Assaig general

Davant dels grans reptes socials i mediambientals que afrontem, el FAD organitza cada any un Assaig General, un gran acte que repta els ciutadans a reflexionar sobre diferents problemàtiques, utilitzant el disseny com a mètode de reflexió i proposició de solucions.

El FAD, en la seva vocació de millorar la vida de les persones a través del disseny, no perd de vista les realitats de la societat que li són contemporànies. És en aquest context en què volem emprendre projectes que identifiquin emergències i escoltin experts per projectar sobre les realitats més imminents, posant el disseny al servei de la societat i de la ciutat.

Davant dels grans reptes socials i mediambientals que afrontem, el FAD organitza cada any un Assaig General, un gran acte ciutadà que repta els habitants de Barcelona a reflexionar sobre diferents problemàtiques a les quals ens encarem com a societat, utilitzant el disseny com a mètode de reflexió i proposició de solucions.

Assaig General ’16: «Menjar, emergència sostenible i disseny»
L’any 2016, en el marc del FADfest, es va portar a terme el primer Assaig General, dedicat en aquella ocasió a la sostenibilitat alimentària. Sota el nom «Assaig General. Menjar, emergència sostenible i disseny» es va posar a prova la sostenibilitat alimentària de la ciutat i se’n van avaluar les seves capacitats. El format escollit per fer-ho va ser la organització d’un gran dinar per a 900 persones el menú del qual es va elaborar amb aliments plenament comestibles que anaven a ser descartats provinents de Mercabarna i dels comerços dels barris del voltant de la Plaça de les Glòries. El projecte es va dur a terme en aliança amb la Plataforma Aprofitem els Aliments i la implicació de les persones i entitats dels barris col·lindants i de tots aquells que porten molts anys treballant en altres maneres de produir i consumir.

Assaig General ’17: «L’Estat turístic»
El 2017 la temàtica de l’Assaig General va ser el turisme i la ciutat. En aquesta ocasió, l’estratègia va ser reflexionar des del disseny sobre la gestió i l’estat del turisme a Barcelona. Es van posar dades a l’estat turístic i es va donar veu a totes les parts per ajudar a destriar els prejudicis dels problemes, els avantatges dels inconvenients d’aquesta activitat, sense oblidar que, al cap i a la fi, tots podem ser turistes.

L’Assaig General es va concretar en un programa amb diferents activitats: una exposició mòbil en un bus turístic que va recórrer els principals punts turístics de la ciutat per compartir amb veïns i visitants l’Estat turístic de la ciutat; un tour de relats alternatius per la Barcelona turística, on sociòlegs, arquitectes, historiadors i dissenyadors van aportar relats més enllà dels estereotips sobre la ciutat, i un concert audiovisual a la Pl. Reial com a darrera parada del tour i cloenda que va combinar música en directe sobre la projecció d’una peça audiovisual que tenia el turisme a la ciutat com a fil conductor.

Assaig General ’18: «La rebel·lió dels objectes»
En el marc de la Barcelona Design Week, el FAD torna amb un nou Assaig General sortint al carrer interpel·lant la ciutadania per abordar a través del disseny un tema que ens preocupa com a societat. En aquesta ocasió el tema escollit és la manca d’afecte i vincle emocional de les persones vers les coses associat al model de producció i consum actual. A l’Assaig General ’18, un grup de creadors de joves generacions i de totes les disciplines creatives que aplega el FAD (dissenyadors de moda, industrials i gràfics, artesans, artistes i arquitectes), generaran el context (contingut i continent) d’un esdeveniment a cavall de la festa i l’exposició pública que ens convidarà a sondejar en què podria consistir la construcció d’afectes en el món contemporani.