La Fundació Kālida, Medalla del FAD 2022

ho

L’acte de reconeixement tindrà lloc el dimecres 20 d’abril, en el marc de l’Assemblea anual de sòcies i socis del FAD.

El dimecres 20 d’abril té lloc l’Assemblea general de sòcies i socis del FAD 2022, la trobada anual de membres de l’entitat que enguany torna a la seva versió 100% presencial. En aquest marc cada any se celebra el lliurament de la Medalla del FAD, un guardó honorífic que des de 1928 distingeix el treball i la trajectòria d’un o de diferents personatges, projectes o institucions pel seu treball global o per una trajectòria vital sòlida i continuada en algun dels múltiples terrenys que integren el conjunt de les arts. Aquest any el FAD distingirà la tasca fonamental de la Fundació Kālida.

La Junta del FAD ha decidit atorgar aquest reconeixement a la Fundació Kālida «per la seva aposta pel disseny com a eina per a la millora del benestar de les persones amb càncer, ja siguin pacients, cuidadors, familiars o amics. Per posar en evidència la importància de l’entorn en el procés de cura i per assumir el desafiament d’humanitzar els espais a través del disseny. Un reconeixement per fer del disseny part estructural d’un model assistencial a partir del concepte de “l’arquitectura per tenir cura”».

Entre d’altres personalitats i institucions, han rebut la Medalla del FAD en els darrers anys l’empresa Teixidors, Tortell Poltrona, Leopoldo Pomés, l’Institut del Teatre, l’Hospital Sant Joan de Déu, Oscar Tusquets, Santa Eulàlia, la PAH, el Banc dels Aliments, Muriel Casals, Josep Ramoneda, Sybilla o Joan Margarit.

 

La Fundació Kālida

Un de cada dos homes i una de cada tres dones poden desenvolupar càncer al llarg de la seva vida. Per a tots aquells que viuen aquesta experiència, Kālida els pot acompanyar. A pocs metres del servei d’oncologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona, els que visiten el centre descobreixen un recés enjardinat de pau, llum, calidesa i privadesa. Les portes estan obertes per acollir persones amb càncer, els seus familiars i cuidadors. L’equip professional de la fundació brinda suport emocional, pràctic i social en un entorn arquitectònicament dissenyat per cuidar els qui estan immersos en un procés oncològic.

 

 

Kālida Sant Pau es va estrenar el maig del 2019 com un espai protector, configurat de forma càlida, amable i domèstica. El centre va inaugurar a Espanya un model de suport psicosocial integral, complementari i centrat en la persona, desplegat per professionals compromesos i amb experiència en psicooncologia, infermeria i treball social. És igual en quina fase del procés s’hi trobin les persones afectades pel càncer, si les acaben de diagnosticar o esperen resultats, si han patit una recaiguda o estan en tractament o si estan a prop del final de la vida i han d’abordar el dol. Tampoc importa a quin hospital visquin el procés.

Des de la seva inauguració, Kālida Sant Pau ha rebut més de 25.000 visites i ha atès més de 3.000 persones en sessions individuals o grupals per reduir l’estrès o l’ansietat, comprendre’n el diagnòstic, gestionar les emocions o informar-se de les prestacions socials. Està ideat perquè les persones que conviuen amb el càncer se sentin escoltades, acompanyades, informades i compreses. Un model assistencial gratuït, que no requereix cita prèvia ni derivació mèdica.

La Fundació Kālida es va constituir a Barcelona el 2016 gràcies a l’esforç desinteressat de moltes persones i l’impuls estratègic de la Fundació Nous Cims i la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El seu objectiu és col·laborar amb el sistema de salut pública per crear centres de suport a pocs metres dels serveis d’oncologia dels hospitals de referència, perquè si bé la mortalitat s’ha reduït en les darreres tres dècades i la supervivència és del 53%, als cinc anys també tendeix a cronificar-se: més de 120.00 persones conviuen amb el càncer, s’estima que la xifra es duplicarà a Catalunya el 2030 i només una de cada deu rep atenció psicològica.

 

 

Benedetta Tagliabue va projectar el disseny arquitectònic del primer Centre Kālida, al costat de l’Hospital de Sant Pau a Barcelona, un edifici hexagonal, protector i amable, lluny de la fredor de les sales oncològiques i concebut com un pavelló jardí on els límits entre interior i exterior es desdibuixen. La fundadora de l’estudi Miralles Tagliabue EMBT comprèn el valor de l’arquitectura per cuidar, perquè va viure un procés d’acompanyament quan al seu marit, el també arquitecte Enric Miralles, li van diagnosticar un tumor cerebral. La construcció, de 400 m2, s’organitza en dos nivells de 200 m2 i un jardí de 650 m2, l’accés principal del qual connecta amb la unitat d’oncologia de l’hospital.

Patricia Urquiola va encarregar-se del disseny interior d’un espai versàtil, on l’angoixa, la tristesa i la por que comporta un procés oncològic es transforma en confiança i seguretat.

La font d’inspiració de Kālida és el model d’atenció psicosocial de l’organització internacional Maggie’s, i forma part de la xarxa de més de 30 centres al Regne Unit i altres països. Aquesta fundació pionera d’origen escocès, creada el 1995, segueix la visió de la paisatgista Maggie Keswick Jencks, que va viure dos anys amb un càncer avançat i va defensar que ningú havia de perdre l’alegria de viure per la por de morir. Aquesta xarxa de centres, construïts als recintes hospitalaris públics per arquitectes de reconegut prestigi, compta amb personal altament qualificat per oferir un programa assistencial basat en l’evidència empírica i el suport psicològic, pràctic i social, que complementa el tractament mèdic, i que permet conèixer i compartir experiències amb altres persones en circumstàncies semblants.