Neomatèria Talk. El cabell humà com a material per al disseny i la creació artesana

ho

Les dissenyadores neerlandeses Zsofia Kollar i Savine Schoorl compartiran la seva experiència dissenyant i creant amb residus humans, com són els cabells.

Els Països Baixos són sinònim d’avantguarda en innovació i disseny. La seva indústria creativa és coneguda pel seu esperit emprenedor, talent innovador i per la cerca de solucions sostenibles a problemàtiques actuals, trencant motlles i esdevenint un referent a nivell mundial. Institucions com la Design Academy d’Eindhoven o esdeveniments com la Dutch Design Week són alguns dels exemples que propicien i reforcen aquest ecosistema creatiu.

També projectes com els de Zsofia Kollar i Savine Schoorl, dues dissenyadores neerlandeses que centren la seva pràctica en la creació i l’ús de nous materials, fins ara inimaginables, en l’artesania i el disseny. Nous materials creats a partir de material biològic humà que, a més de plantejar escenaris distòpics i especulatius, poden ser la resposta a l’escassetat de recursos naturals i a les conseqüències directes de l’imparable creixement demogràfic que viu el planeta. Deixarem els prejudicis i tabús de banda per crear amb orina, llàgrimes o cabells?

El programa «Neomatèria. Residència & Workshops», organitzat per MATERFAD i el CCAM, amb la col·laboració de l’Ambaixada dels Països Baixos, ofereix aquesta trobada oberta al públic per descobrir diferents processos creatius i tècniques emprades en l’aplicació d’un neomaterial residual humà, com són els cabells.

 

 

Zsofia Kollar

Des de Studio Zsofia Kollar, aquesta dissenyadora resident a Amsterdam investiga amb materials i amb el disseny d’objectes altament ambigus i intrigants que, amb un toc d’humor, fusionen realitat i imaginació. Kollar és també la fundadora i directora executiva de Human Material Loop, empresa que vol introduir l’ús del cabell humà en diverses indústries.

 

 

Ens presentarà el seu projecte «100% Human Hair Sweater», peces de roba 100% biodegradables amb una petjada de carboni propera a zero. Una revolució tèxtil que, fent servir cabells humans, vol demostrar que les persones no estan per sobre, sinó que formen part de l’ecosistema.

 

© Felipe Carboni

 

Savine Schoorl

Dissenyadora tèxtil i investigadora en materials a Studio Savine, establert a la ciutat d’Eindhoven. Durant els seus estudis a la Design Academy Eindhoven, on es va graduar Cum Laude l’any 2022, Schoorl es va centrar en el tèxtil i en tècniques artesanes manuals, com la filatura o la punta de coixí, així com en la manera en què tractem i concebem els materials.

 

© Nicole Marnati

 

Ens presentarà el seu projecte de graduació «Haar Haar», barrets i altres complements tèxtils fets a partir de cabells que recull de perruqueries, donant d’aquesta manera una segona vida als quilos d’aquest recurs valuós que hi deixem al terra.

 

La trobada entre aquestes dues dissenyadores estarà moderada pel director científic de MATERFAD, Robert D. Thompson, i durant la sessió es podran veure i tocar diferents mostres dels projectes realitzats per Kollar i Schoorl. Abans de la xerrada tindrà lloc un esmorzar de networking per a tots els assistents, seguit de la presentació dels resultats dels tres workshops sobre neomaterials que s’hauran dut a terme durant les primeres jornades del programa «Neomatèria. Residència & Workshops».

 

Horaris:

11:00h – 12:00h
Esmorzar + Presentació dels resultats dels workshops

12:00h – 13:00h
Neomatèria Talk. El cabell humà com a material per al disseny i la creació artesana

Contingut disponible al canal de YouTube de Materfad