Packaging sostenible en alimentació i noves propostes com alternativa als materials sintètics

ho

Aquesta entrevista a Robert Thompson forma part de l’exposició «Menja, actua, impacta» de Fundesplai al voltant del sistema alimentari actual.

Aquesta entrevista a Robert Thompson forma part de l’exposició «Menja, actua, impacta» de Fundesplai, un recorregut pel sistema agroalimentari que ens presenta els reptes i les oportunitats de millora per afrontar l’emergència planetària i avançar cap a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 en matèria d’alimentació.

A més de comissariar un apartat de la mostra sobre materials procedents de l’alimentació i altres destinats a packaging sostenible, MATERFAD hi ha col·laborat amb el testimoni del seu director científic. En un vídeo enregistrat a la materioteca del centre de materials del FAD, Thompson planteja la problemàtica actual del packaging en el sector alimentari, protagonitzada principalment per l’hegemonia del plàstic d’un sol ús, i els factors que incideixen en la possible substitució d’aquest material per altres de biodegradables, com el coneixement científic dels materials, la qüestió logística, el cost que tenen, les possibilitats de les empreses per adaptar-se a aquest nou escenari i el poder dels consumidors de fomentar un pull market que forci aquest canvi.

Una part important de la seva intervenció es centra en presentar algunes propostes que s’estan desenvolupant com a alternativa als materials sintètics. El bambú, el cafè i el coco són alguns exemples a partir dels quals s’estan creant solucions que a més de ser biodegradables i reutilitzables, son prou resistents com per utilitzar-se en l’embalatge d’aliments. També en destaca el paper que hi juguen els dissenyadors i la seva contribució en el disseny de nous materials que siguin una alternativa real i resolguin certs problemes en aquest àmbit.