Mans i màquines: entre l’artesania i la indústria

ho

Cicle coorganitzat pel FAD i la Fundació “La Caixa” en el marc de l’exposició «L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari».

Des del segle XVIII els processos d’industrialització han donat lloc a una transició progressiva des de les tècniques de producció manuals a una forma de producció serialitzada i mecanitzada. De la medicina a l’alimentació, de la manufactura a les arts; aquesta transformació ha tingut conseqüències profundes en tots els àmbits de la societat.

Si el Werkbund alemany defensava la necessitat d’unificar la indústria i les arts, tota una sèrie de creadors vinculats a la Bauhaus, com Walter Gropius o Mies van der Rohe, van apostar per un equilibri més fluid i enriquidor entre ambdues. Jean Prouvé va ser un dels principals continuadors i renovadors d’aquestes mateixes idees i plantejaments.

En un moment com l’actual, quan la producció manual i l’artesania s’han vist resignificades i revaloritzades en nom de la qualitat i la sostenibilitat, l’equilibri entre indústria i artesania està de plena actualitat. I d’aquí sorgeix «Mans i màquines: entre l’artesania i la indústria».

L’objectiu d’aquest programa de conferències i diàlegs coorganitzat per la Fundació “La Caixa” i el FAD, i comissariat per Pau de Solà-Morales en el marc de l’exposició «L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari», mostra organitzada amb la col·laboració del Centre Pompidou, és examinar les línies principals d’aquest equilibri amb alguns dels seus protagonistes i experts d’àmbits diversos. Cinc sessions que primer tindran lloc a CaixaForum Madrid i després al CaixaForum de Barcelona, seguint la itinerància de l’exposició.

30% de descompte per als socis del FAD, adquirint l’entrada a taquilla i ensenyant el carnet.

 

Llums i ombres de la industrialització
Amb Daniel Raventós
CaixaForum Madrid: 22/03
CaixaForum Barcelona: 30/09

 

Arquitectura, aura i industrialització avui
Amb Toni Cumella i Àngela Garcia de Paredes
CaixaForum Madrid: 05/04
CaixaForum Barcelona: 14/10

 

Manualitat 2.0. Nous industrials de l’artesania
Amb Raul Nieves / Valeria Ustráez (Coudre Studio), Idoia Cuesta, Elii [Oficina De Arquitectura] i Miquel Cañada (Preciós Plàstic).
CaixaForum Madrid: 12/04
CaixaForum Barcelona: 07/10

 

Indústria, qualitat i socialització del disseny
Amb Santiago Cirugeda i Ana Domínguez Siemens
CaixaForum Madrid: 22/04
CaixaForum Barcelona:  21/10

 

El llegat de Jean Prouvé i el futur del treball
Amb Remedios Zafra
CaixaForum Madrid: 27/04
CaixaForum Barcelona: 28/10