Disseny, protesta i
reivindicació

El disseny està relacionat amb la protesta i la reivindicació. Històricament, ha estat una arma creativa per incidir sobre la política, la cultura i la societat en la conformació del nostre entorn. Avui, la relació que hi ha entre disseny i activisme és irrenunciable.

El propòsit de «Disseny, protesta i reivindicació» és abordar aquesta relació i detectar a la taula de discussió els punts d’interconnexió que emergeixin des de la perspectiva de dues estratègies de disseny consonants: la campanya gràfica de Poster for tomorrow, del grup 4tomorrow, i els dispositius Reflectantes com a objectes de resistència utilitzats en manifestacions del col·lectiu Enmedio.

19/02

Mazda Space. 19h (C/ Comerç 60)


Poster for tomorrow


Poster for tomorrow és el projecte principal de 4tomorrow, una organització independent sense ànim de lucre amb seu a París.

El nostre objectiu és animar la gent, tant dins com fora de la comunitat del disseny, a crear cartells que estimulin el debat sobre els temes que ens afecten a tots. En les nostres sis edicions anteriors hem rebut més de 15.000 cartells procedents de 133 països i produïm més de 400 exposicions als cinc continents.

Tot va començar el 2009 amb un grup de dissenyadors com una manera de cridar l’atenció sobre la censura que pateixen les persones a qualsevol part del món, la qual cosa es va convertir en una campanya internacional a favor de la llibertat d’expressió. D’altres la van seguir: per a l’abolició de la pena de mort i a favor de la igualtat de gènere i del dret a l’educació, a l’habitatge i al treball just.

El cartell és un format fàcil de fer i distribuir. En un nivell més ampli, constitueix una plataforma atractiva i accessible per expressar pensaments, incitar a la reflexió i crear debat en tot l’espectre de la societat.

Gràcies a la col·laboració d'Adobe, els assistents podran emportar-se un dels deu posters de la campanya "Work right!" de Poster for tomorrow.

Hervé Matine
cofundador i organitzador de Poster for tomorrow
www.posterfortomorrow.org
@poster4tomorrow

Reflectantes


Abans que res, un advertiment: ni els Reflectantes som superherois invencibles, ni el nostre enemic és cap supermalvat arribat d’un planeta rar i llunyà. Res d’això. Els Reflectantes som gent corrent, persones del carrer com tu i com aquell altre, com el 99 % de la població. I els nostres enemics són en realitat de carn i ossos. Se’ls pot vèncer.

D’altra banda, superpoders, el que se’n diu superpoders, tampoc no en tenim. L’únic que tenim fora del normal és un vestit brillant que ens hem fet amb paper d’alumini i un parell d’eines curioses: el Raig reflectant i l’Infal·lible inflable. Res de l’altre món, coses ben senzilles que tu mateix et pots fabricar a casa sense gaire esforç, perquè d’això va tot això, que qualsevol es converteixi en Reflectante quan li arribi l’hora, quan ja no pugui més, s’indigni i digui: «Prou! ¡Ja n’hi ha prou!».

Quan el guió del mercat diu resignació i dolor, quan diu atur, recessió i pobresa; quan davant les protestes socials els governs responen amb repressió i prohibicions, i quan les persones perden la feina i la casa perquè els bancs no pateixin, aleshores... rebota, rebota i al seu cul explota! Aquí arriben els Reflectantes disposats a reflectir el Mal contra si mateix.

Leónidas Martín
membre del col·lectiu Enmedio
www.enmedio.info
@enmedio_info
@leodecerca

Presenta i condueix: Leonardo Novelo.
Programa comissariat pel FAD en el marc del projecte FAD. Xarxes d’Opinió · www.xarxesopinio.fad.cat

Organitzat per:

Amb el suport de:

Institucions col·laboradores:

Empreses col·laboradores:

Promotors oficials del FAD:

Socis protectors del FAD:

Àngels del FAD: