Noves Generacions x Elisava

ho

Com serà el futur de la professió? En què treballen les noves generacions? Com veuen el sector del disseny? Quins temes els preocupen i com s’hi involucren?

La manera de pensar i el caràcter dels projectes de les noves generacions de dissenyadores i dissenyadors que pugen ens poden ajudar a mesurar el potencial de propostes que serveixen per contribuir al desenvolupament sostenible. Projectes atents a la sostenibilitat social i ambiental, on hi preval l’ètica i es defensa la diversitat. Projectes amb un clar impacte social positiu.

Amb «Noves Generacions» ens hem proposat conèixer com serà el futur de la professió. En què treballen? Com veuen el sector? Quins temes els preocupen i com s’hi involucren? Per resoldre aquests dubtes diferents alumnes conversen amb els professors i professores que els han acompanyat en l’últim tram del batxillerat o de la seva etapa universitària, donant forma a Treballs de Recerca (TDR) o Treballs de Fi de Grau (TFG) amb temàtiques que indaguen en el disseny més social.

En aquesta segona entrega, comptem amb la col·laboració d’Elisava, escola universitària que promou l’educació, el coneixement i la investigació en els camps del disseny, la comunicació i l’enginyeria. Ubicada a Barcelona, ha format més de 20.000 estudiants en els seus 60 anys de trajectòria. Juntament amb Elisava Research, l’escola desenvolupa projectes amb empreses, institucions i ONG per generar i transferir coneixement, abordar els reptes de present i de futur, i promoure el canvi. Elisava forma professionals amb capacitat per dissenyar productes, serveis i entorns per crear una societat responsable amb el medi ambient, inclusiva i amb impacte social.

 

 

Raúl Goñi, coordinador de l’àrea d’experiències interactives del grau en disseny, conversa amb Júlia Pérez, autora de «La Imagen del Género», un projecte que qüestiona el binarisme de gènere, el sexe i l’atracció sexual/romàntica. Partint de la síndrome de l’impostor a què s’enfronten moltes persones trans i no binàries del col·lectiu LGBTQ+, aquest projecte vol remarcar la validesa de cadascuna de les seves identitats de gènere mostrant la diversitat, explicant el gènere des d’un punt de vista no binari i posant a l’usuari en el punt de mira.

A partir d’un procés d’introspecció sobre tots els aspectes que comporta tractar el gènere, cada persona genera el seu avatar en el qual plasma la seva identitat física i interior. «La Imagen del Género» proposa una nova manera de dissenyar les xarxes socials i plataformes digitals per deixar d’emprar perfils que es basen en el gènere binari i començar a plantejar models de perfil més flexibles que parteixin de la individualitat de la persona per a generar el perfil.

 

 

Ramon Faura, coordinador de l’àrea de ciències socials i experimentals, conversa amb Noelia Martín, autora de «Bit-N Music», un projecte que busca trobar una nova forma d’experimentar la música. Es tracta d’un objecte que emet vibracions i que està pensat per ser mossegat. Un cop les dents fan contacte amb el prototip, condueixen el so pel crani i arriba directament al nervi auditiu, possibilitant així escoltar el que s’està emetent pel dispositiu escollit.

El projecte es basa en la conducció òssia, una tecnologia pensada per a persones amb problemes auditius conductius, mixtes o unilaterals (aïllant les disfuncions neurosensorials). «Bit-N Music» pot ser utilitzat per persones sordes amb lesions a les zones per les quals el so no viatja. Això permet la inclusió de les mateixes generant un espai de diàleg entre la música i les persones amb diverses condicions auditives. Un lloc en el qual coexisteixen dues realitats diferents, però amb experimentacions similars.

 

 

Salva Fàbregas, coordinador de l’àrea eines, materials i tècniques al grau en disseny, conversa amb Berta Abad, Laura Masdeu i Júlia Vera, autores de «Planta’t». Aquest projecte neix amb l’objectiu d’introduir l’autocultiu a casa i també la natura a la llar a partir d’un disc de suro barrejat amb llavors i aglutinant natural.

Després de passar tants mesos tancats a casa, degut a la COVID-19, aquestes alumnes d’Elisava van detectar la necessitat d’introduir nous elements que aportin vitalitat a la llar, com les plantes, que són molt beneficioses per a la salut mental i emocional de les persones. D’aquí neix el seu treball de fi de grau «Planta’t».