El jurat ha valorat “la simplicitat i, alhora, la contundència de les propostes que resolen les principals qüestions plantejades en el debat a l’entorn del carrer del segle XXI”, com ara més confort i protagonisme per al vianant o coherència i funcionalitat, entre d’altres.

 

 

De la primera proposta es valora especialment “l’aposta per repensar el carrer des de la peça de paviment, l’element bàsic i fonamental en la formalització d’un carrer. Una proposta arriscada, que s’ho juga tot a una única decisió. Decisió que respon, alhora, als tres principis bàsics de la Venustas (bellesa), la Firmitas (fermesa) i la Utilitas (utilitat o funcionalitat)”.

 

 

De l’altra, es valora “la capacitat de replantejar i modificar l’esquema funcional de carrer tradicional, tot ampliant l’espai del vianant, habilitant espais d’estada i espais de pas sense carregar-los de mobiliari i reduint la velocitat de pas del vehicle. Un projecte suggeridor que posa en valor la nova mobilitat pensada des de la lògica del vianant i no només del cotxe”.

 

 

El jurat ha volgut també fer una menció a la proposta «Trencant barreres» per la qualitat del seu treball. S’ha destacat la bona resolució del conjunt i el seu disseny.

 

 

D’altra banda, l’escola premiada és l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa en reconeixement a la qualitat de la feina presentada, tant des del punt de vista gràfic com audiovisual.

Tota la informació a la web dels Premis Habitàcola