Disseny, inclusió i
salut

Ja en els anys noranta, amb l’aparició del concepte «disseny per a tothom» (amb les plataformes Design for All i Design for Aging), es va fer evident que l’activitat del disseny havia prestat una atenció excessiva a un usuari massa estandarditzat.

Les condicions culturals, econòmiques, de gènere, d’edat, mentals i físiques diferenciades feien necessari canviar el paradigma d’usuari tot pensant en un perfil molt més ampli i no excloent: d’aquí la utopia del «disseny per a tothom». En aquest context, pràctiques diverses han focalitzat les seves preocupacions en col·lectius o necessitats que incorporen àmbits com la inclusió social i la salut.

En aquesta sessió proposem dues aproximacions: Homelessfonts, un projecte d’Arrels Fundació, i el Patinet Pal-Joc, desenvolupat per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, amb la intenció que la seva presentació aporti un debat en profunditat sobre aquesta responsabilitat expandida del dissenyador.

12/03

Mazda Space. 19h (C/ Comerç 60)


Homelessfonts


Homelessfonts neix de la col·laboració entre Arrels Fundació, dedicada a l’atenció de persones sense sostre de Barcelona, i The Cyrannos-McCann, una agència de publicitat establerta a Barcelona.

Homelessfonts és un projecte que uneix disseny i realitat social. Persones que han viscut al carrer han cedit la seva lletra perquè, convertida en tipografia, la puguin utilitzar particulars, empreses, dissenyadors i agències de comunicació i de publicitat. Des del juny passat, amants de la tipografia i del disseny d’Austràlia, el Japó, Xile, els Estats Units, França i Espanya, entre altres països, es descarreguen la lletra del Lluís, la Gemma o la Loraine per utilitzar-la en diferents suports i aplicacions.

Ferran Busquets
director d'Arrels Fundació
www.arrelsfundacio.org
@arrelsfundacio

Lluís Serra
autor d'una tipografia

Pal Joc, patinet portasèrum


En l’atenció hospitàlaria a pacients pediàtrics és freqüent observar, pels passadissos de les unitats, infants amb tractament de seroteràpia que passegen amb els seus pares amb l’ajuda d’un pal portasèrums amb rodes. En moltes d’aquestes ocasions l’infant, habitualment entre tres i set anys, està enfilat a les potes del pal portasèrums i és arrossegat per un adult que l’estira. Tot i entendre que és una pràctica insegura i haver informat als responsables de l’infant d’aquest fet, la realitat s’imposa i és molt difícil contenir la imaginació dels infants i la voluntat d’aquests de transformar en joguina qualsevol element al seu abast.

Per això es planteja aquest projecte d’adaptació d’un pal portasèrums, que d’una manera simultània i segura permeti acomplir la funció per a la qual va ser dissenyat (permetre el trasllat autònom de pacients sotmesos a seroteràpia) i traslladar l’infant enfilat a la base d’aquest.

Guillermo Puche
infermer i inventor del portasèrum Pal Joc

Raquel Melero
dissenyadora de producte i autora del disseny del portasèrum Pal Joc
raquelmelerodesign@gmail.com

www.fsjd.org
@hsjdbcn

Presenta i condueix: Jesús Ángel Prieto.
Programa comissariat pel FAD en el marc del projecte FAD. Xarxes d’Opinió · www.xarxesopinio.fad.cat

Organitzat per:

Amb el suport de:

Institucions col·laboradores:

Empreses col·laboradores:

Promotors oficials del FAD:

Socis protectors del FAD:

Àngels del FAD: