Sustainable Challenge ’22: 6 projectes de moda per a la diversitat de cossos

ho

Coneix els looks que els equips d’estudiants del Sustainable Challenge van preparar per als models durant la marató de creació de moda.

El 12 de novembre va tenir lloc la desfilada de projectes de la 4a edició del Sustainable Challenge, una iniciativa de MODA-FAD i Design Manchester que ha comptat amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i el Disseny Hub i el finançament del British Council.

Aquesta edició del Sustainable Challenge s’ha desenvolupat sota el lema «Fashion for body diversity». En aquesta ocasió, 30 estudiants de disseny de diferents disciplines d’Espanya i el Regne Unit, assessorats per experts relacionats amb la indústria de la moda, han treballat en una marató de creació durant tres dies, en grups mixtos i heterogenis, amb l’objectiu de dissenyar contemplant la diversitat corporal. Es tracta d’una iniciativa que promou la moda com a eina facilitadora de la inclusió social, ja que les peces de roba han d’adaptar-se a tots els cossos i no al revés.

 

 

Desfilada final

Aquest any el Sustainable Challenge ha culminat amb un fashion show celebrat el dissabte 12 al Disseny Hub Barcelona, on els 6 equips han presentat les seves propostes creatives. Per això han treballat colze a colze amb models amb diferents diversitats corporals, per als quals han dissenyat peces especialment adaptades a les seves necessitats, buscant l’equilibri entre funcionalitat i bellesa. Les tres diversitats corporals tractades en el projecte han estat “Tipus de cossos” (grans i petits), “Discapacitat física” (cadira de rodes i pròtesis) i “Discapacitat sensorial” (ceguesa i autisme).

A continuació, presentem els looks creats pels sis equips d’estudiants, que es podran veure en una exposició al Disseny Hub Barcelona entre març i maig del 2023, i que posteriorment viatjarà a Manchester.

 

 

Look per a Xavi Carregal

Equip:
Huang Wanqi, Royal College of Art (UK)
Aimee Godfrey, Liverpool John Moores University (UK)
Owen Jones, London South Bank University (UK)
Raquel Caballero Gran, Escuela de Arte y Superior de Diseño de Valencia (Spain)
Ariadna Martínez Gil, LCI Barcelona (Spain)

Descripció del projecte:
Disseny de quimono per a Xavi Carregal que té discapacitat visual. El mateix model ha guiat l’equip en la selecció de les teles, fugint dels estàndards tant en el patronatge com en l’ús de colors, entre els quals cal remarcar la presència del vermell. Peça pensada per ser portada amb diversos tipus de roba i la presència del llenguatge braille a les solapes, cosa que li dóna un toc extrasensorial, alhora que proporciona informació sobre la mateixa, que en aquest cas seria la seva talla i tipus de peça. A més, la peça és reversible, per la qual cosa és més sostenible, ja que es pot fer servir en més ocasions.

 

Look per a Aina Tejedo

Equip:
Patricia De Cobos Conde, IADE (Spain)
Ayah Almasri, University of Huddersfield (UK)
Danielle Carrington, Liverpool John Moores University (UK)
Maria Rebujent, Escola Superior de Disseny ESDi (Spain)
Kelly Yang, Barreira Arte +Diseño (Spain)

Descripció del projecte:
Disseny de vestit de festa accessible per a Aina Tejedo, que va amb cadira de rodes. Per facilitar-ne la col·locació sobre la model s’han cosit botons a la part superior. La peça és reversible i l’interior negre i amb mànigues extraïbles, de manera que se li pot donar més ús, fent la peça més sostenible. L’escot en forma de cercle simbolitza el món, amb el qual els estudiants han volgut representar el missatge que les persones amb discapacitat també en formen part i s’ha de resoldre la necessitat d’inclure les diferents formes corporals que queden fora del món normatiu.

 

Look per a Lidia Juvanteny

Equip:
YuChieh Lin, Royal College of Art (UK)
Jogesh Gurung, London South Bank University (UK)
Boutaina Chergui, Institut Guillem Catà (Spain)
Emma Davenport, Liverpool John Moores University (UK)
Anna Ejarque Torres, ESDi (Spain)

Descripció del projecte:
Partint de la premissa aportada per Lidia Juvanteny: “La roba no és per protegir-nos, és per expressar-nos”, l’equip ha dissenyat dues peces pensades per ampliar-se o estrènyer-se segons les mesures corporals de cada persona. Per això, l’armilla compta amb unes obertures als laterals, i la faldilla és adaptable segons la figura de cadascun.

Juvanteny compta amb el perfil d’IG @lidiajuvanteny i el projecte @soycurvy

 

Look per a Claudia Martín

Equip:
Zidane Rezico, University of Central Lancashire (UK)
Elena-Dariana Pintilii, Central Saint Martins, University of the Arts London (UK)
Sara Fernández López, UPC, Universitat Politècnica de Cataluña (Spain)
Isabel Parra García, Barreira Arte + Diseño (Spain)

Descripció del projecte:
Disseny de faldilla adaptada a la curvatura de les cames de Claudia Martín, que porta incorporada al seu interior una calça, que permet una millor subjecció de la peça al cos, impedint que aquesta s’aixequi. Per a la part superior s’ha triat el disseny d’una jaqueta, que és una peça que difícilment es pot trobar al mercat pel seu tipus de tall, amb la forma marcada a la cintura, pensat per exalçar la seva figura.

 

Look per a Alejandro Urbano

Equip:
Lilliana Scott, Liverpool John Moores University (UK)
Manuel Baltasar Diego, Escuela de Arte y Superior de Diseño de Burgos (Spain)
Laura Carazo González, BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona (Spain)
Tiantian Sun, Royal College of Art (UK)

Descripció del projecte:
En el cas d’Alejandro Urbano, amb trastorn d’espectre autista, s’ha optat per la confecció d’una faldilla i una camisa que s’han alliberat de costures perquè siguin més còmoden i de fàcil ús, tant a l’hora de vestir-se com a l’hora de portar-les. Aplicació del velcro i els elàstics que fan la peça més accessible a la persona amb discapacitat o amb mobilitat més limitada, aportant-li més autonomia i seguretat.

 

Look per a Eulàlia Pedrola

Equip:
Sergio Barrera, Morley College London (UK)
Rayana Farooqi, University of Central Lancashire (UK)
Inés Fournier Martínez, Escola Superior de Disseny ESDi (Spain)
Marina Velázquez Encinar, Central Saint Martins, University of the Arts London (UK)
Malena García Cuevas, Escuela de Arte y Superior de Diseño de Burgos (Spain)

Descripció del projecte:
Peça dissenyada tenint al cap la cama ortopèdica d’Eulàlia Pedrola, a la qual s’ha embellit i donat protagonisme gràcies a la voluminosa estructura del vestit, que alhora permet amagar o mostrar la cama, en cas de voler fer-ho. A més, en el disseny de la peça s’ha tingut en compte la facilitat de moviment necessària a l’hora de caminar.

 

Grup d’experts amb els estudiants

El projecte ha estat comissariat per Marina Vergés, estilista de moda i periodista, cofundadora de Free Form Style, una marca de roba inclusiva i adaptada. També ha comptat amb la col·laboració com a coach i assessora en direcció d’art i fotografia de Zoë Hitchen, professora a les universitats Arts London i Manchester Met. A més, Hitchen treballa com a Senior Manager especialitzada en experiència d’usuari digital i disseny accessible a la BBC.

 

Zoë Hitchen.

 

Altres experts que han col·laborat recolzant a nivell pràctic els estudiats durant la marató han estat:

– Sylvia Calvo, emprenedora, dissenyadora de moda i fundadora de la marca de roba sostenible i circular “Sylvia Calvo BCN”.
– Marta Moralla, dissenyadora de moda i patronista especialitzada en roba per a persones discapacitades. Patronista de la marca Free Form Style i professora associada al Grau de Disseny de l’escola BAU.
– Cristian Lago, responsable de formació i coneixement a la Federació ECOM, moviment impulsat per persones amb discapacitat física que treballen per aconseguir una societat inclusiva.
– Victor Von Schwarz, dissenyador de moda i patronista.

 

Crèdits fotogràfics:

Looks de les models:
Fotos: Sol Bela Melé.
MUA: Allison Caranton.
Cortesia: Fucking Young! Magazine

Marató de creació i desfilada:
Fotos: Xavier Padrós.