Els guanyadors dels Premis MODA-FAD

ho

La dissenyadora Carlota Barrera, la marca Pardo Hats by Sol Pardo, l’estilista Rebeca Sueiro i l’artista Ignasi Monreal, els premiats de la segona edició.

Un any més l’Associació per al Foment de la Moda del FAD reconeix els professionals i marques de moda per la seva aportació al sector durant el darrer any en la segona edició dels Premis MODA-FAD. El Disseny Hub Barcelona acollirà el proper 15 de juny a les 20 hores la celebració i entrega d’aquests guardons.

El jurat, format per l’estilista Ana Murillas, Charo Mora, especialista en cultura de moda i tendències, Claudia Pérez, cofundadora i dissenyadora de la firma de calçat Naguisa, Estel Vilaseca, editora de Moda, i la dissenyadora de moda Krizia Robustella, ha seleccionat un guanyador per cadascuna de les categories.

 

 

Premi Mèrit al Disseny d’Indumentària a Carlota Barrera

Carlota Barrera és una jove dissenyadora establerta a Londres. Es va graduar  de màster al London College of Fashion i va desenvolupar les seves habilitats treballant en diverses cases d’alta moda. El juliol de 2018 va presentar una col·lecció per a home titulada «El Matador y el Pescador» per a Primavera/Estiu’19, coincidint amb l’establiment de la seva etiqueta homònima.

El principal objectiu de la firma és explorar les siluetes modernes i crear col·leccions que reflecteixen tècniques clàssiques de sastreria i artesania amb un nou disseny i enfoc visual. La vestimenta barreja els concepte de patrimoni i luxúria, dotant-la de l’estètica contemporània de l’home modern.

 

 

Premi Mèrit al Disseny de Complements a Pardo Hats

Pardo Hats, el lab-projecte de la dissenyadora Sol Pardo, lluita per mostrar els ideals a través de la barreteria. Barrets com a objectes utilitzables que barregen l’art, el disseny i l’artesania.

Existeix una decisió conscient de fer servir materials reutilitzables confeccionats a mà perquè s’hi puguin trobar barrets que combinen l’acrílic com a material cru distintiu, amb barrets panamà fets a mà per una comunitat de teixidors. Pardo Hats defensa el valor d’allò que és permanent, d’una moda lenta que crea conceptes, que genera una identitat i manté una distància amb l’encant fals d’allò instantani. Es crea així un objecte atemporal, que encarna la promesa de deixar que ens el trobem més enllà del temps.

 

 

Premi Mèrit a l’Estilisme i Imatge a Rebeca Sueiro

Rebeca Sueiro comença l’any 2002 la seva relació amb el món del vestuari escènic estudiant patronatge industrial i obté les primeres feines relacionades amb el sector a La Corunya. Atreta des de molt jove per les subcultures i estant a l’escena artística, estètica i musical més underground, dedica gairebé una dècada a viatjar per diferents països d’Europa, Àfrica i Àsia. L’any 2011 reprèn els estudis a Barcelona, ciutat on viu des de llavors.

La seva obsessió per veure com cada persona construeix un llenguatge únic amb el qual comunicar-se a través de les seves peces de roba, la duu a desviar el seu camí del camp del disseny de vestuari, per a començar a experimentar per primer cop amb editorials de moda. A través del seu imaginari colorista, rebel i sempre farcit de referències musicals, construeix una identitat creativa, identificable en tots els seus projectes personals, tractant des de la frescor i nostàlgia pre-adolescent, temes transcendents com ara la diversitat o el feminisme.

 

 

Premi Mèrit a la Comunicació Visual a Ignasi Monreal

Ignasi Monreal és un artista multidisciplinari nascut a Barcelona, establert a Roma. Treballa en diferents suports, ja sigui la pintura, el disseny, la direcció creativa o el cinema. És el creador de la coneguda campanya de Gucci Primavera/Estiu’18, la primera d’aquest estil en ser pintada per complet digitalment, raó per la qual MODA-FAD ha decidit premiar-la en la categoria de Comunicació Visual.

Monreal és conegut pels seus murals, instal·lats a Nova York, Chicago, Londres, París, Milán, Shanghai i Hong Kong. Ha realitzat treballs dins el món de la música, dirigint un videoclip per a l’artista Rosalía, i col·laborant amb FKA twigs i Christine & the Queens. La seva primera exposició en solitari es va inaugurar el febrer de 2019 a La Fresh Gallery de Madrid.

 

 

Premi d’Honor a Pedro Rovira

La junta del MODA-FAD reconeix la labor de Pedro Rovira al món de la moda atorgant-li el Premi d’Honor pel seu caràcter creatiu i per haver posat en valor la identitat de la moda local i nacional.

Rovira va fundar el 1948 la seva primera casa de moda a la plaça Gal·la Placídia que, anys més tard, es va traslladar a la Rambla del Prat de Barcelona. El 1957 va presentar la seva col·lecció a l’Exposició Internacional de Berlín; el 1964 va entrar a formar part de la Cooperativa d’Alta Costura i l’any següent va presentar la seva col·lecció al Pavelló espanyol de la Fira Internacional de Nova York. Rovira va ser un referent de la moda barcelonina durant els anys 60 i 70. Mostrava una especial predilecció per les línies pures, especialment en les peces de dia. Les seves creacions destaquen per la nitidesa de les línies i els jocs de color, per una bona construcció i una costura impecable.

La seva obra es caracteritza per tenir unes formes simples i rectes en vestits de dia, i en forma de globus en vestits de còctel o de nit. Juga amb combinacions de colors i estampats. Els seus vestits de còctel estan formats per un cos ajustat i una faldilla amb volum, i habitualment es tanquen amb llaços de la pròpia tela que són funcionals i alhora ornamentals. Els seus primers pantalons apareixen a finals dels anys 60 a la línia d’esport i els anys 70 en conjunts de nit.

 

 

Premi Estudiants per la sostenibilitat

El guardó premia la millor tesina o projecte final de màster que mostra un compromís amb la sostenibilitat. Aquest any, Mireia Panisello, estudiant de disseny de moda a BAU, ha obtingut el Premi MODA-FAD Estudiants per la sostenibilitat. Cal destacar que la Menció especial del jurat en aquesta categoria és per a Maitena Vega, estudiant de disseny de moda a LCI Barcelona.

 

 

El jurat per a aquesta categoria específica dedicada als estudiants ha estat formar per: Maria Perez-Hickman, presidenta de l’Associació Moda Sostenible Barcelona; Mireia G Lara, dissenyadora tèxtil i de moda; i Montse Bayén, impulsora de By My Eco.

Diverses peces i outfits dels guanyadors dels Premis MODA-FAD es poden veure del 18 de maig a l’1 de setembre a l’exposició «El millor disseny de l’any», que organitza el FAD al Disseny Hub Barcelona.